Κορωνοϊός

Έλληνας καθηγητής αμφισβητεί την “ανοσία της αγέλης” του Τζόνσον: “Θα πρέπει να πεθάνει μεγάλος αριθμός ασθενών, με τεράστιο κόστος”!

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα” και σε ερώτηση για τη τακτική που φαίνεται να θέλει ν΄ ακολουθήσει ο Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είπε:

“Υπάρχει πάντα αυτή η θεωρία της ανοσίας αγέλης. Αφήνουμε μια νόσο να κυκλοφορήσει με σκοπό να κάνει ανοσία στον πληθυσμό και όταν συμβεί αυτό να ελαττωθεί η διασπορά του. Αυτό δεν στέκει στη συγκεκριμένη νόσο. Πρώτον δεν ξέρουμε τι ανοσία αφήνει. Υπάρχουν στοιχεία ότι η ανοσία που αφήνει είναι παροδική. Δεύτερον, μιλάμε για μια σοβαρή νόσο και για να συμβεί αυτό, πρέπει να πεθάνει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών. Το κόστος είναι τεράστιο.

“Οτι βάζουμε τον κόσμο σε καραντίνα δε σημαίνει ότι αποκλείουμε την ανοσία αγέλης. Απλά αργεί να ολοκληρωθεί. Με την καραντίνα σταματάμε τη μετάδοση, επιβραδύνουμε τη νόσο, σώζουμε ζωές αλλά και το σύστημα Υγείας”

Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε τι ισχύει και για τα γάντια και τις μάσκες.

“Τα γάντια είναι επικίνδυνο να τα χρησιμοποιούμε. Δεν πλένουμε τα χέρια μας όταν τα φοράμε και μπορούμε ευκολότερα να μεταδώσουμε οτιδήποτε έχουμε πιάσει σε σχέση με τον ιό”, επισήμανε ο κ. Γώγος ενώ για τη χρήση της μάσκας υπογράμμισε:

“Όταν περπατάμε δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες. Είναι περιττό. Εκτός αν έχουμε συμπτώματα. Αν δεν έχουμε, στο δρόμο δεν χρειάζονται οι μάσκες. Σε περιόδους πανδημίας, όπως τώρα, θα ήταν χρήσιμο να τις φοράμε στις καθημερινές μας συναναστροφές, όταν ερχόμαστε σε κοντινή επαφή με άλλους , σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Έχει βέβαια μεγάλη σημασία και η σωστή χρήση της μάσκας. Δεν πρέπει να βάζουμε συνέχεια τα χέρια μας, είτε για να τη σφίξουμε είτε για να την εφαρμόσουμε καλύτερα στη μύτη μας”

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας