Βέροια

Ο Δήμος Βέροιας για τα αδέσποτα ζώα

Με αφορμή τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα  που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Βέροιας είναι από τους λίγους Δήμους Πανελληνίως που εφαρμόζει καθολικά όλα όσα προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία σχετικά με την διαχείριση  των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα ο Δήμος μας λειτουργεί νόμιμα αδειοδοτημένο Δημοτικό Κτηνιατρείο και Καταφύγιο στην περιοχή του Ταγαροχωρίου όπου λαμβάνει χώρα η στείρωση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση και ίαση των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται στα όρια του Δήμου Βέροιας.

Ωστόσο για να δοθεί οριστική και σύννομη λύση στα πρόβλημα του ολοένα αυξανόμενου αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην πόλη μας μέσω των προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αυτών θα πρέπει όλοι εμείς που είμαστε ιδιοκτήτες ενός σκύλου ή ενός γάτου, να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία ώστε να μην ενοχοποιούνται τα αδέσποτα ζώα από πράξεις αμέλειας των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Όλοι λοιπόν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα πρέπει:

  • Να μεριμνούνε για την στείρωση τους εφόσον δεν επιθυμούμε τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων και την ηλεκτρονική σήμανση του ζώου μας ενώ παράλληλα να ενημερώνουμε τον Δήμο της μόνιμης κατοικίας μας.

  • Να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους

  • Να μην εγκαταλείπει το ζώου του

  • Να γίνεται ο περίπατος των σκύλων πάντα με συνοδό, να κρατάει το σκύλο του με λουράκι και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν κατά την διάρκεια του περιπάτου

  • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του

  • Να προσκομίζει στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του

  • Να δηλώνει μέσα σε πέντε μέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο

  • Να μεριμνά για την τήρηση των κανόνων ευζωίας, την κτηνιατρική εξέταση, την πραγματοποίηση του ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού και την έκδοση βιβλιάριου υγείας του ζώου του.

Ελπίζουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο μας τηρώντας την νομοθεσία.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Εθελοντισμού, Ποιότητας Ζωής και Ζωικής Παραγωγής – Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων

Κορωνάς Θεόφιλος

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ