Παιδεία

Η ώρα των βάσεων για τα πανεπιστήμια – Ποια στοιχεία και δεδομένα θα καθορίσουν την πορεία τους

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Ενώ το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να σχεδιάσει την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία της Covid-19, οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς ώστε μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου να έχουν δημοσιοποιηθεί οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις διεξήχθησαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι η δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής και των 77.970 επιτυχόντων (όσες, δηλαδή, είναι και οι θέσεις που προσφέρουν φέτος τα ιδρύματα) θα γίνει μάλλον το διάστημα από 24 έως 31 Αυγούστου, ενώ πολύ δύσκολα θα πάει για 1η Σεπτεμβρίου.

Οι βασικοί παράγοντες
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και ερευνητές με τους οποίους μίλησε το «Π», η εικόνα που διαμορφώνεται σχετικά με την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι γενικά πτωτική, με διακυμάνσεις ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τη σχολή, καθώς, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο μηχανογραφικό τους δελτίο, εκτός από τις βαθμολογικές τους επιδόσεις και τις θέσεις που προσφέρονται από τα ανώτατα ιδρύματα κάθε χρόνο.

Ένας άλλος παράγοντας που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, αλλά ακόμα και στο ποιος υποψήφιος θα περάσει σε ποια σχολή ή τμήμα, είναι και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, τα οποία είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλοσοφικές, ανθρωπιστικές σπουδές κ.λπ.), τα Μαθηματικά και η Φυσική στο δεύτερο πεδίο (Μαθηματικές, Φυσικοχημικές, θετικές επιστήμες), η Βιολογία και η Χημεία στο τρίτο (Ιατρικές σχολές, επιστήμες Υγείας) και τα Μαθηματικά και η Οικονομία στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές, Πληροφορική κ.λπ.).

Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας, εκτιμάται ότι σε περιπτώσεις ισοβαθμίας ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι που τα έχουν πάει καλύτερα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας από συνυποψηφίους τους με τα ίδια μόρια, αλλά με χειρότερη επίδοση σε αυτά τα μαθήματα.

Ένας τρίτος παράγοντας που αναμένεται να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων είναι ο αριθμός των αριστούχων ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η… έλλειψή τους, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας:

● στο πρώτο επιστημονικό πεδίο πάνω από 19.000 μόρια συγκέντρωσαν μόλις 67 από τους 21.597 υποψηφίους,

● στο δεύτερο πεδίο 24 από τους 15.187 υποψηφίους,

● στο τρίτο πεδίο 28 από τους 10.989 υποψηφίους

● και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο μόλις οι 15 από τους 23.386 υποψηφίους.

Επίσης, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο το 12,24% των υποψηφίων κυμάνθηκε από 13.000 ώς 15.000 μόρια, στο δεύτερο πεδίο το 23,7% συγκέντρωσε από 12.000 ώς 15.000 μόρια, στο τρίτο το 7,9% συγκέντρωσε από 14.000 ώς 15.000 μόρια και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο το 20,7% των υποψηφίων έγραψε από 12.000 έως 15.000 μόρια.

Τα πάνω και τα κάτω
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε το «Π» εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται γενικότερη καθοδική τάση στις βάσεις εισαγωγής, η οποία, ωστόσο, δεν θα είναι σταθερή, αλλά θα διαφέρει μεταξύ των επιστημονικών πεδίων και των σχολών.

Πιο αναλυτικά, εκτιμάται ότι στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, στις λεγόμενες σχολές – «φιλέτα» (Νομικές, Ψυχολογίες κ.λπ.), η πτώση θα είναι μικρή, της τάξης των 100 μορίων, ωστόσο σε σχολές και τμήματα με λιγότερη ζήτηση μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 500 με 600 μόρια.

Όσον αφορά το δεύτερο επιστημονικό πεδίο, οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι στα περιζήτητα τμήματα ενδέχεται να καταγραφεί πτώση των βάσεων έως 250 μόρια, ενώ σε σχολές πιο χαμηλής ζήτησης η πτώση μπορεί να είναι μεγαλύτερη και σε περιφερειακά τμήματα οι βάσεις να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Για το τρίτο επιστημονικό πεδίο υπάρχουν εκτιμήσεις για βάση εισαγωγής σε περιφερειακές ιατρικές σχολές ακόμα και πολύ κάτω από τα 18.000 μόρια, ενώ για τις σχολές μικρότερης ζήτησης η πτωτική τάση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τέλος, όσον αφορά το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για μεικτή εικόνα, ήτοι για μικρές μειώσεις στις βάσεις εισαγωγής για τις σχολές – «φιλέτα» και αυξομειώσεις για τις υπόλοιπες, ενώ δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα σχετικά με τις κοινές σχολές δευτέρου και τετάρτου επιστημονικού πεδίου.

Αν και είναι αυτονόητο, καλό είναι να υπογραμμιστεί ότι όλα τα παραπάνω είναι προβλέψεις με βάση τις βαθμολογίες των υποψηφίων και τις καταγεγραμμένες τάσεις σχετικά με τις προτιμήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι μια αλλαγή στις επιλογές των υποψηφίων μπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα που διαμορφώνεται σε κάποιο επιστημονικό πεδίο.

Άνοιγμα των σχολείων
Όπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Παιδείας μελετά όλα τα σενάρια σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα χρονιά και κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως στον ΑΝΤ1, η ημερομηνία ανοίγματος είναι η 7η Σεπτεμβρίου, με το υπουργείο να μελετά δύο σενάρια: είτε τα σχολεία να ανοίξουν με πλήρη σύνθεση, αλλά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, είτε με εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως έγινε τον Μάιο.

Η ίδια η Κεραμέως δήλωσε ότι «με βάση τα τωρινά δεδομένα το επικρατέστερο σενάριο είναι το πρώτο», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η τελική απόφαση «θα ληφθεί τον Αύγουστο με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα».

topontiki

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ