Βέροια

Απολογισμός του προγράμματος Erasmus+του 5ου ΓΕΛ Βέροιας για το σχ. έτος 2018 – 2019

Απολογισμός του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “INTERNET: Innovating New Teaching Techniques For Our Future Schools”

Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου και με τη λήξη του διδακτικού έτους παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση για γονείς και μαθητές το πρόγραμμα ERASMUS+ “Innovating New Teaching Techniques For Our Future Schools” του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στη Βιβλιοθήκη του σχολείου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν είκοσι μαθητές του σχολείου μας με τις οικογένειες τους και πέντε εκπαιδευτικοί που αποτελούν την παιδαγωγική ομάδα και έχει διάρκεια 2 διδακτικών ετών. Οι μαθήτριες Βαλαβάνη Άνια και Πορλίδα Νάσια ανέλαβαν να εξηγήσουν τη φιλοσοφία του προγράμματος και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα:

Φιλοσοφία

  • Το πρόγραμμα έχει ως θέμα τις καινοτόμες τεχνικές διδασκαλίας για τα σχολεία του μέλλοντος.
  • Οι σκοποί του είναι να αυξηθεί το κίνητρο των μαθητών για μάθηση – ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση – να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες σχετικές με τη συνεργατικότητα, με τη χρήση του διαδικτύου και των εργαλείων του και να γίνει σύγκριση σχολικών μεθόδων και προγραμματισμού.
  • Κοινός στόχος όλων των συνεργατών είναι να κτιστούν υγιείς χαρακτήρες, αξίες δικαίου και σεβασμού, καθώς και να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση.

Δράσεις

  1. Μετακίνηση στο Hamm της Γερμανίας από 2/12/2018 έως 8/12/2018 για το συντονισμό του προγράμματος και εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη χρήση εργαλείων ICT στην εκπαίδευση και δημιουργία video με χρήση ipad σε σενάριο των ίδιων των παιδιών για το ρατσισμό, τη διαφορετικότητα και το bullying.
  2. Φιλοξενία 15 καθηγητών και 24 μαθητών στη Βέροια από τα πέντε συνεργαζόμενα σχολεία από τις 11/03/2019 έως τις 17/03/2019. Οι ξένοι μαθητές διέμειναν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου μας. Η φιλοξενία περιλάμβανε επισκέψεις σε σημαντικά τοπόσημα της Ελλάδας, όπως τα Μετέωρα, τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και τα σημαντικότερα μνημεία της Βέροιας. Οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλάμβαναν παρουσιάσεις μαθητών για διάφορες όψεις χρήσης του Διαδικτύου. Η ελληνική ομάδα μίλησε για την ταύτιση ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων Διαδικτύου. Την Τετάρτη 13/3/2019 πραγματοποιήθηκε στη σχολική βιβλιοθήκη του 5ουΓΕ.Λ. online βιωματικό εργαστήριο από τον κ. Άρη Λούβρη, συνεργάτη του European Schoolnet, που αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα για τα παιδιά, όπου συζητήθηκαν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο.
  3. Μετακίνηση στο Inowrocław της Πολωνίας από τις 5/5/2019 έως τις 11/05/2019. Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών από τους καθηγητές των ξένων χωρών σε μαθητές του Πολωνικού σχολείου. Η δική μας αποστολή έκανε μάθημα για την Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με έμφαση στη φιλοσοφία. Κατασκευάστηκαν διαδρομές για robot από τους μαθητές και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σημαντικές μεσαιωνικές πόλεις. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το Experiment Center της Gdynia, όπου οι μαθητές έμαθαν παίζοντας και ανακαλύπτοντας τη φύση.
  4. Το επόμενο σχολικό έτος θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Τουρκία, στην Ισπανία και στη Ρουμανία.

Στη συνέχεια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μίλησαν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα και τα οφέλη σε προσωπικό επίπεδο.

Η παιδαγωγική ομάδα του «INTERNET»

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ