Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την εκτίναξη των κρουσμάτων – Βατόπουλος: Παράδειγμα υπερμετάδοσης η Μύκονος

Μεγάλη είναι η ανησυχία στα κυβερνητικά επιτελεία από την εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ενενήντα επτά νέα κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου) ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό κάνει λάθος», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά, όπως επιβεβαίωσε

Βατόπουλος: Δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων

Την ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων όπου μεταξύ των 97 υπάρχουν καμιά τριανταριά «ορφανά», αλλά και τις εικόνες συνωστισμού στη Μύκονο εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας», τόνισε και πρόσθεσε πως την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιεί στα μαθήματά του για να διδάξει «τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης». Ο καθηγητής είπε ότι 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης και πως ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους

Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Βατόπουλος ανέφερε τρεις άξονες:
Αγωγή υγείας, δηλαδή να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συστάσεις. Να υπάρξει βοήθεια για να μην δημιουργούνται ευκαιρίες συνωστισμού όπως για παράδειγμα να πυκνώνουν δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς. «Το τρίτο είναι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ανέφερε ο καθηγητής.

Προειδοποίησε πως αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα, και πως αν θα είναι τοπικά ή γενικότερα εξαρτάται από το πώς θα πάνε τα πράγματα.

topontiki

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ