Πολιτισμός

Η Αμερικανοκινέζα που λατρεύει και χορεύει Ποντιακά

 
 –
Παρακολουθώντας τις πρόβες για τον «Οιδίποδα Τύραννο» στην Ποντιακή Διάλεκτο που ανέβασε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο ο δάσκαλος Λάζος Τερζάς, δέχτηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος», Γιώτη Ψυλλάκη, να παρακολουθήσω τα χορευτικά του σωματείου. Αποδεχόμενος το κάλεσμα πήγα μία Τετάρτη για να δω τη δουλειά που κάνουν. Εκείνη την ημέρα δίδασκε ο ανιψιός του Σταύρος.
 –
Έκπληξη προκάλεσε η παρουσία ενός μέλους του χορού. Μέσα στον κύκλο διακρινόταν μία γυναίκα με ασιάτικα χαρακτηριστικά, η οποία χόρευε με την ίδια ευκολία με τους υπόλοιπους χορευτές και φαινόταν στο πρόσωπό της πόσο το διασκέδαζε. Οπότε δεν έχασα ευκαιρία να της μιλήσω και να προσπαθήσω να εξακριβώσω ποια είναι τα στοιχεία εκείνα των ποντιακών χορών που τη μαγνήτισαν για να τους μάθει.
 –
Τη λένε Άντζελα, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, από Κινέζους γονείς και είναι 57 χρονών. Μένοντας όμως στην Αστόρια είχε επαφή με πολλούς Έλληνες, καθότι η περιοχή είναι βαμμένη γαλανόλευκη.
 –
Πως όμως μία Κινεζοαμερικάνα έγινε κοινωνός της ποντιακής κουλτούρας; Η απάντηση είναι μία και απ’ότι φαίνεται πολύ απλή. Ο έρωτας. «Με Τερζίδου, ο άνδρας μου είναι Πόντιος. Ήρθε στην Αμερική στα 16 του. Σπούδασε, δούλεψε και έτσι γνωριστήκαμε και παντρευτήκαμε», εξηγεί στο e-Pontos.gr η Άντζελα και διηγείται πόσο μεγάλη επαφή έχει με το χωριό του συζύγου της και με τα ποντιακά πανηγύρια που γίνονται εκεί. Μάλιστα με το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί δηλώνει ξεκάθαρα, ότι το νιώθει δικό της.
 –
«Το χωριό μας το λένε Δήμητρα, είναι στα Γρεβενά, έχει πολλούς Πόντιους και πηγαίνουμε εκεί κάθε καλοκαίρι», αναφέρει και στη συνέχεια καλείται να δώσει τη δική της άποψη για το τι σημαίνει για εκείνη ο όρος «Πόντιος». «Οι Πόντιοι δουλεύουν σκληρά. Είναι πολύ σοβαροί. Είναι αγαθοί άνθρωποι», απαντά με υπερηφάνεια για τη ράτσα του συζύγου της.
 –
Πως υποδέχτηκαν οι Πόντιοι στη Δήμητρα Γρεβενών μία ξένη νύφη και μάλιστα με ασιατικά χαρακτηριστικά; Ένιωσε οικεία ή διέκρινε στοιχεία ρατσισμου; «Καμία σχέση! Ίσα, ίσα με έκαναν να νιώσω όλοι, ότι είμαι μέλος της οικογένειάς τους. Όταν πηγαίνουμε στο πανηγύρι όλοι έρχονται να με δούνε και λένε “αυτή είναι δικιά μας”».
 –
Η Άντζελα είναι με τον σύζυγό της στην Ελλάδα από το 2001. Ο λόγος; «Έχουμε ένα κορίτσι. Είναι 19 χρονών και σπουδάζει χημικός μηχανικός στην Πάτρα. Τη φέραμε εδώ για να τη μεγαλώσουμε ελληνικά. Ο πατέρας της δεν ήθελε να μεγαλώσει η Δανάη με τον αμερικάνικο τρόπο ζωής», αναφέρει και εκφράζει το μεγάλο της παράπονο: «Εγώ ήρθα σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα. Νιώθω ότι δεν θα μάθω ποτέ καλά ελληνικά».
 –
Τι νιώθει όμως η Άντζελα συγκεκριμένα για τα ποντιακά; «Τα λατρεύω. Όταν ακούω το νταούλι η καρδιά μου χτυπά δυνατά. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το συναίσθημα».
 –
Έκπληκτος με την παρουσία της Άντζελας δεν ήταν μόνο ο υπογράφων. «Στην αρχή ένιωσα λίγο αμηχανία για το πώς θα μπορέσω να την κάνω να καταλάβει το βήμα», δηλώνει στο e-Pontos.gr ο χοροδιδάσκαλός της στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης, Σταύρος Ψυλλάκης και συμπληρώνει: «Μιας και υπήρχε επικοινωνία στα Ελληνικά  όλα πήγαν μια χαρά. Πάντως έχω κάνει πρόβα και με άλλους ξένους. Σίγουρα μου ήταν ευχάριστο που κάποιος που δεν έχει ρίζες Ποντιακές να ενδιαφέρεται να μάθει τους χορούς μας. Η Άντζελα τα πάει μια χαρά με τους χορούς. Ακολουθεί σωστά τα βήματα και έχει πολύ πάθος σε αυτό που κάνει».
 –
Η Άντζελα Τερζίδου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπων που μαγεύτηκαν από την Ποντιακή κουλτούρα. Η περίπτωσή της μαρτυρά πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχει ο Ποντιακός πολιτισμός και η παράδοση στον δυτικό κόσμο, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά…
 –
Δείτε την Άντζελα να χορεύει και τον χαιρετισμό της στο βίντεο του e-Pontos.gr
 –

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ