Απόψεις Κόσμος

“Συμφωνία Πρεσπών: οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία) είχαν ενημερώσει με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ε.Ε.

Οι αντιρρήσεις των εταίρων διατυπώθηκαν σε χαρτιά τα οποία προφανώς γνώριζε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Την ίδια ενημέρωση είχε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Η επιχειρηματολογία των εταίρων που εμφανίστηκαν κάθετα αρνητικοί στην προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. σχετίζεται με στρατηγικές και τακτικές επιλογές. Συγκεκριμένα, η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία διεύρυνση της Ε.Ε. πριν ξεκαθαρίσουν οι εταίροι μεταξύ τους τι είδους Ε.Ε. θέλουν να έχουν, με ποιους κανόνες και ποιους όρους.

Η εν λόγω γαλλική προσέγγιση έχει να κάνει με τη γενικότερη διαπραγμάτευση που επιχειρεί το Παρίσι αναζητώντας τις νέες ισορροπίες μετά το Brexit. Από την άλλη πλευρά, χώρες (Δανία, Ολλανδία κ.λπ.) οι οποίες κατά κύριο λόγο συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (δηλαδή πληρώνουν περισσότερα απ’ όσα λαμβάνουν), χωρίς μάλιστα εμφανή (γεω)πολιτικά ανταλλάγματα, ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για τον εκσυγχρονισμό της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Αν και οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Ζάεφ γνώριζαν επακριβώς τις προθέσεις των εταίρων να αρνηθούν την προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., όχι μόνο προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά «πούλησαν» επικοινωνιακά και τα οφέλη που αυτή η συμφωνία συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη της ΠΓΔΜ.

Δεδομένων των παραπάνω ξεκαθαρίζουν οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ επέσπευσαν την υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία, πριν καν υπογραφεί, διαψεύστηκε ως προς τις προσδοκίες που δημιούργησε (προώθηση της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.): το μόνο απτό έννομο αποτέλεσμα που παράγει η υπογραφή της συμφωνίας είναι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ για να λάβει αυτή η χώρα πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Αυτό θα συμβεί τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής και το πολιτικό αποτέλεσμα είναι σαφές και απλό: τα Σκόπια μέσα σε έναν χρόνο θα ενταχθούν πλήρως στο ΝΑΤΟ ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών ναυαγήσει, εκτός αν ο όποιος Έλληνας πρωθυπουργός έχει τη δύναμη να απαιτήσει από τους Αμερικανούς την εκδίωξή τους…

Το Ποντίκι

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ