Απόψεις Κοινωνία

“Έτσι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο…” γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Με «σφαγή» των συντάξεων, δραστική μείωση του αφορολογήτου, πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περικοπές στην υγεία, κατάργηση επί της ουσίας των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με την ψήφιση ενός νέου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» για την περίοδο 2018 – 2022 που θα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα μας …βγάλει από το μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!

Το πρόσφατο βίντεο του Αλέξη Τσίπρα, με σύνθημα ήταν «δίκαιο και έγινε πράξη», το οποίο αναφέρεται στην δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μόνο ως μια χιουμοριστική προσέγγιση του επιτελείου προπαγάνδας του Μαξίμου, μπορεί να εκληφθεί, μπροστά στη νέα «συμφωνία» που κατέληξε ο Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των δανειστών, τις προηγούμενες μέρες στο Χίλτον

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, προβλέπει νέα μέτρα «λαιμητόμο» για τον ελληνικό λαό.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, όπως αναμένει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Πέμπτης 24 Μαΐου, θα ακολουθήσει η ψήφιση πλήθος αντιλαϊκών μέτρων.

Ενός νέου μεσόπροθεσμου προγράμματος με ισχύ μέχρι το 2022 που θα καθορίσει την (μετά)μνημονιακή εποπτεία της χώρας. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι μέσα σε αυτό θα ενταχθεί και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για την οποία ήδη ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές ακονίζουν μαχαίρια, με το Ταμείο να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα!

Τα περιβόητα προαπαιτούμενα που αφορούν την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, προβλέπουν:

1) Δραστικές μειώσεις των συντάξεων. Εντός του καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του συνόλου των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων για 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχους σχετικά με το ύψος της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού. Αυτή η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα διαπιστωθεί για τον κάθε συνταξιούχο (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να καταβάλλεται έως το τέλος του 2018. Όμως από το Ιανουάριο του 2019 και με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, θα πρέπει να καταργηθεί αυτή η προσωπική διαφορά, τουλάχιστον έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 18% της σύνταξης. Ωστόσο θα υπάρξουν και περιπτώσεις που οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες!

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις από 120 έως και 350 ευρώ.  Ειδικότερα θα επηρεαστούν:

  • Συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς σήμερα λαμβάνουν μαζί με τη σύνταξή τους επιπρόσθετο ποσό (βασική σύνταξη) της τάξεως των 220 ευρώ.

  • Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι σήμερα περίπου 70%.

  • Συνταξιούχοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έλαβαν σύνταξη με κλίμακες εισφορών και προσαύξησης από κοινωνικό πόρο από τα ταμεία τους.

  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά και

  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ, των οποίων η σύνταξή έχει υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.

2)  Μείωση του αφορολογήτου. Το μέτρο αφορά των σύνολο μισθωτών, συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Θα εφαρμοστεί σύμφωνα με την κυβέρνηση, από το 2020 και θα επιφέρει έξτρα φόρο έως 650 ευρώ, αφού το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.685 ευρώ από 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα.

3) Εργασιακά: Συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθεί ότι οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση, απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται, μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Ομοίως, θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ουσιαστικά μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων και κυρίως στην καθολική εφαρμογή τους.

4)  Αύξηση ΕΝΦΙΑ:  Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο Τσίπρας τελικά θα αυξηθεί. Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα συνδυαστεί μαζί με την περικοπή των απαλλαγών από το συγκεκριμένο χαράτσι. Το υπουργείο Οικονομικών θα νομοθετήσει την αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα διευρύνουν τη φορολογητέα βάση των περιουσιακών στοιχείων, ώστε τον Αύγουστο να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του φόρου για το 2018, στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως!

5) ΦΠΑ: Θα εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο από την 1η Ιουλίου 2018. Έτσι από την 1η-7-2018 θα ισχύουν και στα νησιά αυτά συντελεστές ΦΠΑ αυξημένοι, από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24%.

6) Περικοπές στην υγεία. Με το τίτλο «εξορθολογισμός» των δαπανών για την υγεία, η κυβέρνηση θα λάβει διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει την υπέρβαση των δαπανών της κατηγορίας «άλλα στοιχεία» στον προϋπολογισμό EOΠΥY, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ήδη διαλυμένες υπηρεσίες υγείας.

7) Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει ένα αναθεωρημένο δελτίο τιμών φαρμάκων, που θα προβλέπει μείωση της συμμετοχής των ταμείων στα φάρμακα με τη διαφορά να φορτώνεται στην πλάτες των ασφαλισμένων. Επιπλέον θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών δαπανών, με στόχο την επίτευξη του στόχου διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων κατά 40% .

8) Επιδόματα: Περαιτέρω μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα, με τα περισσότερα να εντάσσονται μέσα στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο όμως θα επιφέρει μειώσεις στα χρήματα που λαμβάνουν οι πολίτες.

9) ΕΚΑΣ: Έκδοση υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

10) Κατασχέσεις – Πλειστηριασμοί: Επιτάχυνση των διαδικασιών για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της διαδικασίας είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων. Επίσης θα συμφωνήθηκε να καταργηθούν, όσα έχουν απομείνει, από τα νομικά και τεχνικά εμπόδια, ώστε να ενταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο

11) Επιδόματα αναπηρίας: Εφαρμογή νέας αξιολόγησης αναπηρίας σε όλες τις επιδοτούμενες παροχές αναπηρίας και πρόνοιας, σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο εντός του 2018, που αναμένεται να οδηγήσει στην θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την απονομή τους.

12) Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας. Η κυβέρνηση συγκρότησε 17μελη ομάδα εργασίας, η οποία καλείται έως τις 30 Μαΐου να προτείνει αλλαγές, υποβάλλοντας μελέτη στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Υγείας). Στόχος είναι να επανακαθοριστεί ποιοι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι και τι επίδομα θα λαμβάνουν. Η κυβέρνηση, μπροστά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει στόχο την περικοπή του επιδόματος και τον περιορισμό των εργαζομένων που το δικαιούνται στο δημόσιο τομέα. Το επίδομα λαμβάνουν σήμερα περίπου 60.000 εργαζόμενοι.

13) Υπεχρεωμένα νοικοκυριά: Αλλαγές επί το αυστηρότερο στο θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών από τους τραπεζίτες.

14) Αξιολόγηση: Να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2018, μέσω αυτή της φοράς της ηλεκτρονικής διαδικασίας. Στόχος της διαδικασίας είναι η δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων, η σύνδεση μισθού-απόδοσης, η υποχρεωτική κινητικότητα και όταν χρειαστεί η ευκολότερη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων.

15) Ιδιωτικοποιήσεις: Μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΣΦΑ και της Εγνατίας. Να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ. Επίσης άμεσα να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ. Ν προχωρήσει η μεταβίβαση όλων των ακινήτων του δημοσίου στο νέο «υπερταμείο». Να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ, της πιο κερδοφόρας κρατικής επιχειρήσεις και μια από τις ισχυρότερες της χώρας, η οποία επιπλέον ελέγχει τα 2/3 της ελληνικής αγοράς διύλισης πετρελαιοειδών!

Έτσι θα μας …βγάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από το μνημόνιο. Με μέτρα «φωτιά» που τσακίζουν κάθε πτυχή της ζωής του εργαζόμενου λαού και φέρουν τη συγκατάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων που ασπάζονται τις πολιτικές του ευρωενωσιακού «παραδείσου». Για να μπούμε δήθεν στην μεταμνημονιακή εποχή, η οποία όμως θα ξεκινήσει με μια σκληρή εποπτεία χωρίς ημερομηνία λήξης. Γιατί το μνημόνιο πλέον «βαφτίστηκε» εποπτεία. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» λοιπόν και όποιος αντέξει…

Ημεροδρόμος

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ