Καθησυχαστικός καθηγητής λοιμωξιολογίας: Δεν θα γίνουμε Ιταλία
Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς – μέχρι σήμερα έχουμε ήδη 190 κρούσματα και έναν νεκρό – όμως ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα γίνουμε Ιταλία».
«Μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και μάλιστα στην ώρα τους, δηλαδή προτού ξεφύγει η κατάσταση, οπότε θα ήταν αργά για να υπάρξει αποτελεσματικότητα έχει πάρει η κυβέρνηση. Με την προϋπόθεση ότι και ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει καθημερινά τα μέτρα ατομικής προστασίας, τότε η Ελλάδα θα αποφύγει το ενδεχόμενο να γίνει Ιταλία και να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων και των νοσούντων».
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί μία αύξηση στον αριθμό των νοσούντων από τον κορωνοϊό.
«Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των νοσούντων και των θυμάτων είναι πολύ μικρός, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αφού υπάρχουν και αυτά που είναι πολύ ήπια ή και ασυμπτωματικά. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και να εκτιμήσει τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων. Ωστόσο, το υπουργείο πήρε πολύ σωστά μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, όπως είναι το κλείσιμο των σχολείων, των γυμναστηρίων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και μάλιστα τα παίρνει την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποφευχθεί ένας μεγάλος αριθμός νοσούντων. Τα ίδια μέτρα πήρε και η Ιταλία, αλλά αφού είχε ήδη διαδοθεί η νόσος. Με την προϋπόθεση ότι ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει και τα ατομικά μέτρα υγιεινής και σε συνδυασμό με τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, πιστεύω ότι δεν κινδυνεύουμε να γίνουμε Ιταλία», σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι, επειδή είναι αδύνατο να περιοριστεί εντελώς στα σπίτια του ο κόσμος και να αποφύγει τις οποιεσδήποτε μετακινήσεις, θα πρέπει ο κάθε πολίτης να προσέχει και την καθημερινή του συμπεριφορά. «Να προσέχει, όταν βήχει και όταν φταρνίζεται, να κρατάει απόσταση ενός ή δύο μέτρων όταν μιλάει με κάποιον, να πλένει τα χέρια του και να απολυμαίνει τους ατομικούς του χώρους υγιεινής.