Έβελυν Βάλνερ Παπαδοπούλου “Από την ύλη στο άυλο” – Μια πρόταση καλλιτεχνικού θεραπευτικού βιώματος στη Γκαλερί Παπατζίκου
Εγκαίνια χθες στη Γκαλερί Παπατζίκου με την ατομική έκθεση της Έβελυν Βάλνερ Παπαδοπούλου «Από την ύλη στο άυλο», μια καλλιτεχνική πρόταση που ξάφνιασε.
Στους δύο χώρους που διαθέτει η Γκαλερί, η εικαστικός και επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας εξέθεσε τη δουλειά της, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με τη συμβολική σύλληψη του θέματος και την απλή, αλλά δυνατή καλλιτεχνική του πραγμάτωση.
Στο πλαίσιο της σειράς «το πρόβατο και το μαλλί της αγάπης» δημιουργήθηκαν από την Βάλνερ έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις από μαλλί που βρήκαν τη θέση τους στη γκαλερί, εκθέτοντας όχι μόνο την καλλιτεχνική δημιουργία της εικαστικού αλλά και την ιδιαίτερη ευαισθησία της ως ανθρώπου.
‘Έργα ζωγραφικής που ξεκινούν από την αποτύπωση της απόλυτης αθωότητας στο πρόσωπο του προβάτου ως συμβόλου θυσίας, («Χάιντυ»), περνούν στον κόσμο της «Ματωμένης θάλασσας» της εποχής μας, με το συμβολισμό των πολέμων και των ξεριζωμών, για να γίνουν πιο συγκεκριμένα με την «Τρομοκρατική επίθεση», όπου καταδικάζεται η βία.
Έργο, όπου ο συμβολισμός γίνεται σύνθετος, αλλά διάφανα αναγνώσιμος, η «Προσφορά», έργο κλειδί των στόχων της εικαστικού, όπου η μορφή του Χριστού στο Σταυρό ταυτίζεται με τον αμνό της θυσίας, καθώς το μαλλί του κατατίθεται ευλαβικά στα πόδια του.
Και συνεχίζει η Βάλνερ και στους δύο χώρους, αυτήν τη φορά με το υλικό του μαλλιού επεξεργασμένο από την ίδια σε υφαντικές προτάσεις αλλά και ανεπεξέργαστο, επιδιώκοντας κάθε φορά και διαφορετικά μηνύματα. Έργο, που συνδυάζει και τις δύο προσεγγίσεις σε ρέουσα μορφή, ο εντυπωσιακός «Καταρράκτης» της.
Πολύς κόσμος χθες στη Γκαλερί, που έδειχνε και το ενδιαφέρον του κοινού για κάτι διαφορετικό, αλλά και την αγάπη στο πρόσωπο της καλλιτέχνιδας, όπως φαινόταν από τις θερμές εκδηλώσεις γνωστών της προσώπων.
Η Έβελυν Βάλνερ Παπαδοπούλου είπε στη faretra.info σε σπασμένα ελληνικά:
Για την έμπνευση του θέματος: Το πρώτο που με ενέπνευσε ήταν το ίδιο το καταπληκτικό αυτό ζώο της Ελλάδας, το πρόβατο. Συμβολίζει για μένα την απόλυτη αγνότητα και την αληθινή αγάπη.
Ξεκίνησα να ζωγραφίζω πρόβατα και κατάλαβα στη συνέχεια πως δεν μου ήταν αρκετό. Πήρα, λοιπόν, δυο δικά μου πρόβατα από τον Όλυμπο, την Ελασσόνα, και τα έφερα μωρά στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω με τη μεγάλη μου οικογένεια.
Καθώς μεγάλωναν και τα κούρεψα, αφού τα είχα ζωγραφίσει, ανακαλύπτω την έννοια του μαλλιού, που συμβολίζει τη σωτηρία και την αγάπη.
Βρήκα κι άλλο μαλλί, που μου χάρισαν μοναχές από γυναικείο μοναστήρι στον Κίσσαβο, το έπλυνα με τα χέρια μου και ένιωθα τόση γαλήνη καθώς το έκανα, που συγκρίνω αυτήν την πράξη με έναν τρόπο προσευχής.
Για το συμβολισμό του αμνού ως θύματος: Έβαλα σε μια από τις εγκαταστάσεις μου το μαλλί στα πόδια του ζωγραφισμένου μου Χριστού, πιστεύοντας πως ταυτίζονται. Ο Χριστός είναι ο αμνός της θυσίας, που θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας.
Για τη δυναμική της έκθεσης: Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω όλα τα έργα μου μαζί. Σε μια ομαδική έκθεση πέρυσι στο Γενί Τζαμί παρουσίασα ένα έργο μου και κατάλαβα από τις αντιδράσεις του κόσμου ότι είδαν θετικά την άποψή μου.
Ο κόσμος ξέφυγε από τη χρήση των φυσικών υλικών. Το νάιλον έχει μπει στη ζωή μας. Χάθηκε η επαφή μας με κάθε τι αληθινό.
Η διαδικασία αυτή να δουλεύω το μαλλί με τα χέρια μου και να το μεταμορφώνω σε τέχνη είναι κάτι που με γεμίζει. Κάνω ένα πείραμα και θέλω να δω τις αντιδράσεις του κόσμου, θέλω να μπορέσω να του μεταδώσω τα δικά μου συναισθήματα.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 12 Μαΐου.
……………………………………………………………………………………….
(Η Έβελυν Βάλλνερ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο Σαλτσμπουργκ τηςΑυστρίας.
Έκανε σπουδές στη σχολή Καλών Τεχνών πάνω στο visual, media design, στο master class του Marek Freudenreich στο University of Art and Design Linz. Από το 1990 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Από το 2013 είναι η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη.)
Φωτογραφίες: faretra.info