Βέροια Ρεπορτάζ Υγεία

Ουσιαστική και πολυπρισματική η εκδήλωση στη Βέροια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

 

 Δήμητρα Σμυρνή

Με μια εκδήλωση που συνδύαζε την επιστημονική γνώση με τη διάθεση για πολυπρισματική ενημέρωση με όσο γίνεται αμεσότερο τρόπο, η διοργανώτρια Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας) έδειξε πως μπορεί να προσφέρει στον αγώνα κατά του καρκίνου ουσιαστικά.

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική χορηγία του karyo (Κέντρο Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής), σε συνεργασία με  το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Δήμου Βέροιας, το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Βέροιας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΚΕΠΑ, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Βέροιας  και τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας.

Με γεμάτη την Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας από επιστημονικό κόσμο, εκπροσώπους φορέων αλλά και απλό κόσμο, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον  Πρόεδρο του Παραρτήματος Βέροιας, Ευάγγελο Παπαχαραλάμπους, ο οποίος θύμισε πως η σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, είναι  αφιερωμένη στους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη π. Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Βέροιας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σοφία Κατή και η Πρόεδρος των Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου.

Ξεκινώντας τις εισηγήσεις ο Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, γυναικολόγος, εξειδικευμένος στη  Γυναικολογική Ογκολογία, έδειξε τη χαρά που του προκάλεσε η γεμάτη από κόσμο αίθουσα λέγοντας: «Αυτή είναι η πόλη μας. Ασχολείται με τα προβλήματα και πάει μπροστά. Μόνοι μας δεν μπορούμε, χρειάζεται συνεργασία.»

Ποια είναι η  Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ποιοι είναι οι στόχοι της, τι πέτυχε μέχρι τώρα, ποιες είναι οι δράσεις της, τι προγραμματίζει για το μέλλον ήταν τα θέματα που απασχόλησαν αρχικά τον Πρόεδρο το Παραρτήματος Βέροιας, για να δώσει στη συνέχεια τη σημασία της πρόληψης στον αγώνα κατά του καρκίνου, κλείνοντας με τη φράση «Στόχος μας η αναστροφή των στατιστικών. Μαζί μπορούμε!»

Η Βασιλική Καραδήμου, ακτινοδιαγνώστρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας, με διαρκή συμμετοχή σε καμπάνιες κατά του καρκίνου, αυτήν τη φορά προσέγγισε το θέμα από μια διαφορετική οπτική γωνία, τη γωνία του ανθρωπισμού και ιδιαίτερα της σχέσης που θα έπρεπε να συνδέει το γιατρό με τον ασθενή του, τονίζοντας πόσο ιδεατό είναι κάτι τέτοιο, πόσο δύσκολο, αλλά και πόσο αναγκαίο.

Δίνοντας μια άλλη διάσταση στη θεραπεία του ασθενή -πέρα από τα αναγκαία και αυτονόητα που επιβάλλεται να του προσφέρει η Επιστήμη-  έδειξε πώς μπορεί η Τέχνη με τις διάφορες μορφές της να απαλύνει τη οδυνηρό βίωμα μιας τέτοιας αρρώστιας, όσο κι αν αυτό φαίνεται ανέφικτο.

Με λόγο που ισορροπούσε ανάμεσα στη λογική της Επιστήμης και την συναισθηματική  έκφραση της ανθρωπιστικής προσέγγισης, η εισηγήτρια πραγματικά ξάφνιασε με την τοποθέτησή της, ανοίγοντας ένα άλλο παράθυρο στο θέμα.

Η Στέλλα Αραμπατζή, ιατρός μικροβιολόγος, βιοπαθολόγος, ξεκινώντας με μια εφιαλτική πληροφορία, πως το 2017 πέθαναν στην Ελλάδα 29.000 άνθρωποι από καρκίνο, έδωσε κι αυτή το στόχο του αγώνα που είναι η αναστροφή των στατιστικών.

Καταθέτοντας στο ακροατήριο πληροφορίες για τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τον παγκόσμιο και τον ελλαδικό πληθυσμό, πέρασε σε τρόπους πρόληψης μέσα από τον επιστημονικό έλεγχο, αλλά και από τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος στη ζωή του, ώστε να μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες της αρρώστιας.

Ο Γρηγόριος Τιμολόγος, μοριακός βιολόγος-γενετιστής, διευθυντής του karyo, έδωσε τη δική του άποψη πάνω στο θέμα της κληρονομικότητας του καρκίνου, συνδέοντάς την με γονίδια ύποπτα για την αρρώστια.

Καταθέτοντας πληροφορίες σχετικές με τον γονιδιακό έλεγχο, την επιτυχία του, αλλά και την οικονομική αποτίμηση μιας τέτοιας έρευνας, έφερε το ακροατήριο μπροστά σε μια καινούρια προοπτική αντιμετώπισης της αρρώστιας, που βέβαια μπορεί να βρίσκεται στην αρχή της αλλά είναι πολλά υποσχόμενη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση που πρόσθεσε κι άλλες πληροφορίες, αφήνοντας την αίσθηση της σοβαρής και πολυπρισματικής αντιμετώπισης ενός θέματος που απασχολεί τους πάντες με την έκταση που έχει πάρει στις μέρες μας.

Ακολούθησε δεξίωση το Φουαγιέ της Στέγης.

Φωτογραφίες: faretra.info    

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ