Απόψεις Πολιτική

“Οι «53», οι πλειστηριασμοί, τα ΜΑΤ και η… πολιτική τσίπα” γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Η ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση με την οποία …καταγγέλλει την «αστυνομική καταστολή» στις κινητοποιήσεις  για τους πλειστηριασμούς και ζητά «πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδύναμων οφειλετών». 

Πολύ ωραία. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την αντίθεση τους σε πρακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησης τους! Διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία, όταν το κόμμα τους, από τη θέση της κυβέρνησης έχει νομοθετήσει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον επιδιώκει να εμποδίσει τη διεξαγωγή πλειστηριασμών! Ζητούν «πρωτοβουλίες» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν το επιφανέστερο μέλος της ομάδας των «53», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει νομοθετήσει με τροπολογία του, την επέκταση των πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο, γνωρίζοντας ότι η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις για χρέη από 500 ευρώ!

Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα παραπάνω τα στελέχη των «53»; Δεν είναι μέλη του κυβερνώντος κόμματος; Δεν στηρίζουν την πολιτική του κόμματος τους; Δεν υπάρχουν στελέχη τους που έχουν ψηφίσει και νομοθετήσει τα συγκεκριμένα μέτρα; Τι ακριβώς ζητούν; Ποιον κοροϊδεύουν; Σε ποιους πουλούν «αριστεροσύνη»;

Επειδή πιθανά να θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις τους δημοσιεύονται στη χώρα των λωτοφάγων, τους τονώνουμε τη μνήμη:

— Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον επιδιώκει να εμποδίσει τη διεξαγωγή πλειστηριασμών.  Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών!

— Στις 12 Ιανουαρίου 2018, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε τροπολογία με την οποία, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επεκτείνονται και για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.   Μια τροπολογία που εξίσωσε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες με αυτούς για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που νομοθετήθηκε με το τρίτο μνημόνιο που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Εφορία μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ!

— Στις 16 Ιανουαρίου 2018, οι δύο παραπάνω τροπολογίες, έγιναν νόμοι του κράτους, μέσω της ψήφισης από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, του πολυνομοσχέδιο .   Οι τροπολογίες ήταν μέρος των προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η αστυνομική καταστολή, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις διαδηλωτών, μπορεί λοιπόν να χαλούν την «αριστερή αισθητική» των «53» γιατί τους θυμίζουν «μέρες της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου», όπως αναφέρουν στο κείμενο τους, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς αποτελούν «έργα και ημέρες» της δικής τους κυβέρνησης. Του κόμματος τους. Λίγη πολιτική τσίπα λοιπόν δεν βλάπτει…

Για λόγους αντικειμενικής ενημέρωσης και όχι μόνο, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των «53» commonality.gr, που  έχει ως εξής:

«Είναι πικρό, αλλά τις χθεσινές σκηνές στο κέντρο της Αθήνας, τις έχουμε ξαναδεί ή μάλλον τις βλέπαμε διαρκώς, σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και δεν είναι μόνο τα γεγονότα αδικαιολόγητης βίας της Τετάρτης 14/03/2018, έξω από το συμβολαιογραφείο της οδού Θεμιστοκλέους, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το Υπουργείο Παιδείας της περασμένης εβδομάδας, όπου δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες, μόνιμοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι, υπέστησαν την αδικαιολόγητη βία των ΜΑΤ, γεγονός που και σωστά στιγματίσθηκε και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

Όλα τα παραπάνω θέτουν σκληρά και σοβαρά ερωτήματα, και κυρίως το ερώτημα εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να περιορισθούν μέχρι οριστικής εξαφάνισης τα φαινόμενα καταστολής. Γνωρίζουμε ότι σε πολιτικό επίπεδο η απάντηση είναι καταφατική, όμως αυτό δεν αρκεί, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ. (απαγόρευση χρήσης χημικών, υποχρεωτική χρήση διακριτικών στα όργανα). Εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι ήδη έχουμε αργήσει, καθώς έχουν Ππεράσει 3 χρόνια από την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης και το επίδικο παραμένει ανοιχτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία, ακόμα και όταν τα κίνητρά της είναι ασαφή, δεν αντιμετωπίζεται με ποινικοποίηση και καταστολή. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδύναμων οφειλετών, μόνο έτσι θα πεισθεί η κοινωνία.

Ημεροδρόμος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας