“Τηλεόραση παντού, αλλά μόνο για τους έχοντες – Η νέα τάση έρχεται και στην Ελλάδα” γράφει ο Χρήστος Μανωλάς
Αυξάνονται και πληθύνονται οι διαδικτυακές υπηρεσίες επί πληρωμή
Τηλεόραση επί πληρωμή; Η πιο απλή και λαϊκή διασκέδαση του αιώνα μας αλλάζει – και στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις συνήθειές μας. Το κέρδος, τα χρυσά συμβόλαια, τα στούντιο του Χόλιγουντ παίζουν τον δικό τους ρόλο.
Οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για πλήρη αναδιάταξη της τηλεοπτικής αγοράς μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Όπως αναφέρουν, τα ελεύθερης πρόσβασης κανάλια θα μείνουν, αλλά θα είναι η «τηλεόραση των φτωχών», με ριάλιτι κακής ποιότητας, ειδήσεις και ταινίες παλαιών δεκαετιών. Αντίθετα όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά γεγονότα (καλλιτεχνικά, αθλητικά, ακόμα και ειδησεογραφικά) θα είναι διαθέσιμα σε πολλές συσκευές, οπουδήποτε και εάν βρισκόμαστε, ό,τι ώρα θέλει ο τηλεθεατής, αλλά με το αντίστοιχο κόστος.
Το «μαζικό» Netflix
Εάν υπήρχε μία λέξη για να περιγράψεις τη λαϊκή ψυχαγωγία στη δεκαετία μας, αυτή θα ήταν… Νetflix. H εταιρεία αυτή παράγει μαζικά εκατοντάδες σίριαλ και κινηματογραφικές ταινίες και τις διακινεί μέσα από ένα δικό της δίκτυο απευθείας στους τηλεθεατές, πράγμα που θα ήταν αδιανόητο μερικά χρόνια πριν τόσο τεχνολογικά (σ.σ.: λόγω χαμηλής ταχύτητας στο Ίντερνετ) όσο και λόγω εθνικών ραδιοτηλεοπτικών αρχών.
Τα νούμερα του Netflix πραγματικά τρομάζουν. Τα έξοδα μάρκετινγκ από την αρχή του 2019 έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια, ενώ το κόστος για την παραγωγή προγράμματος τον τελευταίο χρόνο ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια, τετραπλάσιο από αυτό του HBO. Αν θέλετε να το βάλουμε σε δικά μας μεγέθη, πολύ παραπάνω από όσες είναι οι στρατιωτικές δαπάνες και οι δαπάνες για την Παιδεία στην Ελλάδα μαζί.
Η πλέον δυναμική αγορά για το Netflix για την περασμένη χρονιά ήταν η ελληνική, σύμφωνα με τη marketing intelligence εταιρεία Similar Web. Η κίνηση στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 317% και ακολούθησαν Ταϊλάνδη (271%), Τουρκία (199%) και Πολωνία (153%), όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το «Forbes».
Η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών της χώρας μας δεν μπορεί να καταγράψει τα στοιχεία των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω Διαδικτύου που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Τέτοιοι πάροχοι είναι η Netflix, η Amazon κ.ά. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι Έλληνες συνδρομητές IPTV των ξένων παρόχων μπορεί να είναι περισσότεροι από εκείνους που διαθέτουν οι τέσσερις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας (Cosmote, Forthnet, Vodafone και Wind).
Τα στοιχεία αυτά όμως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, καθώς προκύπτουν μόνον εμμέσως, κυρίως μέσω της παρακολούθησης της κίνησης στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για διαδικασίες χαμηλής αξιοπιστίας, αφού παρακολουθείται η διαχρονική εξέλιξη του όγκου δεδομένων κάθε παρόχου προκειμένου να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για τους συνδρομητές τους.
Ωστόσο, καθώς οι αλγόριθμοι συμπίεσης των δεδομένων διαφοροποιούνται μεταξύ παρόχων και συνεχώς μεταβάλλονται, είναι δύσκολο να έχει κάποιος μια ακριβή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Εξάλλου οι ευέλικτες πολιτικές που εισήγαγαν οι πάροχοι πέραν του Ατλαντικού, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, επιτρέπουν την εύκολη είσοδο αλλά και έξοδο από την υπηρεσία. Η έξοδος μπορεί να γίνει με μια εντολή στην τράπεζα για τη διακοπή πληρωμής της συνδρομής μέσω της πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας.
Η έλευση της Disney+
Επειδή όμως στον καπιταλισμό δεν υπάρχει ένας μόνο παίκτης, ήδη οι επιλογές για όσους τηλεθεατές μπορούν να διαθέσουν χρόνο και χρήμα είναι περισσότερες:
Με βαρύ πυροβολικό τις ταινίες της Marvel και της Disney, μία νέα πλατφόρμα έρχεται στη χώρα μας τον Μάρτιο να αναμετρηθεί με το Netflix, τo Disney+, ενώ μέσα στο φθινόπωρο που μας πέρασε βγήκε στην αγορά και η πλατφόρμα της Apple, με πρώτη σειρά εκείνη των Τζένιφερ Άνιστον και Ρις Γούιδερσπουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Variety», η συνδρομητική υπηρεσία της Disney έχει ανακοινώσει συνεργασίες με την Apple, την Google, τη Microsoft και άλλες εταιρείες προκειμένου να διανείμουν την εφαρμογή της Disney+ μέσα από κινητά και συνδεμένες έξυπνες τηλεοράσεων παγκοσμίως.
Η Disney δεν έχει καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα. Ετοιμάζει ολοκαίνουργιες σειρές, που θα προβάλλονται μόνο στη δική της πλατφόρμα, όπως το «The Mandalorian», από τον κόσμο του «Star Wars», αλλά και το κλασικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης», που μετατρέπεται σε live action ταινία με αποκλειστική διάθεση στο Disney+.
Επιπλέον στο νέο συνδρομητικό κανάλι θα υπάρχουν όλοι οι τίτλοι της Disney, της Pixar, της Marvel, του «Πολέμου των Άστρων» και της National Geographic. Μάλιστα, η εταιρεία φρόντισε όλες οι ταινίες που σπάνε ταμεία στους κινηματογράφους από το 2019 («Βασιλιάς των λιονταριών», «Αλαντίν», «Captain Marvel», «Ντάμπο» κ.ά.) να διατεθούν αποκλειστικά στην πλατφόρμα της και όχι στο Netflix.
Η Apple TV+ είναι ήδη διαθέσιμη σε περισσότερες από 100 χώρες (έναντι 190 χωρών του Netflix). Η απάντηση του Netflix είναι η περαιτέρω διεθνοποίησή του με περισσότερες παραγωγές σε γλώσσα άλλη εκτός από τα αγγλικά. Γι’ αυτό δημιουργεί πλέον γραφείο στο Παρίσι και ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σοβαρά σε δεκάδες νέες γαλλικές σειρές και ταινίες.
Όσο για την «πτωχή πλην τίμια» Ελλάδα; Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη χώρα μας ήδη είναι προετοιμασμένοι για αυτή τη μετάβαση. Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς Cosmote και Nova, των οποίων η συντριπτική πλειονότητα των συνδρομητικών εσόδων προέρχεται από τη δορυφορική μετάδοση, ήδη προσφέρουν υπηρεσίες αμιγούς διαδικτυακής τηλεόρασης. Από την άλλη πλευρά η Vodafone και η Wind πέρασαν στη διαδικτυακή τηλεόραση.
Το επόμενο βήμα τους είναι να καταστήσουν τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ανεξάρτητες από τον πάροχο δικτύου. Να μπορεί δηλαδή ο πελάτης της Cosmote να λαμβάνει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης Vodafone και το αντίστροφο…