ΕΣΕΕ: Ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους, το ταμείο για το κράτος που θα “γονατίσει” την αγορά
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας πήραμε την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ που ακολουθεί:
«Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τους συνεπείς φορολογούμενους και η ημέρα του «ταμείου» για το κράτος που θα «γονατίσει» την αγορά»
Η ημέρα του «φορολογαριασμού» για τους Έλληνες και η ώρα της «λυπητερής» για τα νοικοκυριά έφτασε με το τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Άλλος ένας γολγοθάς φόρων ξεκινά για το επόμενο εξάμηνο. Στα 1.246 ευρώ είναι ο μέσος φόρος για μήνα έως και τον Ιανουάριο 2019, ενώ από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να πληρώνουμε δύο ή και τρεις φορολογαριασμούς με το συνολικό ποσό για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας να υπολογίζονται στα 10,8 δις ευρώ.
Η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet για τους περίπου 150.000 φορολογουμένους οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έπεσε. Εξαίρεση αποτελούν οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα και όσοι ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας, οι οποίοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους.
Τα «e-ραβασάκια» πληρωμής φόρων για τους φορολογούμενους ξεκίνησαν με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κάνουν λογαριασμούς και να διαπιστώνουν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τις πληρωμές φόρων και τελών. Κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δύο με τρεις φορολογαριασμούς, πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σήμερα λοιπόν 31/7/18 έρχεται η πρώτη «λυπητερή», αφού είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος αγγίζει τα 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο. Ποσό καθόλου αμελητέο για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αναγκάζονται να αφήνουν απλήρωτους φόρους στα τεφτέρια της Εφορίας γνωρίζοντας ότι απειλούνται από κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς και μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, κανείς δεν είχε καταλάβει το μέγεθος της καταιγίδας των φόρων και δυστυχώς το επόμενο έτος θα είναι ακόμα χειρότερο. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος αντί του 85% σήμερα, εξέλιξη που θα περιορίσει ακόμα περισσότερο αυτά που τελικά απομένουν στους φορολογουμένους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή δεν έβρισκαν δουλειά και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα το πράξουν τα επόμενα χρόνια επειδή η φορολογία και οι εισφορές είναι τόσο υψηλές που δεν αξίζει να δουλεύουν στη χώρα μας. Μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία και για την πληρωμή:
*Της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων.
* Του ΦΠΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οι φόροι που έρχονται από σήμερα θα είναι απανωτοί με όλους τους λογαριασμούς μαζεμένους μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 που θα πρέπει να πληρώσουμε:
1. Τον φόρο εισοδήματος που υπερβαίνει τα €3,1 δις ευρώ από νοικοκυριά και
2,65 δις ευρώ από τις επιχειρήσεις. Από τις σχεδόν 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, 2.415.413 φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα περσινά εισοδήματα. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος 435 εκ. ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1 δις ευρώ και η προκαταβολή φόρου 100%. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις με τη πρώτη μέχρι αύριο 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου. Συγκεκριμένα, μπορούν είτε με την πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση στην Εφορία των 12 δόσεων με 5%.
2.Τον ΕΝΦΙΑ ύψους €3,2 δις ευρώ. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και η καμπάνα θα χτυπήσει για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ με την πρόσθετη επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμη και τα 200 ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μεσαία περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,2 δις ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2019.
3.Τα τέλη κυκλοφορίας 2019 θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει:
«…Τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο έως και 40%, ενώ δύο στους δέκα διπλάσιο φόρο. Επίσης, εκατομμύρια φορολογούμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν δόσεις για παλαιότερες φορολογικές οφειλές τις οποίες έχουν τακτοποιήσει με τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων και την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους στο α’ εξάμηνο του 2018 ξεπέρασαν ήδη τα 5 δις ευρώ και ως εκ τούτου τα ερωτήματα που παραμένουν είναι δύο, αφενός κατά πόσο τα νοικοκυριά διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν και αφετέρου εάν οι επιχειρήσεις έχουν εισπράξει αυτά που τους οφείλονται ώστε να καταβάλουν εγκαίρως τους 6 φόρους, τους επόμενους 6 μήνες. Ήρθε η ώρα της «λυπητερής» για τους συνεπείς και η ημέρα του «ταμείου» για το κράτος με αποτέλεσμα, να «γονατίσει» η αγορά από τη στασιμότητα της κατανάλωσης λόγω υπερφορολόγησης…»