Πέντε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτελεί την επιλογή-έκπληξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση της προεδρίας της Δημοκρατίας, που τάραξε τα πολιτικά νερά χθες και αιφνιδίασε αρκετούς.
Η κα Σακελλαροπούλου από διάφορες πλευρές παρουσιάζεται ως διακεκριμένη δικαστικός, με πολύ σημαντική διαδρομή στην ελληνική δικαιοσύνη, ως συγγραφέας πολλών άρθρων που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και ως εισηγήτρια σχετικών θεμάτων σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
Όμως η κα Σακελλαροπούλου έχει διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο και σε μια σειρά από “αμφιλεγόμενες” δικαστικές αποφάσεις ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος, όπου υποτίθεται πως έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αλλά και στην πολύκροτη δίκη Παπακωνσταντίνου για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.
2015: Δίκη Παπακωνσταντίνου
Στην δίκη Παπακωνσταντίνου το ειδικό δικαστήριο στο οποίο συμμετείχε και η Αικ. Σακελλαροπούλου επέβαλε ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή στον πρώην υπουργό, κατά πλειοψηφία με έξι μέλη να έχουν την άποψη να του επιβληθεί ποινή τριών ετών. Ανάμεσα στους δικαστές που μειοψήφισαν υπέρ της απαλλαγής και για τη νόθευση εγγράφου ήταν και η σύμβουλος – τοτε- του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η οποία μάλιστα είχε την άποψη ότι το επίμαχο ψηφιακό αρχείο της λίστας δεν μπορεί κατά τον νόμο να θεωρηθεί καν ως έγγραφο!
2012: Πράσινο φως για ΧΥΤΑ Κερατέας
Το 2012, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με τις υπ’ αριθμ. 4357 και 4358/2011 αποφάσεις τους απέρριψε τις αιτήσεις των Δήμων Γραμματικού και Κερατέας Λαυρεωτικής που ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις του 2009, με τις οποίες παρατάθηκε έως 30 Οκτωβρίου 2013 η χρονική διάρκεια ισχύος των υπουργικών αποφάσεων που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας και στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.
Στις προσφυγές τους, οι δήμοι υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και του Γραμματικού και στην υγεία των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, καθώς και στα αρχαία ευρήματα.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας – ανάμεσά τους και η Αικ. Σακελλαροπούλου- απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των δήμων, άλλους ως αβάσιμους ή απαράδεκτους και άλλους ως αόριστους.
Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η παράταση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων του 2009 για την κατασκευή των δύο ΧΥΤΑ δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, δεν αντιβαίνει τους νομοθετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.
2012: Πράσινο φως και για την Ελντοράντο Γκολντ στη Χαλκιδική
Την ίδια χρονιά, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τη συγκατάθεσή του στη συνέχιση των έργων εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική,απορρίπτοντας την προσφυγή κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν αναστολή σχετικών αποφάσεων κυρίως λόγω σοβαρών περιβαλλοντικών λόγων. Οι λόγοι που προβάλλουν οι κάτοικοι δεν είναι βάσιμοι, έκρινε το ΣτΕ, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη σημασία της επένδυσης για την εθνική οικονομία και την ενίσχυση της απασχόλησης σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία. Και στην περίπτωση αυτή, εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Αναλυτικότερα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας».
Εξ άλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις δασών που πρόκειται να αποψιλωθούν για την κατασκευή των επίμαχων έργων εντός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Χαλκιδικής «απαρτίζονται μεν, κατά κύριο λόγο, από πυκνά δάση οξιάς και δρυός, δεν υπάγονται, εντούτοις, οι οικότοποι αυτοί σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας» και πάντως, όπως έχει κριθεί από το δικαστήριο κατά το παρελθόν (2007) «δεν απαγορεύεται η εξορυκτική εκμετάλλευση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές».
2015: Νέα δικαίωση των μεταλλείων χρυσού
Ακόμα μία δικαστική απόφαση υπέρ των Μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, εκδόθηκε το 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε την προσφυγή 264 κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη που ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για: 1) τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας και 2) την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα.
Το ΣτΕ διέταξε τη συνέχιση των έργων στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών. Εισηγήτρια ήταν και πάλι η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
2019: Με τη βούλα του ΣτΕ “τσεκούρι” σε 13ο-14ο μισθό στο Δημόσιο
Μόλις την περασμένη χρονιά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκλεισε αμετάκλητα το κεφάλαιο της χορήγησης 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, κρίνοντας συνταγματικές τις περικοπές τους και ανατρέποντας προηγούμενη αντίθετη απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου.
Η ολομέλεια του ΣτΕ με προεδρεύουσα την πρόεδρο του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έκρινε ότι η κατάργηση των επιδομάτων και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους «τεκμηριώνεται επαρκώς».