“Η Λιτοχωρίτικη Μουσική – Οικογένεια Σακελλαρίδη” γράφει ο Σωτήρης Μασταγκάς
Μια συναυλία που δόθηκε το 1904 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
Στην Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία το Λιτόχωρο ήταν πρώτο στα γράμματα και στις επαναστάσεις. Ημιορεινή και σχεδόν παραθαλάσσια κοινότητα με τις δικές του δυνάμεις, με λίγους φωτισμένους ανθρώπους, καλλιέργησε και ανέπτυξε λαμπρό λαϊκό πολιτισμό. Οι κάτοικοι ήταν φιλοπρόοδοι και έτσι δημιουργήθηκε σιγά σιγά η παράδοση και η παιδεία, τα αδαπάνητα αυτά κεφάλαια των κατοίκων.
Η μελέτη της λιτοχωρίτικης ιστορίας είναι ένας ενδιαφέρων επιστημονικός και ερευνητικός τομέας, παρουσιάζοντας μια άνθηση τα τελευταία χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό βιβλίων και μελετών που εκδόθηκαν. Η ιστορία, τα πρόσωπα, οι παραδόσεις και γενικά ο πολιτισμός του Λιτοχώρου είναι ένα πεδίο που εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πνευματικοί άνθρωποι και επιστήμονες καλλιέργησαν τα γράμματα και την επιστήμη τους και αναδείχτηκαν μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της Τουρκοκρατίας.
Όταν τιμούμε ανθρώπους του πνεύματος, της δημιουργίας, της συνέπειας και του χρέους, δηλαδή τους άξιους και τους υπεύθυνους, τιμούμε πρώτα τον ίδιο τον εαυτό μας. Η μουσική οικογένεια Σακελλαρίδη ανήκει στον κανόνα. Τιμήθηκαν και τιμούνται, καθώς η αναγνώριση της προσφοράς και του μουσικού έργου τους είναι καθολική και αναμφισβήτητη. Η ιστορία της μουσικής αφιέρωσε μέχρι σήμερα πολλές σελίδες για το έργο του Ιωάννου Θ. Σακελλαρίδη και του γιου του Θεόφραστου Ι. Σακελλαρίδη, οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπόροι μουσικοί της εποχής τους.
Ο Ιωάννης Σακελλαρίδης (1853 – 1938) γεννήθηκε στο Λιτόχωρο όπου τελείωσε το «ελληνικό» και το «αλληλοδιδακτικό ή δημοτικό» σχολείο, παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον πατέρα του, τον παπά Θεοφάνη Οικονόμου (1825 – 1911) που ήταν ιερέας στον ναό του Αγίου Νικολάου. Ο παπά Θεοφάνης Οικονόμου είχε οκτώ παιδιά. Ο Ιωάννης Σακελλαρίδης υπήρξε διαπρεπής μουσικοδιδάσκαλος, μεταρρυθμιστής της βυζαντινής μουσικής, ιεροψάλτης, φιλόλογος και μελουργός. Η σύζυγός του καταγόταν από την Ύδρα. Απέκτησε τέσσερα παιδιά: Τον Θεόφραστο (διάσημο μουσουργό), τον Αριστόξενο (βαρύτονο), την Αντιγόνη (πέθανε 16 ετών) και τον Ευθύφρονα (πέθανε 4 ετών).
Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883-1950), γιος του Ιωάννη, υπήρξε δημοφιλής Έλληνας μουσικοσυνθέτης, αρχιμουσικός και ένας από τους πρωτεργάτες της ελληνικής οπερέτας. Ήταν ταλαντούχος, παραγωγικότατος, άρτια καταρτισμένος, με καλή σκηνική πείρα, ενώ η μουσική του είναι άλλοτε επηρεασμένη από την αυστριακή ή τη γαλλική οπερέτα και άλλοτε καθαρά ελληνική. Γιος του είναι ο πιανίστας και συνθέτης Ιωάννης Σακελλαρίδης (1932) που ζει στις Η.Π.Α.
Η ζωή, το έργο, η κριτική σκιαγραφία και η συμβολή τους στη μουσική έχει καταγραφεί μέσα από δεκάδες έρευνες και μελέτες των ειδικών επιστημόνων. Στο Λιτόχωρο έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν σύλλογοι καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί που ως επωνυμία (τίτλο) φέρουν το όνομά τους. Για τον λιτοχωρίτη ιστορικό όμως η προσπάθεια δεν σταματά. Η έρευνα συνεχίζεται. Ολοένα και νέα στοιχεία έρχονται στο φως, που πρέπει να αξιολογηθούν, πριν δοθούν στη δημοσιότητα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η καριέρα της μουσικής οικογένειας Σακελλαρίδη (ή Σακελλαριδών όπως έγραφε ο Τύπος) απέκτησε φήμη, ώστε έδωσαν μια επιτυχημένη σειρά συναυλιών στο εξωτερικό. Τον Νοέμβριο 1903 ο Ιωάννης Σακελλαρίδης και οι γιοι του έδωσαν επιτυχημένες συναυλίες με δικές τους συνθέσεις και εναρμονισμένα δημοτικά τραγούδια στο Βασιλικό Ωδείο του Μονάχου και στο Μέγαρο της Βαρόνης Αμελίας Φον Πέρφαλλ (κόρης του Γουσταύου Κλάους) ενώπιον πληθώρας πριγκίπων και αριστοκρατών, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν.
Αυτό που είναι σχετικά άγνωστο στη βιβλιογραφία, κυρίως στις λεπτομέρειές του, είναι το οικογενειακό ταξίδι τους το έτος 1904 στην Αλεξάνδρεια, όπου ο Ιωάννης από κοινού με τους γιους του έδωσε συναυλία στο New Khedivial Hotel της πόλης. Γιατί μετέβησαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου; Διότι στην πόλη αυτή και στον ελληνισμό της συναντάμε την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο οικονομικό κέρδος και την πολιτιστική πρόοδο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η κοινότητα ευημερούσε. Ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας ήταν οργανωμένος, λειτουργούσαν σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία, εκεί διέπρεψαν οι Έλληνες στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των τραπεζών. Εξάλλου, είναι γνωστή η πνευματική ακμαιότητα εκείνη την περίοδο, η σημαντική πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Λιτοχωρίτης Αθανάσιος Λασπόπουλος, λόγιος και λυκειάρχης, είχε ιδρύσει και λειτουργούσε το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΥΚΕΙΟΝ, ΑΘΑΝ. ΛΑΣΠΟΠΟΥΛΟΥ». Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, όμως υποψιαζόμαστε ότι ο Λασπόπουλος, συμπατριώτης και συνομήλικος του Ιωάννη Σακελλαρίδη με κοινή γενέτειρα το Λιτόχωρο, συνετέλεσε κι αυτός να πραγματοποιηθεί αυτή η συναυλία. Ο ίδιος ο Αθανάσιος Λασπόπουλος σε δημοσίευμά του στο αλεξανδρινό περιοδικό «ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1904, ΕΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ», σημειώνει: «Πολλά των δημωδών μου ασμάτων εμελοποίησε δι’ εμού ο γνωστός Μουσικός Ι. Θ. Σακελλαρίδης».
Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1904 η «μουσόληπτος οικογένεια των Σακελλαριδών» έδωσε μεγάλη συναυλία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πλήρεις πληροφορίες υπάρχουν δημοσιευμένες στην τοπική εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (Le Courier), η οποία στον υπότιτλό της αναφέρεται ως «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΘ’ ΕΚΑΣΤΗΝ». Οι δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις παρατίθενται σε χρονολογική σειρά, με τους αριθμούς των φύλλων. Δυστυχώς η αναδημοσίευση στο μονοτονικό σύστημα γραφής αδικεί το μεγαλείο και το κύρος του πολυτονικού των πρωτοτύπων κειμένων.
ΧΡΟΝΙΚΑ
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΩΝ
εις το New Khedivial Hotel
Μουσικήν απόλαυσιν ως εκείνας του Μονάχου και των Αθηνών μάς ετοιμάζη η μουσόληπτος οικογένεια των Σακελλαριδών διά την εσπέραν της προσεχούς Παρασκευής.
Το πρόγραμμα της συναυλίας ταύτης θα είνε πανομοιότυπον και καλλίτερον του προγράμματος της συναυλίας του Μονάχου, ήτις τοσούτον ενεθουσίασε τους Γερμανούς πρίγκηπας και το άλλο εκλεκτόν κοινόν της πατρίδος του Βάγνερ.
Πρώτην φοράν δε θα ακούσωσιν οι Αλεξανδρείς, πλην της όλης μουσικής εκτελέσεως και το περιώνυμον σφύριγμα του πατρός Σακελλαρίδου, το τοσούτον εκπλήξαν και θαυμασθέν εν τε Γερμανία και εν Αθήναις διά την πιστήν απομίμησην της φλογέρας και του άσματος της αηδόνος και λεληθότως οι ακροαταί θα μεταφερθώσιν εις τας κλιτύας και τας ράχεις του Παρνασσού και τα άλση των ιερών Τεμπών.
Οι Σακελλαρίδαι είναι άξιοι συγχαρητηρίων και ευγνωμοσύνης εθνικής. Διότι με την ισχυράν και αδιάσειστον πεποίθησιν εις την αθάνατον ελληνικήν τέχνην προσπαθούσι, περισυλλέγοντες τα εδώ και εκεί ερριμένα πολύτιμα τετράδια της εθνικής μας μελωδίας, να σχηματίσωσιν έν οικοδόμημα μουσικόν γνησίας ελληνικής εμπνεύσεως.
(2478/30-11-1904)
ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Η μουσική συναυλία των Σακελλαριδών ήτις θα δοθή μεθαύριον εν τη μεγαλοπρεπή αιθούση του Νέου Κεδιβικού Ξενοδοχείου, αναμένεται μετά μεγάλου ενδιαφέροντος υπό της ημετέρας παροικίας. Και το ενδιαφέρον είνε εύλογον, διότι δεν πρόκειται περί μουσικής εσπερίδος εκ των συνήθων, αλλά περί αληθούς αποκαλύψεως των θησαυρών της ελληνικής μουσικής, οίτινες από των χορικών μελών των αρχαίων δραμάτων διεσώθησαν διά μέσου των αιώνων μέχρι των αθανάτων δημοτικών ημών ασμάτων μετά τινων παραλλαγών και φθορών υπό του χρόνου και των πολιτικών μεταβολών.
Δεν θα επιδειχθή μόνον η μουσική δεινότης του πατρός και το καλλιτεχνικόν τάλαντον των δύο υιών του, αλλά μία εργασία πρωτότυπος, εθνικωτάτη, ήτις εκίνησεν εις θαυμασμόν τους σκηπτούχους εν τη μουσική Γερμανούς και κατεχειροκροτήθη από την εκλεκτοτέραν κοινωνίαν του Μονάχου.
Ο Σακελλαρίδης είναι άξιος εθνικής ευγνωμοσύνης, διότι ανέλαβε τοιούτον τεράστιον έργον, να αναδιφήση τα χειρόγραφα της παλαιάς Βυζαντινής μουσικής, να τα αναγνώση και να τα ψάλη κατά την αρχαίαν και γνησίαν παρασημαντικήν και να αποδείξη ούτω εις τον έκπληκτον κόσμον, ότι η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι συνέχεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής, ήτις εσώθη μέχρις ημών διά των δημοτικών ασμάτων και των χορών, εις την μελέτην των οποίων κατηνάλλωσε και χρόνον και κόπον και χρήμα με την αφοσίωσιν και την επιμονήν των μεγάλων μελετητών και ερευνητών.
Θα ήνε λοιπόν η μουσική εσπερίς της προσεχούς Παρασκευής διπλή απόλαυσις. Θα θαυμάσωμεν το έργον και το τάλαντον του διδασκάλου, όστις σημειωτέον ανέδειξε τους διαπρεπεστέρους εκκλησιαστικούς μελωδούς και θα χαιρετίσωμεν την ανατολήν δύο καλλιτεχνικών αστέρων, των δύο υιών του, ών τα μέτωπα έθιξε διά της λύρας του ο Μουσηγέτης.
Ο είς εκ των νέων Σακελλαριδών, ο Θεόφραστος, είνε συνθέτης πολλών μουσικών έργων, η δε «Ελληνική Πανήγυρις» μεγαλοπρεπής και γλυκεία σύνθεσις του ιδίου, εκτελεσθείσα εν Μονάχω, έτυχε θερμοτάτων επαίνων. Ο έτερος, ο Αριστόξενος, έχει λαμπράν φωνήν βαρυτόνου εκτός της αρτίας μουσικής του μορφώσεως και άδει μετ’ απαραμίλλου χάριτος τα δημοτικά ημών άσματα τη συνοδεία της ορχήστρας, ήν διευθύνει ο αδελφός του.
Καλλιτεχνική οικογένεια, ζήσασα και τραφείσα με την αρμονίαν και το άσμα, αποτελούσα μοναδικόν παράδειγμα επιδόσεως και αφοσιώσεως εις την μουσικήν, αξία θαυμασμού διά το μουσικόν τάλαντον και εθνικής ευγνωμοσύνης διά το εθνικότατον έργον, όπερ ανέλαβεν και έφερεν εις φως ο πατήρ, θα συνεχίσωσι δε και θα συμπληρώσωσιν οι υιοί του.
(2479/1-12-1904)
ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ό,τι επίσημον και εκλεκτόν, κομψόν και περίχαρι έχει να επιδείξη η παροικία μας, θα συγκεντρωθή την εσπέραν της αύριον εν τη αιθούση του Μεγάλου Νέου Χεδιβικού Ξενοδοχείου, ένθα θα δοθή η μουσική εσπερίς των Σακελλαριδών.
Ο κ. Θεόφραστος Σακελλαρίδης θα διευθύνη λαμπράν ορχήστραν εκ 40 και πλέον οργάνων τη συνοδεία της οποίας θα μέλψη ο πατήρ Σακελλαρίδης και ο υιός του κ. Αριστόξενος τα λαμπρά δημοτικά ημών άσματα, άτινα μετ’ επιμελείας ετόνισε προς ορχήστραν. Ενδιαφέρον όμως θα ήνε των βυζαντινών ύμνων και τροπαρίων η εκτέλεσις κατά την αρχαίαν παρασημαντικήν, ήτις αποτελεί την δόξαν του πατρός Σακελλαρίδου. Εν τέλει θα ακούσωμεν και αηδόνα ψάλλουσαν διά του στόματος του κ. Σακελλαρίδου και του ποιμενικού αυτού τους περιπαθείς ήχους, ούς εκφέρει δι’ ιδιαιτέρας τοποθετήσεως της γλώσσης επί του ουρανίσκου και ημείς οι καταδικασμένοι να ακούωμεν μόνον τον κοασμόν των βατράχων, θα μετενεχθώμεν προς στιγμήν εις την πάτριον γην υπό τα φυλλώματα των δένδρων και εις τας κλιτύας των μαγικών της Ελλάδος βουνών.
Η ζήτησις των εισιτηρίων είνε ζωηροτάτη, ιδίως μεταξύ των συμπατριωτών των καλλιτεχνών και η απέραντος αίθουσα θα είνε αύριον πλήρης.
(2480/2-12-1904)
ΔΙΑΦΟΡΑ
Παρεκλήθημεν υπό πολλών όπως υποβάλωμεν εις τον κ. Σακελλαρίδην την ευχήν να ψάλη και εν τω ναώ του Ευαγγελισμού την προσεχή Κυριακήν, ίνα απολαύση το εκκλησίασμα της απαραμίλλου μελωδίας του. Ελπίζομεν να εκπληρωθή η ευχή αύτη.
(2480/2-12-1904)
ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ
Κατά την εορτήν του αγίου Σάββα, εν τε τω εσπερινώ και τη λειτουργία, θα ψάλη ο πανελληνίου και ευρωπαϊκής απολαύων φήμης Διδάσκαλος της Μουσικής κύριος Ιωάννης Θ. Σακελλαρίδης.
(2481/3-12-1904)
ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κύριε Συντάκτα,
Εις τον φίλον «Ταχυδρόμον» ανέγνων μετά πολλής ευχαριστήσεως ότι οι νεωστί αφιχθέντες εις Αίγυπτον κ. κ. Σακελλαρίδαι, την πάτριον μελετώντες μουσικήν, επέτυχον εγκύψαντες εις την σπουδήν αρχαίων τεμαχίων εκκλησιαστικής μουσικής, αγνώστου τέως παρασημαντικής, ν’ αναγνώσωσι και να ψάλωσι κατά το αρχαίον. Εν άλλαις λέξεσιν ανεκάλυψαν την κλείδα, δι’ ής ούτω λύεται και το πρόβλημα της παρ’ ημίν εκκλησιαστικής μουσικής, ομοτόνου εν πολυφωνία, προς την τετράφωνον. Εξ όσων γινώσκω, πρώτος εγκύψας εις την μελέτην της παρ’ ημίν αρχαίας εκκλησιαστικής μουσικής ήν ο εξ Ιωαννίνων Ιωάννης Τζέτζης, όν εγνώρισα καθηγητήν της εν τη πόλει εκείνη Ζωσιμαίας Σχολής προ εικοσιπενταετίας. Ατυχώς αι περί Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής ευκλεείς πόνοι του μακαρίτου τούτου ανδρός ελαχίστην παρά τω ερασιμόλπω κοινώ εύρον υποδοχήν, πολλοί δε τότε των μουσικολόγων ανδρών πολλά κατά της δοξασίας αυτού περί της καθ’ ημάς εκκλησιαστικής μουσικής έγραψαν. Ίσως ο άνθρωπος ηστόχησε του ορθού, αλλ’ ουχ ήττον τυγχάνει ο πρώτος των ημετέρων, όστις μετά περισσού ζήλου ενέκυψεν διατρίψας ανά τας εν Ιταλία μονάς εις την σπουδήν αρχαίων χειρογράφων του ΙΑ΄ αιώνος προς ανακάλυψιν της σημασίας της μεσαιωνικής παρασημαντικής. Τας ολίγας ταύτας γραμμάς έγραψα χάριν της αληθείας και εκ σεβασμού προς την μνήμην φιλτάτου μοι ανδρός, εν τοις μάλιστα συμβαλόντος εις την έρευναν της ιστορίας της ιεράς ημών μουσικής, εύχομαι δε ίνα αι νεότεραι των κυρίων Σακελλαριδών επιστημονικαί έρευναι πλουσιότατον αποκομίσωσι τον αμητόν και στεφθώσιν υπό επιτυχίας.
Εν Καΐρω 15 9)βρίου 1904
Janinensis
(2481/3-12-1904)
ΧΡΟΝΙΚΑ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΩΝ
Θαυμάσιον είνε το πρόγραμμα της συναυλίας των Σακελλαριδών, των μυστών της Εθνικής ελληνικής Μουσικής, αρκεί δ’ ή ανάγνωσίς του διά να προεξοφλήση τις την αλησμόνητον απόλαυσιν ήν θα αποκομίσωμεν την εσπέραν ταύτην.
Δέκα δημοτικά άσματα, αληθείς αδάμαντας της δημοτικής ημών ποιήσεως, άτινα συνέλεξεν, επεξειργάσθη, ενηρμόνισε και ενωργάνωσεν ο διαπρεπής καλλιτέχνης, θα τα ακούσωμεν απόψε αδόμενα υπό του κ. Ι. Σακελλαρίδου και του υιού του Αριστοξένου τη συνοδεία της ορχήστρας, πολλά δε άδη μόνος ο κ. Σακελλαρίδης, όστις εισέδυσεν εις τα μυστήρια της μάγου ελληνικής φύσεως όσον ουδείς άλλος.
Θα ακούσωμεν και δύο μεγαλοπρεπείς συνθέσεις του κ. Θεοφράστου Σακελλαρίδου, αίτινες εξετιμήθησαν μεγάλως και εν Μονάχω, την κατακλείδα δε της πρωτοφανούς και μοναδικής ταύτης συναυλίας θα αποτελέση το «Λαγιαρνί», κατά το προανάκρουσμα του οποίου ο κ. Ι. Σακελλαρίδης θα μιμηθή τον ήχον του ποιμενικού αυλού και το ηδύ άσμα της αηδόνος και θα μας μεταφέρη νοερώς εις τα βαθύσκια δάση των ιερών τεμενών.
Εισιτήρια πωλούνται εις το κουρείον της κ. Αρβανιτάκη.
(2481/3-12-1904)
ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ανωτέρα πάσης προσδοκίας απέβη η επιτυχία της χθεσινής συναυλίας των Σακελλαριδών και υπό έποψιν συρροής εκλεκτού και κομψού κόσμου και υπό έποψιν εκτελέσεως του προγράμματος. Η απέραντος αίθουσα του Νέου Χεδιβικού Ξενοδοχείου ήτο κατάμεστος και πολλοί, βραδύναντες ολίγον να προσέλθωσιν, ηναγκάσθησαν να μείνωσιν όρθιοι. Δεν αναφέρομεν ποίους διεκρίναμεν, εκ φόβου μήπως διαπράξωμεν αδιακρισίαν ή λυπηράς παραλείψεις. Τοιούτο μόνον αρκεί να είπωμεν, ότι εκτός του Προέδρου της ημετέρας Κοινότητος, όν ημπόδισε να προσέλθη σοβαρά αδιαθεσία της εριτίμου κυρίας αυτού, πάντες οι επίσημοι και οι πρόκριτοι της παροικίας μας, επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων, απετέλεσαν χθες επιβλητικήν και πρωτοφανή διά συναυλίαν συγκέντρωσιν, ήν διήνθιζεν η παρουσία κομψών κυριών και θελκτικών δεσποινίδων.
Η ορχήστρα αποτελουμένη εκ 40 περίπου οργάνων, εξετέλεσε πρώτον την «Ελληνικήν πανήγυριν», σύνθεσιν του κ. Θεοφράστου Σακελλαρίδου, όστις και διηύθυνε μετά θαυμαστής δεξιότητος τους κρατίστους των παρ’ ημίν μουσικών. Φαιδρά και χαρμόσυνος σύνθεσις, γλυκεία και πανηγυρική εν ταυτώ, ήρεσε πολύ και εχειροκροτήθη ζωηρώς.
Κατόπιν ο κ. Ι. Σακελλαρίδης μετά του λαμπρού βαρυτόνου κ. Αριστοξένου ετραγούδησαν τη συνοδεία της ορχήστρας το δημοτικόν άσμα «Στη ρίζα της τριανταφυλλιάς θα κτίσω μοναστήρι», η δε ενοργάνωσις και ενορχήστρωσις του άσματος εκρίθη λίαν επιτυχής.
Αλλά το άσμα της «Βασιλικής» εκτελεσθέν τη συνοδεία του κλειδοκυμβάλου υπό του κ. Ι. Σακελλαρίδου ήρεσε περισσότερον, συντελούσης της ισχυράς και κατ’ εξοχήν γλυκείας φωνής του καλλιτέχνου.
Όταν μετ’ ολίγον ο κ. Ι. Σακελλαρίδης ήρχισε να ψάλη το κύκνειον άσμα του Διάκου, όπερ έψαλεν επί του μαρτυρικού του σκόλοπος, ρίγος αρρήτου συγκινήσεως κατέλαβεν όλον το ακροατήριον με την περιπάθειαν και τον πόνον, της πρώτης στροφής «Για δες καιρόν που διάλεξε».
Αλλά λεπτομερής έκθεσις των εκ της χθεσινής συναυλίας εντυπώσεων θα απήτει και χρόνον μακρόν και χώρον ουχί ολίγον. Περιοριζόμεθα όθεν να εξάρωμεν την λαμπράν επιτυχίαν των δύο άλλων συνθέσεων του κ. Θεοφράστου Σακελλαρίδου, μίαν σκηνικήν όρχησιν και ένα συρτόν ελληνικόν χορόν, ούτινος και εζητήθη η επανάληψις.
Ο Αριστόξενος Σακελλαρίδης διεκρίθη ιδίως εις το άσμα της Μαρίας της Πενταγιώτισσας, του θήλεως αυτού Μολόχ των Σαλώνων εις την ποδιά της οποίας εσφάζοντο παλληκάρια. Επίσης ήρεσε πολύ και εζητήθη η επανάληψις του άσματος «Φλώρος και Θεοδώρα», όπερ ελέπτυνε και εκάλλυνεν αμιμήτως διά της ενορχηστρώσεως ο κ. Σακελλαρίδης.
Προ του τελευταίου άσματος του προγράμματος, ο κ. Σακελλαρίδης εν μέσω απολύτου σιγής και ανυπομόνου προσδοκίας του ακροατηρίου εμιμήθη διά συριγμού όν εκβάλλει δι’ ιδιαιτέρας τοποθετήσεως της γλώσσης τους ήχους του ποιμενικού αυλού και το άσμα της αηδόνος, κινήσας τον θαυμασμόν όλων και τέλος με το χαριτωμένον τραγουδάκι «Κάτω στα δασιά πλατάνια» επερατώθη η συναυλία.
Ομολογούμεν ότι είχομεν πολλούς δισταγμούς και φόβους μεταβαίνοντες να ακούσωμεν ενοργανωμένα και ενορχηστρωμένα τα δημοτικά ημών άσματα, διότι είχομεν την ιδέαν ότι ταύτα αποβάλλουσιν ακριβώς το άρωμα του θύμου και την βουκολικήν χάριν ψαλλόμενα άλλως ή όπως ψάλλωνται υπό του ελληνικού λαού. Υποπτευόμεθα ότι θα παραστώμεν ίσως εις άκουσμα ανάλογον προς το θέαμα κορσεδοφόρου ποιμενίδος, αλλ’ ευτυχώς οι δισταγμοί ημών και οι φόβοι διελύθησαν από του πρώτου άσματος.
Ο κ. Σακελλαρίδης δεν απομακρύνεται ούτε του τόνου, ούτε του χρωματισμού των δημοτικών ημών ασμάτων, ενοργανώσας δε, ενορχηστρώσας και εξευρωπαΐσας ούτως ειπείν αυτά, τα κατέστησε περιπαθέστερα και γλυκύτερα και σήμερον δύνανται να ακουσθώσιν ευχαρίστως εις την αριστοκρατικωτέραν αίθουσαν και να ψάλωνται εν συμφωνία υπό δύο ή πολλών ευκολώτερον και ευαρεστότερον.
Δίκαια όθεν ήσαν τα θερμά χειροκροτήματα άτινα απέσπασαν από του εκλεκτού και κομψού ακροατηρίου οι Σακελλαρίδαι, γενικήν όμως ευχήν διερμηνεύομεν παρακαλούντες αυτούς να δώσωσι και δευτέραν, αλλά με ηλαττωμένας τιμάς, διά να μη στερηθώσι και αι άλλαι τάξεις της παροικίας την απόλαυσιν, ήν εδοκιμάσαμεν χθες.
(2482/4-12-1904)