Απόψεις Νάουσα

“Sorry… no beaches!” γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Τζωρτζίνα Αθανασίου

Sorryno beaches!

Το λόγκο του Δήμου μας.

Και θα έλεγα μάλιστα το επιτυχημένο λόγκο του Δήμου μας.

Όλα κρύβονται στην επικοινωνία, στηρίζονται, ποντάρουν, στοχεύουν την επικοινωνία μέσω της επικοινωνίας. Σε μια σύντομη πρόταση, σε μια απλή ατάκα πρέπει να δηλώσεις ποιος είσαι με τέτοιο τρόπο ώστε όποιος σε ακούει να το συγκρατήσει εκούσια και ακούσια. Να συστηθείς με τρόπο που να έρχεσαι εύκολα στη μνήμη και με τρόπο που να δημιουργηθούν απορίες προς διευκρίνιση.

Θα ήταν μάλλον αφελές να νομίσουμε ότι ένας ολόκληρος κόσμος μπορεί έτσι απλά να περιχαραχθεί σε ήχο, λήμμα και εικόνα. Είναι κάτι σύνθετο που απαιτεί γνώση. Είναι κάτι που σπουδάζεται, και που καλλιεργείται.

Ο Δήμαρχος Η.Π Νάουσας κ. Κουτσογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Βαλσαμίδης   έχοντας ανάμεσά τους τον κ. Mattias Bacher, Δήμαρχο της πόλης Neuffen (στιγμιότυπο από την Διεθνή Τουριστική Έκθεση CMT)

Το λόγκο που επιλέχθηκε είναι επιτυχημένο κυρίως επειδή φαίνεται να αναλύθηκε εκτενώς το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σαν Δήμος, το οποίο εικάζω πως αφορά όλα όσα ο καθένας ατομικά πιστεύει μα και ό,τι συλλογικά μας ενώνει: ότι δεσπόζει πάνω μας το κατάφυτο Βέρμιο, ότι έχουμε χιονοδρομικό, ότι έχουμε ροδακινιές που μοσχομυρίζουν, ότι έχουμε Ιστορία, ήθη και έθιμα, γλέντια και πανηγύρια, ότι μαγειρεύουμε νόστιμα, ότι κοιμάσαι και ξυπνάς ξεκούραστος, ότι έχουμε κρασί, ότι έχουμε βαριά κληρονομιά, ότι παράγουμε πολιτισμό, ότι έχουμε θέα, ότι ο αθλητισμός ανθεί, ότι έχουμε αναμνήσεις να μοιραστούμε και να μοιράζουμε, ότι είμαστε ένας Δήμος με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Σύνθετο και μακροσκελές μήνυμα.

Αυτό το μακροσκελές μήνυμα οφείλει να γίνει αντιληπτό από τον αποδέκτη, επομένως πρέπει να αποδομηθεί. Δε μπορώ να γνωρίζω επακριβώς τις διεργασίες που ακολούθησε για  να καταλήξει σε αυτό, η ομάδα που είχε αναλάβει τη δημιουργία του. Κατάφεραν πάντως να αναδείξουν το στοιχείο που είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν έχουμε: «sorry…no beaches!”.  Δηλώνουμε επομένως πως «για ό,τι σε ενδιαφέρει μπορείς να έρθεις στο Δήμο Νάουσας και θα το βρεις, εκτός από παραλίες». Αυτομάτως όλα τα άλλα που είμαστε αναδύονται στο μυαλό του συνομιλητή… και αρχίζουν οι διευκρινιστικές ερωτήσεις, με αφετηρία δύο σημαντικά στοιχεία του μηνύματος, το χιούμορ και την ειλικρίνεια. Αν προσθέσουμε και την έκπληξη που δημιουργείται χάρη στη σύντομη, άνευ ρήματος πρόταση, το ενδιαφέρον του συνομιλητή είναι δεδομένο.

Στις μέρες μας, που έχουμε ως καταναλωτές συνηθίσει στα φτιαχτά σλόγκαν προώθησης προϊόντων, έχει αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας για την προσέγγισή μας, διότι, ή περνάνε απαρατήρητα τα διαφημιστικά μηνύματα, τόσο που μοιάζουν μεταξύ τους ή τα προσέχουμε μεν, μας οδηγούν σε συνειρμούς άλλους από τους επιθυμητούς δε. Η απόλυτη διατύπωσή του, η άρνηση, τα αποσιωπητικά, «ξυπνάνε» τον καταναλωτή υπογραμμίζοντας την ιδιαιτερότητα του τόπου μας που διαφέρει από την κλασική τουριστική εικόνα της Ελλάδας. Το «sorry…no beaches!”, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο εικόνες από ήλιο, άμμο και θάλασσα δεν μοιάζει με κανένα άλλο σλόγκαν, ούτε κάνει συνειρμό με άλλη τοποθεσία.

Μεγαλύτερη σημασία από αυτό που ξεστομίζεις, έχει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτό αυτό που λες. Η προσέγγισή μας, γίνεται εφαλτήριο για να αναρωτηθεί κάποιος, να ρωτήσει για μας, και να μας επισκεφτεί ώστε να διαπιστώσει ότι δεν είχαμε επιλογή …τι να κάνουμε… μόνο παραλίες δεν έχουμε, όλα τα άλλα τα έχουμε.

Ψέματα να πούμε;

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ