Κόσμος
Διεθνώς ρεζίλι για το προσφυγικό
–
Μιχάλης Λαγάνης
–
Ξένα ΜΜΕ διεκτραγωδούν τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών
–
Στο στόχαστρο της κριτικής των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης μπαίνει ακόμη μια φορά το ακανθώδες προσφυγικό ζήτημα και, συγκεκριμένα, οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα hotspots των ελληνικών νησιών.
–
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι, παρά τη μείωση των ροών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς την Ελλάδα μετά το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης, η κατάσταση στους ελληνικούς προσωρινούς καταυλισμούς «κλειστού τύπου» είναι απαράδεκτες.
–
Δίχως επαρκή στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου που καταθέτουν εννέα στους δέκα μετανάστες, οι εικόνες που μεταφέρουν – κυρίως από τη Μόρια της Λέσβου και το Βαθύ της Σάμου – οι εθελοντές και εργαζόμενοι στις ΜΚΟ αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και οι περιγραφές τους κάνουν τον γύρο του κόσμου δυσφημώντας τη χώρα μας διεθνώς.
–
Οι προσπάθειες που κατέβαλε τους δύο τελευταίους μήνες του 2018 το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποσυμφόρηση κυρίως του καταυλισμού στη Μόρια της Λέσβου είχε συνέπεια, στις 17 Δεκεμβρίου, το hotspot να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, με 4.914 άτομα συγκριτικά με τους 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν εκεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.
–
Αντίθετα, τραγική παραμένει η κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες στο Βαθύ της Σάμου, όπου σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε πρόχειρα στημένες σκηνές και παραπήγματα εντός και περιμετρικά του hotspot που σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία 600 ατόμων…
–
«Όπως στην Αφρική!»
Τις εμπειρίες μέλους του Ερυθρού Σταυρού από τα ελληνικά κέντρα προσφύγων παραθέτει η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».
–
Οι σχολιαστές στρέφουν την προσοχή τους στο πεδίο του προσφυγικού στην Ελλάδα. Αφορμή είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που ζουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.
–
Η «Standard» κάνει λόγο για φόβο εξαιτίας του κρύου στα ελληνικά hot spots, επικαλούμενη τη μαρτυρία μέλους του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκε στην Ελλάδα βλέποντας εκ του σύνεγγυς τις δυσχέρειες που επικρατούν εκεί.
–
«Ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ είχε δει καταυλισμούς όπου πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές μόνο κατά την εργασία του στην Αφρική. Ο συνεργάτης του Ερυθρού Σταυρού συνάντησε τέτοιες συνθήκες τους προηγούμενους δύο μήνες πιο κοντά (σ.σ.: συγκριτικά με την Αφρική): Στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο εξακολουθούν εν μέρει να ζουν σε σκηνές, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στη χώρα πέφτει κατά τόπους κοντά στο μηδέν αυτήν την περίοδο. “Λυπηρές” χαρακτηρίζει ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
–
Η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι «οργανώσεις αρωγής και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για μια χειμερινή κρίση για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για περισσότερους από 12.500 ανθρώπους που ζουν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα σε σκηνές και κοντέινερ που δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.
–
Τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. κέντρα σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο λέγεται ότι φιλοξενούν αριθμό ατόμων τριπλάσιο του προβλεπόμενου βάσει χωρητικότητας. Στους καταυλισμούς επικρατούν, σύμφωνα με βοηθούς, ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ καταγράφονται και επανειλημμένα κρούσματα βίας».
–
Ο Μπ. Χέλμπεργκερ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ότι υπήρξαν αιτούντες άσυλο που τού εκμυστηρεύτηκαν ότι «θα προτιμούσαν να πεθάνουν στο σπίτι τους παρά να ζουν μέσα σε αυτήν την απελπισία».
–
–
Η έρευνα για 1,5 δισ.
Αντιδρώντας στη σοβαρότητα της κατάστασης, η Ε.Ε. διέθεσε επιπρόσθετα κονδύλια στην Ελλάδα. Πέραν των προβλεπόμενων 561 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για το διάστημα 2014-2020, η Κομισιόν διέθεσε επιπλέον 948 εκατ. ευρώ μέσω μηχανισμών έκτακτης χρηματοδότησης. Τα χρήματα διοχετεύονται σε προγράμματα βελτίωσης της διανομής τροφίμων και της ποιότητας των καταλυμάτων, σε βελτίωση των υποδομών και σε διάθεση μετρητών σε μετανάστες και πρόσφυγες.
–
Πάντως, τα συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης των ελληνικών αρχών επισκιάστηκαν από υπόνοιες για παρατυπίες στη διάθεση μέρους των κονδυλίων της Ε.Ε. για το προσφυγικό στην Ελλάδα. Με τις σχετικές έρευνες σε εξέλιξη, η αρμόδια για την υπόθεση Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση για το θέμα, όταν αυτό του ζητήθηκε από δημοσιογράφο της Deutsche Welle.
–