Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών της Τ.Ο Ημαθίας του ΚΚΕ πρόβαλε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας την ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα».
Ο Γιάννης Τσεχελίδης, συντονιστής της εκδήλωσης, είπε για την ταινία πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, στο έργο του μεγάλου παιδαγωγού Άντον Μακάρενκο, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στο στέλεχος του Κόμματος, Σίσυ Πολυκάρπου, που είπε:
«Η ταινία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε καιρούς και εποχές δύσκολες σαν αυτήν που διανύουμε. Αναφέρεται στη διαπαιδαγώγηση παιδιών μετά τη Ρώσικη Επανάσταση, ορφανά, κοινωνικά απόβλητα, με τεράστια προβλήματα προσαρμογής και πλήρη αναλφαβητισμό.
Το νέο που έφερε η Επανάσταση στην Παιδεία ήταν η εξάλειψη του αναλφαβητισμού, ο κάθε λαός της Σοβιετικής Ένωσης να διδάσκεται στη γλώσσα του και η παιδεία να συνδεθεί άμεσα με την παραγωγή.»
Κάνοντας αναφορές σε φωτισμένους παιδαγωγούς της Ελλάδας, τον Γληνό και την Ιμβριώτη, έδωσε την κοινή τους πίστη πως όσο η κοινωνία είναι ταξική και καπιταλιστική το παιδί δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει το δρόμο της υποταγής στο Σύστημα.
Με πολλές αναφορές και στη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση, πρότεινε το μοντέλο του δασκάλου, που πρέπει να ξεχωρίζει με τον αγώνα του μέσα και έξω από την τάξη, αποτελώντας για τους μαθητές του πρότυπο και ταυτόχρονα τον αρχιτέκτονα της ανθρώπινης ψυχής.
Η ταινία που προβλήθηκε αμέσως μετά, γυρίστηκε 63 χρόνια πριν, το 1955. Περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Παιδεία της ΕΣΣΔ μέσα από τις πιο ακραίες συνθήκες, με αποτέλεσμα, μέσα από το φωτεινό παράδειγμα του Μακάρενκο, να μετατραπεί η τότε υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση σε φωτεινό σηματοδότη για το μέλλον.
Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση.
far
Φωτογραφίες:faretra.info