Έρευνα: Τα εμβόλια γρίπης και πνευμονίας προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ
Στοιχεία ερευνών με θέμα τη νόσο του Αλτσχάιμερ παρουσιάστηκαν σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου. Η καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, παρουσίασε τα στοιχεία που υποδεικνύουν πως οι εμβολιασμοί για τη γρίπη και την πνευμονία μειώνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να νοσήσει από Αλτσχάιμερ στο μέλλον.
Τα στοιχεία αφορούν έρευνες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, της Νότιας Καρολίνας και του Duke University, σύμφωνα με τα οποία όσοι είχαν εμβολιαστεί μία φορά για την γρίπη είχαν περίπου 17% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ στο μέλλον, ενώ για κάθε επιπλέον εμβολιασμό οι πιθανότητες μειώνονταν κατά 13%. Άλλη έρευνα έδειξε πως όσοι είχαν εμβολιαστεί για την πνευμονία πριν από την ηλικία των 75 ετών, είχαν 25-30% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Η καθηγήτρια χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ως μία πιθανή μέθοδο πρόληψης της νόσου.
Πιθανοί παράγοντες κινδύνου
Στη συνέχεια, παρέθεσε δέκα βασικά αίτια τα οποία ενισχύουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, και αυτά είναι: η έλλειψη νοητικής δραστηριότητας, η υπερομοκυστεϊναιμία (ανώμαλα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα) , ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος σε μεγάλες ηλικίες, η κατάθλιψη, το στρες, ο διαβήτης, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η υπέρταση στη μέση ηλικία, η ορθοστατική υπόταση, και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Σε δευτερογενείς παράγοντες ανήκουν η παχυσαρκία στη μέση ηλικία, η απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, η κακή ποιότητα ύπνου, η καρδιαγγειακή Νόσος, η ευθραυστότητα, η κολπική μαρμαρυγή και η έλλειψη βιταμίνης C. Στη χώρα μας πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο περίπου 160 χιλιάδες άτομα άνω των 65 ετών, εκ των οποίων οι γυναίκες υπερτερούν κατά το διπλάσιο σε αριθμό τους άντρες.
Η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Καπάκη, τόνισε μάλιστα την επικινδυνότητα των ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ να νοσήσουν και από κορονοϊό, λόγω αρχικά της ηλικίας τους, αλλά και της δυσκολίας τους να τηρούν με προσοχή τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εφόσον αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης.