Υγεία

Οι ραδιοσυχνότητες των κινητών αποσυντονίζουν τον ύπνο μας;

H χρήση των κινητών είναι πια τόσο διαδεδομένη που κάνεις δεν μπορεί να σκεφθεί την καθημερινότητά του χωρίς αυτά. Κάποιοι βέβαια το παρακάνουν και δεν το αφήνουν από τα χέρια τους, με προεκτάσεις στην υγεία, στην ψυχολογία αλλά και στην κοινωνική τους ζωή.

Αν και τα περισσότερα ερωτήματα γύρω από τη χρήση των κινητών επικεντρώνονται στην επίδραση της ακτινοβολίας, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ, μελέτησε πως επηρεάζουν τα κινητά τηλέφωνα την ποιότητα του ύπνου.

Στο γενικό τους συμπέρασμα τόνισαν πως οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι κινητές τηλεφωνίες μπορεί τελικά να αλλοιώνουν την παραγωγή μελατονίνης. Πρόκειται για την ορμόνη που εκκρίνεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα από την επίφυση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ώρας ύπνου, γι’ αυτό και μερικές φορές ονομάζεται απλά η “η ορμόνη της νύχτας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 70 άτομα ηλικίας 18-45 ετών τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα υποβλήθηκε σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία -εφάμιλλη του κινητού- λίγο πριν πάνε για ύπνο. Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε εικονική ακτινοβολία χωρίς όμως καμία από τις δυο ομάδες να γνωρίζει τη διαφορά. Οι ερευνητές κατέγραφαν λεπτομερώς  τα συμπτώματα όλων κατά τη διάρκεια του ύπνου και διαπίστωσαν  ότι η έκθεση διάρκειας 3 ωρών στη ραδιοσυχνότητα των 884 MHz, σε περίπου 40 άτομα προκάλεσε εμφανή συμπτώματα και αλλαγές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Ο αντίλογος αυτής της δοκιμής επικεντρώθηκε στο γεγονός πως το δείγμα είναι πολύ μικρό και πως παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη καταλήξει πως η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Η ερευνητική ομάδα όμως αναζητά απαντήσεις στο γιατί οι εθελοντές, που δεν γνώριζαν ότι υποβάλλονται σε ακτινοβολία, είχαν προβλήματα όπως η αϋπνία και ο πονοκέφαλος, τα οποία αποδείχτηκαν από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Πάντως μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οι ειδικοί συνιστούν να μην χρησιμοποιούμε το κινητό λίγο πριν από τον ύπνο και να μην το αφήνουμε δίπλα μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

naftemporiki

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ