Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας στην Κωνσταντινούπολη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τα μέλη και τους φίλους της ταξίδεψε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, από τις 4 έως τις 7 Ιανουαρίου 2018. Η Πόλη με τον ιδιαίτερα βυζαντινό χαρακτήρα της είναι ανέκαθεν ένας προορισμός, ο οποίος προκαλεί ποικίλα συναισθήματα και επαναφέρει μνήμες από το παρελθόν και την ιστορία.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν ιδιαίτερα ιστορικά σημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως την Αγία Σοφία, τις εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής και της Παναγίας Βλαχέρνας, στην οποία έψαλαν και τον Ακάθιστο ύμνο, τον Βυζαντινό Ιππόδρομο και τη Βασιλική Δεξαμενή. Εκτός αυτών, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, τον σύλλογο υποδέχθηκε στο Φανάρι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιώτης Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Εκεί οι συμμετέχοντες έψαλλαν τα ποντιακά κάλαντα στον Παναγιώτατο, παρουσίασαν ποντιακούς χορούς, πρόσφεραν δώρα σχετικά με την ιστορία και παράδοση του Πόντου και της Νάουσας, ενώ τέλος παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Λέσχης κ. Φανιάδη Φώτη, η Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως, την ιστορία της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και δήλωσε χαρακτηριστικά, θαυμαστής του πολιτισμού του Πόντου. Την επόμενη μέρα, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων η αποστολή παρευρέθηκε στην Πατριαρχικής Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο κόλπο. Το μέλος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας κ. Μπάλκος Αναστάσιος βούτηξε για τον Σταυρό, δίνοντας έτσι ευλογία στον σύλλογο, ενώ ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό ήταν όταν ακούστηκε μέσα στα παγωμένα νερά του Κεράτιου ο εθνικός μας ύμνος, από τους πιστούς που βούτηξαν για τον Σταυρό, κρατώντας την ελληνική σημαία.
Κατά την αποχώρηση από την Πόλη όλοι έφυγαν γεμάτοι με εμπειρίες, συναισθήματα και ευλογία. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως η προσπάθεια διάσωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως και η δημιουργία του χώρου φύλαξης της στο κτίριο Τουρπάλη, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ευχής έργον η επίτευξη των στόχων αυτών.