Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με απόλυτη επιτυχία η Ημερίδα του Έρασμου “Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”
Ο «Έρασμος» δικαίωσε για μια ακόμη φορά το ρόλο και τη θέση του ως κοινωνική δομή μεγάλης προσφοράς στον τόπο, με την ημερίδα που οργάνωσε με θέμα «Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας και του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Βέροιας, η Ημερίδα είχε τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά μιας επιτυχούς διοργάνωσης, την πλήρη επιστημονικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα ενημέρωση και την αποδοχή της με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό που την παρακολούθησε.
Μετά από χαιρετισμούς εκπροσώπων του Δήμου Βέροιας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, της Αστυνομίας και του Δικηγορικού Συλλόγου, προλόγισε η δικηγόρος, μέλος του «Έρασμου» και του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, συντονίστρια της εκδήλωσης, Σοφία Ζεϊμπέκη.
Μιλώντας για τους στόχους του Συλλόγου και για τις αρχές που τον διέπουν, η κ. Ζεϊμπέκη έδωσε την αφετηρία του μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε, καθώς η απραξία και η δυσπιστία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνίας απέναντι στον πρωτοεμφανιζόμενο φορέα.
Κλείνοντας με τις λέξεις «αφύπνιση» και «συνειδητοποίηση», που είναι βασικά ζητούμενα, η Σοφία Ζεϊμπέκη ευχαρίστησε τα μέλη που την ώθησαν να μπει στους κόλπους του Συλλόγου, ανοίγοντας γι’ αυτήν νέους ορίζοντες δράσης και προσφοράς.
Κεντρική ομιλήτρια της Ημερίδας η Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου, που ανέπτυξε το θέμα «Ελληνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών μετά την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».
Με υψηλό επιστημονικό λόγο αλλά και με το χάρισμα της μεταδοτικότητας και της επικοινωνίας με το κοινό, η κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου χαρακτήρισε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τη σημαντικότερη σύμβαση με το ειδικό αυτό περιεχόμενο, της προστασίας των γυναικών, καθώς προβλέπει σημαντικά μέτρα.
«Θεσπίζει το μέτρο παρακολούθησης φαινομένων με πολλές διατάξεις, επιφέροντας σημαντικότατες αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά.
Η ψυχολογική βία, η μη εμφανής παρενόχληση, η σωματική βία, η σεξουαλική βία, ο αναγκαστικός γάμος, ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, η αναγκαστική έκτρωση και στείρωση, η σεξουαλική παρενόχληση, ήταν θέματα που θίχτηκαν και αντιμετωπίστηκαν από την νομική τους πλευρά, με την αισιόδοξη παρατήρηση πως το Ελληνικό Δίκαιο έχει ενσωματώσει όσα απαιτεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Μπορούμε, λοιπόν, να ελπίζουμε στον περιορισμό ή στην εξαφάνιση της βίας;» αναρωτήθηκε η κ. Καστανίδου.
Σημαντική θεωρεί την αυτεπάγγελτη δίωξη μετά από καταγγελίες, είπε, αν και οι κοινωνίες δεν ευαισθητοποιούνται εύκολα σε τέτοια θέματα, αλλά το ίδιο σημαντική χαρακτήρισε την εκπαίδευση των παιδιών πάνω σε τέτοια θέματα.
«Γι’ αυτό ο ρόλος του Συλλόγου σας είναι πολύ σημαντικός! Πιστεύω σ’ αυτό που κάνετε!» κατέληξε η κ. Καστανίδου.
Η Υπαστυνόμος Β’ Ειρήνη Στάμκου φώτισε με την εισήγησή της το τρίτο στη σειρά οργανωμένο έγκλημα – μετά τα ναρκωτικά και το εμπόριο όπλων – το τράφικινγκ, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και στη χώρα μας, καθώς αυτή αποτελεί πέρασμα.
Με θύματα άντρες, γυναίκες και παιδιά, το τράφικινγκ βρίσκεται σε ραγδαία εξέλιξη με τη μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εργασιακής, επαιτείας, παράνομων γάμων και υιοθεσιών, αφαίρεσης οργάνων αλλά και ωαρίων για πώληση.
Αιτίες η φτώχεια, οι φυσικές καταστροφές, οι πόλεμοι, η πολιτική αστάθεια, η ανεργία, η έλλειψη παιδείας.
Τονίζοντας την απαραίτητη ύπαρξη του τρίπτυχου, θύτης – θύμα – πελάτης, για να υπάρξει το τράφικινγκ, η κ. Στάμκου έδωσε τις συνεχείς προσπάθειες της Αστυνομίας να το καταπολεμήσει, επισημαίνοντας όμως το ρόλο που παίζει η πρόληψη πριν από την καταστολή.
Η δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φωτεινή Κύρτσιου συσχέτισε την ενδοοικογενειακή βία με την οικονομική κρίση, τονίζοντας πως τα πιο αδύναμα μέλη μέσα στην οικογένεια – που αποτελεί τον κεντρικότερο πυρήνα μιας κοινωνίας – είναι πάντα τα θύματα, είτε αυτά είναι γυναίκες, είτε παιδιά, σπανιότερα άντρες, αλλά και μεγάλοι σε ηλικία γονείς ή παππούδες.
Φυσικά η οικονομική κρίση πυροδοτεί τέτοιες συμπεριφορές με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, προκαλώντας τα συναισθήματα του θυμού και του φόβου για το αύριο, που οδηγούν σε ξεσπάσματα βίας.
«Η βία στο σπίτι, στο δρόμο, στο γήπεδο, εντείνεται από το στρες της οικονομικής κρίσης, καθώς συνοδεύεται και από κρίση αξιών» κατέληξε η κ. Κύρτσιου.
Η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, εκπροσωπώντας το Συμβουλευτικό Κέντρο Δ. Βέροιας, έδωσε το ρόλο του στην τοπική κοινωνία, τονίζοντας ότι υπάγεται σε πανελλήνιο δίκτυο δομών και βρίσκεται σε συνεχή και άμεση σχέση με τοπικές δομές, όπως ο «Έρασμος», η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» και το Νοσοκομείο της πόλης.
Δίνοντας το ρόλο του Κέντρου που είναι συμβουλευτικός και όχι ψυχοθεραπευτικός, επεσήμανε την επιφυλακτικότητα την κοινωνίας να καταγγείλει περιστατικά βίας, θέμα που αποτελεί τροχοπέδη για την αντιμετώπισή της, καταλήγοντας με τη φράση – σύνθημα του Ασίμωφ «Η βία είναι το τελευταίο επιχείρημα των αποτυχημένων».
Η Μαρία Ασλανίδου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, έκανε το πορτρέτου του «Έρασμου» μέσα από την ψυχοκοινωνική στήριξη των θυμάτων κακοποίησης.
Δίνοντας το κύριο μέλημα του Συλλόγου, που είναι η ασφάλεια, η ψυχολογική στήριξη και η εχεμύθεια, πέρασε στις φάσεις που περνά ένα κακοποιημένο άτομο, αλλά και στη επίδραση που έχει η ενδοοικογενειακή βία στα παιδιά, που συχνά μετατρέπονται και τα ίδια, όταν μεγαλώνουν, σε θύτες ή θύματα.
«Πιστεύοντας πως η οικογένεια είναι ο πυλώνας της κοινωνίας, εμείς στον Έρασμο οργανώνουμε σεμινάρια αυτογνωσίας αλλά και ενημέρωσης γονέων, με τη μορφή Σχολής Γονέων, πιστεύοντας στην καθοριστική σημασία τους για τη δημιουργία υγιούς κοινωνικού ιστού» κατέληξε η κ. Ασλανίδου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την Πρόεδρο κ. Γεωργία Φωστηροπούλου, που ευχαρίστησε τις εισηγήτριες και το κοινό, χαρίζοντας μάλιστα ένα δώρο-χειροτέχνημα των φιλοξενούμενων γυναικών του Έρασμου στην κεντρική ομιλήτρια, την κ. Καστανίδου.
Ημερίδα πλήρης και ουσιαστική, που πέτυχε τους στόχους της και τιμά τους διοργανωτές της!
Φωτογραφίες: faretra.info