Κορωνοϊός Κόσμος

Guardian: Αν ο κορονοϊός περάσει στα ελληνικά hot spot θα πρόκειται για καταστροφή – “Δεν σχολιάζει ο ΕΟΔΥ”

Στην κατάσταση που επικρατεί στα hot spots, ιδίως στα μεγάλα κέντρα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επικεντρώνεται ο Guardian, σημειώνοντας ότι αν η πανδημία του κορονοϊού περάσει στους πληθυσμούς των προσφύγων που διαβούν υπό άθλιες συνθήκες σε αυτά θα πρόκειται για μία πραγματική καταστροφή.

Το βρετανικό έντυπο σημειώνει ότι τα hot spots παραμένουν κλειστά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, ενώ άδεια εξόδου παίρνει μόλις ένα άτομο ανά οικογένεια. Κάποιοι καταυλισμοί σε Λέρο και Κω έχουν κλείσει εντελώς. Παράλληλα έχουν απαγορευθεί και όλες οι επισκέψεις στις δομές, εκτός από τα άτομα που εργάζονται στους χώρους.

«Η επιβολή αυτού του περιορισμού μετακίνησης αποκλειστικά στους ανθρώπους που διαβιούν στους καταυλισμούς και σε κανέναν άλλον είναι απαράδεκτη και προϊόν διακρίσεων», σημειώνει ο διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Κλειδώνεις παιδιά, γυναίκες και άντρες σε υπερπλήρεις δομές με έλλειψη συνθηκών υγιεινής».

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν είναι ότι στη Μόρια διαβιούν 20.000 άνθρωποι ενώ η δομή έχει κατασκευαστεί για τη φιλοξενία 6.000. Έτσι, αντιστοιχεί μία βρύση για κάθε 1.300 ανθρώπους, μία τουαλέτα για κάθε 167 και μία μπανιέρα για κάθε 242. Σε χώρο τριών τετραγωνικών μέτρων κοιμούνται έως και έξι άτομα. Προφανώς δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» ούτε της απομόνωσης ούτε του να πλένει κανείς συχνά τα χέρια του. Θεωρείται έτσι δεδομένο ότι αν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού στο εσωτερικό των camps, θα πρόκειται για μία καταστροφή.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του Guardian, ότι ο ΕΟΔΥ, ο αρμόδιος φορέας για την υγεία και στα camps των νησιών, δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο σχετικά με την κατάσταση στα νησιά από το βρετανικό έντυπο. Πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι, σε περίπτωση κρούσματος σε hotspot, προβλέπεται αρχική θεραπεία στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα και στη συνέχεια αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της ενδοχώρας. O Guardian σημειώνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο στην πραγματικότητα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στους Έλληνες κατοίκους, καθώς από τον Ιούλιο στους νεοαφιχθέντες δεν παρέχεται πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση για τον χειρισμό ενός ενδεχόμενου κρούσματος στο εσωτερικό των camps, ωστόσο ο επικεφαλής της οργάνωσης εκφράζει την ανησυχία ότι το καθεστώς αυτό θα δημιουργήσει ένα κλίμα άγχους και πίεσης στους πρόσφυγες που θα εντείνει τις τριβές μεταξύ τους, τις οποίες πυροδοτούν οι έτσι και αλλιώς άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

topontiki

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ