Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Μουσική και πένθος”. Μια μουσική εκδήλωση ευαισθησίας και αξιώσεων

Δήμητρα Σμυρνή

Για 14η χρονιά η Πόπη Φιρτινίδου τιμά τη δασκάλα της, Πόπη Χατζηδήμου, με την εκδήλωση «Το πιάνο – μακρινός φίλος, οικείος ξένος», μια κατάθεση αγάπης και μνήμης, που έχει γίνει πια θεσμός. Μια εκδήλωση που τα έσοδά της εδώ και τόσα χρόνια έχουν για αποδέκτη τους πάντα το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ημαθίας «Ο Άγιος Παρθένιος».

Μόνο που φέτος, πλάι στην αγαπημένη αυτή μορφή, που καθόρισε με την παρουσία της την Πόπη Φιρτινίδου, που της «δίδαξε μουσική και τόσα πολλά», όπως αναφέρει η ίδια, η εκδήλωση αγκάλιασε και μια άλλη μορφή που έφυγε πρόσφατα, τη φιλόλογο Ρούλα Παπαθανασίου – Παυλίδου. Και στη δική της απώλεια, τη δική της μνήμη, αφιερώθηκε η αποψινή βραδιά.

Με τους μαθητές της πάντα κοντά της η Πόπη Φιρτινίδου, να βιώνουν τη σχέση που βίωσε κι αυτή με τη δασκάλα της, σχέση ζωής, έστησε κι αυτήν τη φορά μια ιδιαίτερη βραδιά λόγου και μουσικής, με την εικόνα, πάντα με ευαισθησία επιλεγμένη, να επιστεγάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Σάββατο του Λαζάρου απόψε, με τη Μεγάλη Εβδομάδα προ των πυλών, με κείνη τη λύπη της να πλανιέται στον αέρα αναπότρεπτα, η βραδιά ξεκίνησε με στίχους της Κικής Δημουλά. Η απώλεια ήταν παρούσα…

Μιλώντας με τα κείμενά της για τη μουσική η Πόπη Φιρτινίδου, τη μουσική που γίνεται φόρεμα για κάθε συναίσθημα, τη χαρά, με όλες τις εκφάνσεις της, αλλά και τη λύπη, με κορύφωση το πένθος, έδωσε μέσα από τα κομμάτια που επέλεξε, για να παίξουν οι μαθητές της, μια πλατιά μουσική γκάμα, που ξεκινούσε από τον 17ο αιώνα, για να φτάσει στις μέρες μας.

Από τον Bach μέχρι τον Piazzola, κι από τον Mozart μέχρι τον Μικρούτσικο και τον Χατζιδάκι, το πένθος βρήκε την έκφρασή του μέσα από την τέχνη ιδανικά. Κάποιες φορές τη μουσική τη συντρόφευε η ποίηση, κάποιες μόνη της γέμιζε δυναμικά το χώρο. Και πάντα η εικόνα, άλλοτε μια Μαντόνα, άλλοτε μια μαριονέτα, άλλοτε ένα μοναχικό κλαδί ελιάς πλάι στη θάλασσα, απέπνεαν τον αέρα της απώλεια κυριαρχικά.

Οι φωνές της Σοφίας Παυλίδου και της Ειρήνης Τουλίκα, που διάβασαν με ευαισθησία τα κείμενα, με την Δέσποινα Λιλιοπούλου να βοηθά στην προβολή των εικόνων, συνόδεψαν τα μουσικά κομμάτια που ακούστηκαν.

Έπαιξαν με τις λεπτότερες συναισθηματικές αποχρώσεις παλιοί και νέοι μαθητές της, οι: Ειρήνη Τουλίκα, Ιωάννα Λαζαρίδου, Ανθία Τσιτούρα, Λένα Ζαμάνη, Ευτέρπη Αδαμοπούλου, Άννα Μέλλιου, Βίκυ Καρανικόλα, Άννα Αφεντούλη, Στέργιος Τάνης, Ιφιγένεια Τσιμούρα, Ελένη Συλίβριλη και Ελένη Τενεκετζόγλου.

Μια βραδιά μνήμης και μουσικής με τη σφραγίδα, όπως πάντα, της ποιότητας.

Φωτογραφίες: faretra.info

video: Πληροφοριοδότης

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ