Παρουσιάστηκαν στη Βέροια δύο συλλογές διηγημάτων της Λίζας Μαμακούκα – Διηγήματα με αμεσότητα, θεατρικότητα και χιούμορ
Παρουσιάστηκαν απόψε στο «εκτός χάρτη» της Βέροιας από την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ημαθίας οι δύο συλλογές διηγημάτων της Λίζας Μαμακούκα, «Ζωολογικός κήπος τσέπης» και «Κουλούρια Θεσσαλονίκης», εκδόσεις Μέθεξις.
Η Λίζα Μαμακούκα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Τις συλλογές παρουσίασαν η Δέσποινα Παπαγιαννούλη, εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας στη Δημόσια Εκπαίδευση και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Σύγχρονο Θέατρο και η Ολυμπία Αντωνιάδου, καθηγήτρια Σύμβουλος στο ΕΑΠ και Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Για μια συλλογή διηγημάτων που η πρωτοτυπία της ήδη διακρίνεται και στον σουρεαλιστικό της τίτλο, «Ζωολογικός κήπος τσέπης», μίλησε η Δέσποινα Παπαγιαννούλη, επισημαίνοντας την αμεσότητα, τη θεατρική διάσταση αλλά και το χιούμορ που τη διακρίνει, κατακτώντας αβίαστα τον αναγνώστη.
Πρόκειται για 12 διηγήματα με πρωταγωνιστές ανθρώπους καθημερινούς που κινούνται στον μικρό τους κόσμο με αναφορές στο παρελθόν. Άνθρωποι νικητές αλλά και ηττημένοι της ζωής κινούνται ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία σε ιστορίες φιλτραρισμένες μέσα από πηγαίο χιούμορ, αναδεικνύοντας τη φωτεινή πλευρά της ζωής με αισιοδοξία.
Τα «Κουλούρια Θεσσαλονίκης», η δεύτερη συλλογή της συγγραφέως, ήταν το αντικείμενο της Ολυμπίας Αντωνιάδου, που μίλησε για μια ιδιαίτερη γραφή, συνδυάζοντας στοιχεία γαλλικού ρεαλισμού και ρώσων διηγηματογράφων, μέσα από ιστορίες με πρωταγωνιστές ήρωες και αντιήρωες.
Τα θέματα της Μαμακούκα, διαχρονικά, ακτινογραφούν την κοινωνία καυτηριάζοντας την αστική εθιμοτυπία με πικρό χιούμορ. Μέσα από την ανθρωπιστική ενατένιση του κόσμου και παίζοντας με τα στερεότυπα, η συγγραφέας οδηγεί με τη γραφή της σε έναν ενδιαφέροντα τρόπο πρόσληψης του αφηγήματος.
Η Κυριακή Παντελίδου, συντονίστρια της εκδήλωσης, έκανε αμεσότερη την προσέγγιση του κοινού στα διηγήματα, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Η ίδια η συγγραφέας, η Λίζα Μαμακούκα, μίλησε για τις πηγές της έμπνευσής της, που είναι η ίδια η ζωή, όπως την προσλαμβάνει καθημερινά, αλλά και τα λογοτεχνικά της διαβάσματα που διαμορφώνουν το ύφος της.
Όσο για το διάβασμα αποσπασμάτων από τα βιβλία της που τα απέδωσε η ίδια με μια εντυπωσιακή θεατρικότητα, αποκάλυψε πως πέρα από την ακαδημαϊκή της καριέρα, η ενασχόλησή της με τη Μουσική αλλά και δέκα χρόνια με το Θέατρο την οδήγησε όχι μόνο σ’ αυτήν την ανάγνωση αλλά και στη θεατρική διάσταση που διακρίνει τη γραφή της.
Μουσικά ιντερμέδια από την Σίσυ Γεωργοπούλου και το φλάουτό της έδωσαν στη βραδιά μια ακόμη ενδιαφέρουσα νότα.
Φωτογραφίες: faretra.info