Απόψεις Υγεία

“Τετράποδος επισκέπτης” γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Τζωρτζίνα Αθανασίου

Από την πιο μικρή αδυναμία, ως την σοβαρότερη πάθηση, αναζητούμε μια οικεία παρουσία που θα ενισχύσει την ελπίδα που ήδη  αισθανόμαστε ή θα αποσοβήσει τον φόβο που γεννάται.  Τότε βγαίνουν στην επιφάνεια όλα όσα μα ενώνουν ή μας χωρίζουν. Έχω γράψει παλαιότερα ότι δεν μπορεί  να προσποιηθεί κανείς το πάθος, με την ίδια λογική δεν μπορεί να προσποιηθεί την συμπόνοια, η οποία αυτή πηγάζει και από την ανθρώπινη φύση μας και από την αγάπη που τρέφουμε προς τον ασθενή.

Η πρακτική αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης με νηφαλιότητα και ψυχραιμία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλυτέρευση της υγείας των ασθενών και την διατήρηση της ποιότητας ζωής τους. Αυτό που δεν αντικαθίσταται είναι η παρουσία. Σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, κυρίως του εξωτερικού δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα στην ενδυνάμωση της αισιοδοξίας μέσα στους θαλάμους νοσηλεία, έτσι, επιτρέπεται κυρίως σε νοσηλευτικά ιδρύματα παίδων η επίσκεψη «σούπερ ηρώων», νεραϊδών, ξωτικών, και όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος και του Άγιου –Βασίλη. Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και διατήρησης της θετικής διάθεσης των ασθενών μπαίνουν και οι τετράποδοι φίλοι μας.

Τον προηγούμενο μήνα, επετράπη στην  Ελπίδα,  ένα όμορφο ήρεμο λαμπραντόρ του Συλλόγου «Λούνα», να επισκεφτεί ασθενείς στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Η εκπαιδεύτρια του Συλλόγου, κυρία Σοφία Μιχαηλίδου, συνομίλησε με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του Νοσηλευτικού ιδρύματος στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι προς ανάπτυξη δράσεις για την αναπτέρωση του ηθικού των νοσηλευομένων.

Στόχος της κας Μιχαηλίδου είναι σταδιακά να επιτραπούν τέτοιου είδους επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα και όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας να εκτεθούν στην θετική επίδραση της Ελπίδας και άλλων σκύλων με την ίδια εκπαίδευση.

Ελπίζω να διευκολυνθούν τέτοιες δράσεις από την πλευρά της Πολιτείας η οποία ιεραρχώντας τις ανάγκες φροντίζει στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Η παράλληλη ανάπτυξη δράσεων που ομορφαίνουν την καθημερινότητα των ασθενών μόνο θετική επίπτωση μπορεί να έχει στην συνεργασία τους με το ιατρικό προσωπικό. Κάθε φορά που ανοίγει μία πόρτα δωματίου, δεν χρειάζεται να μπαίνει κάποιος με λευκή μπλούζα και τροχήλατο …μπορεί να είναι απλά κάποιος τετράποδος με  χρωματιστό κολάρο και αεικίνητη ουρά.

(Λούνα είναι ο πρώτος, στην Ελλάδα, πιστοποιημένος σκύλος θεραπείας και βοηθός πολλαπλών χρήσεων για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα)

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ