Oλοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη είναι στραμμένα τα βλέμματα και στο συλλαλητήριο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.
Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, βουλευτές από τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή και την ‘Ενωση Κεντρώων με επικεφαλής τον Βασίλη Λεβέντη. «Το παρών» στο ογκώδες συλλαλητήριο, που σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασε σε συμμετοχή τις 400.000, έδωσαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ιεράρχες της Βορείου Ελλάδας που αψήφισαν τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Οι αστυνομικές Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει αριθμό για τη συμμετοχή των συμμετεχόντων, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρότερο πλήθος συγκριτικά με αυτό που υπολογίζουν οι διαδηλωτές. Σύμφωνα με την τροχαία 970 πούλμαν εισήλθαν στην πόλη, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 67 χιλιάδες άτομα.
Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στο συλλαλητήριο – Για 90.000 διαδηλωτές κάνει λόγο η αστυνομία
Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι ομιλίες στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν καταφθάσει με λεωφορεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ήταν μια ογκώδης και μαχητική συγκέντρωση που ξεχείλιζε συναίσθημα με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης που δεν έπαυαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της μη αποδοχής στη διαπραγμάτευση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ. Ουκ ολίγες φορές ακούστηκαν αποδοκιμασίες εναντίον της πολιτικής ηγεσίας.
Οι εκτιμήσεις ως προς των αριθμό των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, αποκλίνουν καθώς από το βήμα της ακούστηκαν αριθμοί όπως διακόσιες, πεντακόσιες, αλλά και οχτακόσιες χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις δεν ξεπέρασαν τις ογδόντα χιλιάδες. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε στις 90.000.
Εκατοντάδες λεωφορεία -για χίλια πεντακόσια έκαναν λόγο οι ομιλητές- μετέφεραν κόσμο από τη Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, αλλά και την Πελοπόνησο με τους οργανωτές να καταγγέλλουν ότι η αστυνομία εμπόδισε μεγάλο αριθμό πούλμαν να εισέλθουν στην πόλη. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα λεωφορεία ήταν διακόσια ογδόντα τέσσερα.
Ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος, που το πρωί τέλεσε συλλείτουργο στον Άγιο Δημήτριο μαζί με άλλους δέκα μητροπολίτες, μολονότι είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στα συλλαλητήρια, τελικά πήγε και μάλιστα απηύθυνε χαιρετισμό.
Περισσότεροι από δεκαπέντε ήταν τελικά οι ομιλητές, που αξίωσαν από τους πολιτικούς να μην προβούν σε υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας, στην οποία επ’ ουδενί δεν πρέπει να περιέχεται ο όρος Μακεδονία. Κυριάρχο ήταν το σύνθημα «όχι στο ξεπούλημα της Μακεδονίας».
Αίσθηση προκάλεσαν αποστροφές της ομιλίας του επίτιμου αρχηγού του ΓΕΣ κ. Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος εν μέσω μερίδας συγκεντρωμένων που φώναζαν «είναι τρελός ο στρατηγός», καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και της εν γένει πολιτικής ηγεσίας για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, ενώ αξίωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια.
Στη μεν χώρα μας με το ερώτημα εάν θα περιλαμβάνεται στο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος Μακεδονία, στη δε FYROM για να δεσμευτούν οι πολίτες της ότι στο όνομα της χώρας τους… δεν θα υπάρχει το «Μακεδονία».
Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ ζήτησε ακόμα την αποπομπή του κ. Νίμιτς από τη θέση του διαπραγματευτή, υποστηρίζοντας πως χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος και τον…κ. Γιάννη Μπουτάρη.
Στο άκουσμα του ονόματος του δημάρχου μερίδα διαδηλωτών, κυρίως απόστρατοι που βρίσκονταν στον χώρο με στολές παραλλαγής, αντέδρασαν με χυδαία συνθήματα, τα οποία ο ομιλητής δεν αποδοκίμασε.
Από το βήμα της συγκέντρωσης διατυπώθηκαν αιτήματα όπως οι αποφάσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ να μην λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά από την Εκκλησία του Δήμου με την μορφή λαϊκών συνελεύσεων, να τοποθετηθεί ανδριάντας του Μεγάλου Αλέξανδρου, ενώ ακούστηκαν εκτιμήσεις του τύπου ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει ελληνική μειονότητα που αριθμεί εφτακόσιες χιλιάδες πολιτών τους οποίους η Ελλάδα οφείλει να εφοδιάσει με διαβατήρια, κ.α.
Στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα και η συγκέντρωση συνεχίστηκε με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.
——————————————————————–
Σε κλίμα ’92 η Θεσσαλονίκη λόγω συλλαλητηρίου UPD
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λευκού Πύργου με αίτημα να μη συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 90 χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ «η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».
Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Ελλάς – Ελλάς- Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία – Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή».
Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματός του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.
Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.
Σε επιφυλακή ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων, τα οποία ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ομάδα 20-30 νεαρών έφτασαν στον χώρο συγκέντρωσης φορώντας κουκούλες και κρατώντας ελληνικές σημαίες και όταν τους ζητήθηκε να βγάλουν τις κουκούλες, επιτέθηκαν στους παρευρισκόμενους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι ένας ηλικιωμένος.
Νωρίτερα το πρωί λεωφορείο που είχε ναυλωθεί για το συλλαλητήριο δέχτηκε επίθεση με πέτρες από ομάδα αγνώστων επί της οδού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στο όχημα.
Το συλλαλητήριο στήριξε ένα ετερόκλητο σύνολο πολιτικών, εκκλησιαστικών παραγόντων, επιχειρηματιών και ακροδεξιών. Παρούσα και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που βρήκε την ευκαιρία να καπηλευθεί την κινητοποίηση.
Κατά του συλλαλητηρίου έχει ταχθεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλώντας σε εθνική συναίνεση και συνεννόηση.
Ωστόσο, ο μητροπολίτης Άνθιμος συμμετείχε στο συλλαλητήριο, ενώ κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου της πόλης κάλεσε τόσο «τον ιερό κλήρο» όσο και τον «ευσεβή λαό» να συμμετάσχει σε αυτήν την «ειρηνική και πνευματική εκδήλωση υπέρ της πατρίδας μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».
«Αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, στα ανοιχτά περάσματα, φωνάξτε ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης.
Την ίδια ώρα, η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να μη δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο, καθώς δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση Αθήνας – Σκοπίων, «αφισοκολλήθηκε» στο κέντρο της πόλης με συνθήματα εναντίον του.