“Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα…” γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
Χέρι – χέρι κυβέρνηση και τράπεζες εφορμούν στη λαϊκή περιουσία, βγάζοντας κατά χιλιάδες ακίνητα εργαζόμενων, αγροτών, συνταξιούχων, ανέργων και μικροεπαγγελματιών στο ηλεκτρονικό σφυρί.
Η «νεοσύστατη» ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών έχει πάρει κυριολεκτικά «φωτιά», με τις τράπεζες και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να φορτώνουν καθημερινά στο σύστημα ακίνητα για εκποίηση. Με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες αλλά και το ελληνικό δημόσιο που έχει μετατραπεί σε «αρπακτικό», μέχρι το τέλος Μάη έχουν προγραμματιστεί συνολικά 2.309 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί!
Καθημερινά φορτώνονται στην ηλεκτρονική «πριονοκορδέλα» νέα ακίνητα, χωράφια και επαγγελματικοί χώροι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου έχει φτάσει τους 4.902!!
Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ο αριθμός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, αφού μόνο οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2018, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και τα ακίνητα που θα εκποιηθούν για χρέη στην εφορία.
Η επίθεση της κυβέρνησης και των αρπαχτικών θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Οι κατασχέσεις ακινήτων για χρέη μέχρι 500 ευρώ προς το δημόσιο θα διευρυνθούν, ενώ οι τραπεζίτες στο όνομα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων και με «πυξίδα» την «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Κομισιόν, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα προχωρήσουν σε διευρυμένο πλιάτσικο.
Στο «απόσπασμα» και η προστασία της πρώτης κατοικίας
Ταυτόχρονα με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών την επόμενη εβδομάδα, θα μπουν επί τάπητος οι νέοι όροι για την αίτηση δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κυβέρνηση και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασίσει ουσιαστικά να γκρεμίσουν και τα τελευταία «αμυντικά τείχη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να επιβάλλουν νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις για την προστασία πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ετοιμάζουν:
— Την αυτόματη άρση, με απόφαση των ίδιων τραπεζών, της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Σήμερα προβλέπεται η αποβολή από τη ρύθμιση μόνο μετά από δικαστική απόφαση. Με άλλα λόγια τραπεζίτες «κερνάνε» και τραπεζίτες «πίνουν».
— Την απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να αποτρέψουν και την ελάχιστη περίπτωση να σωθεί κάποιο ακίνητο μέσω της παραχώρησης.
— Την αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων. Ουσιαστικά θα παρακάμπτεται ακόμα και η ετυμηγορία των δικαστών προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των εφοριών!
Οι συγκεκριμένες αλλαγές, έρχονται να υπηρετήσουν το στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς όφελος των μετόχων των ελληνικών τραπεζών για τον προγραμματισμό 40.000 πλειστηριασμών ετησίως μέχρι το 2021!!! Αυτό σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκχώρησης «κόκκινων» δανείων σε ξένα Fund, αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες λεηλασίας.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι:
— Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία.
— Θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα)
— Θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες – κοράκια, τα περιβόητα funds, προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τις ευλογίες τραπεζιτών, δανειστών αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων του «πάση θυσία στο ευρώ», διαλύει ουσιαστικά την όποια παρεχόμενη προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία, αφού εξαϋλώνονται τα οποία ευνοϊκά κριτήρια είχαν παραμείνει…
Για ένα κομμάτι ψωμί θα χάνονται περιουσίες…
Μέχρι στιγμής στους περισσότερους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών δεν βρίσκονται αγοραστές. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη, δεν θίγει τα συμφέροντα των τραπεζών.
Τα ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τα αγοράζουν οι ίδιες, οι οποίες στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην εκποίησή τους.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες, το Δημόσιο αφήνει τους πλειστηριασμούς να κηρυχθούν άγονοι. Όχι γιατί σκέφτεται φυσικά τους πολίτες. Όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.
Όμως οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες, από την ΑΑΔΕ μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο».
Ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο, αφού το νομοθέτησε η κυβέρνηση!
Έτσι αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Από το τίμημα που θα προκύψει, η Εφορία θα εισπράξει μέρος των οφειλών. Βέβαια θα υπάρξουν και περιπτώσεις που χρεωμένοι πολίτες στην εφορία θα χάσουν το σπίτι τους και θα χρωστούν ακόμα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση της … «πρώτης φοράς Αριστερά».