Απόψεις Νάουσα

“Οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης για την τήρηση του Κράτους Δικαίου, άρα και της κοινωνικής ειρήνης” γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Τζωρτζίνα Αθανασίου

Η Αυτοδιοίκηση, όπως και η Διοίκηση, υπόκεινται σε κανόνες Δικαίου και οι έχοντες και ασκούντες την εξουσία που τους έχουμε δώσει για να λύνουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, ναι, είναι υπόχρεοι ως προς την τήρησή τους και υπόλογοι στον Νόμο για την μη τήρησή τους. Εν ολίγοις, όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τα Kοινά, αναγνωρίζει ότι φέρει αυξημένη ευθύνη έναντι του Νόμου γιατί αφού λάβει τη λαϊκή εντολή, τον βαρύνει η Διασφάλιση ορισμένων Aρχών του Κράτους Δικαίου.

Βάσει αυτού του σκεπτικού του Νόμου, και όχι δικό μου, ο κ. Κουτσογιάννης βρίσκεται πράγματι σε αδιέξοδο διότι εκπροσωπεί στα μάτια ημών των δημοτών και στα μάτια του Νόμου την Δημόσια Διοίκηση. Αυτό του αφαιρεί την πολυτέλεια να θρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή επιείκειας αφού νυχθημερόν οφείλει οι αποφάσεις του και οι πράξεις του, να υπηρετούν εμάς τους πολίτες, υπό την έννοια ότι είμαστε οι διοικούμενοι έναντι αυτού.  Έχει την υποχρέωση λοιπόν εκ των βασικών Aρχών του Κράτους Δικαίου στο οποίο κινούμαστε, να διαφυλάττει στα μάτια μας το κύρος του Νόμου, έχει την υποχρέωση να διατηρεί και ενδυναμώνει και να εφαρμόζει την Aρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης μας στον Νόμο, έχει την υποχρέωση να προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον και να εφαρμόζει Χρηστή Διοίκηση. Εν ολίγοις, έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει στα μάτια μας και στα μάτια του Νόμου ότι η Διοίκηση του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας ανέκαθεν είχε ως σκοπό της προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος. Το ότι κινείται υπέρ της απόδειξης αυτού, δε σημαίνει ότι κινείται εναντίον κάποιου. Δεν είναι καν δική του δουλειά. Αυτή είναι η δουλειά της Δικαιοσύνης.

Δηλώνω ευθαρσώς ότι είμαι αδαής, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, διότι δεν έχω αντιληφθεί ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ρίχνει τα πάντα στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η «αδαοσύνη» μου βασίζεται στο γεγονός ότι ισχύει η συνέχεια στη Δημόσια Διοίκηση. Για να προχωρήσεις γίνεται απολογισμός του τι έχεις, για να γνωρίζεις τους πόρους από τους οποίους μπορείς να αντλήσεις για να χτίσεις το μέλλον στο παρόν.

Το ότι προσέφυγε με προσωπική του μηνυτήρια αναφορά ο κ. Κουτσογιάννης στη Δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά προηγούμενη περίπτωση ήταν υποχρέωσή του, ώστε να τηρήσει και εφαρμόσει την ισχύουσα Νομοθεσία, κατ’ εφαρμογή όλων των Αρχών του Κράτους Δικαίου. Ο κ. Κουτσογιάννης δεν προσέφυγε ως ιδιώτης, προσέφυγε υπό το βάρος του θεσμικού ρόλου που του έχει δώσει το 60,4% των δημοτών, εκλέγοντάς τον Δήμαρχο. Και καλό θα ήταν ως Δήμαρχος να προσφωνείται, γιατί φαίνεται πως κάποιοι αρέσκονται να συγχέουν το άτομο, με τον Θεσμό.

Η Δικαιοσύνη καλείται πλέον να κάνει τη δική της δουλειά. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων αυτής, είναι να εξετάσει τις αναφορές που λαμβάνει και να τις χειρίζεται καταλλήλως. Άλλωστε η εφαρμογή της Αρχής της Χρηστής Διοίκησης αποκλείει τη δυνατότητα Διοικητικών παραλείψεων ή παρατυπιών, ακόμα και αν δεν έχουν «φαγωθεί» χρήματα. Η διαλεύκανση ενός τέτοιου θέματος είναι δουλειά της Δικαστικής Εξουσίας και όχι ενός Δημάρχου.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου με θέμα την έκθεση εκκαθάρισης της ΤΑΒ Α.Ε, εντάσσεται και αυτή στην υποχρέωσή του για τήρηση της Αρχής της Διαφάνειας στη Διοίκηση. Πολλοί συμπολίτες μας, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν παρά μόνο σε μέρος της μαραθώνιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017. Μέσω της συνέντευξης Τύπου επομένως, απευθύνθηκε σε όλους τους δημότες και ενημερώθηκαν για την έκθεση εκκαθάρισης, τις κινήσεις και τις προθέσεις της Διοίκησης του Δήμου. Ήταν υποχρέωσή του ως Δήμαρχος.

Όπως υποχρέωσή του είναι να εδραιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Διοίκηση του Δήμου. Πρέπει, εφαρμόζοντας βασικές Αρχές του Κράτους Δικαίου, να άρει οποιαδήποτε αμφιβολία μας διακατέχει ως δημότες. Εξάλλου σε αυτές τις Αρχές συγκαταλέγεται και το τεκμήριο αθωότητας. Για όλα προβλέπει ο Νομοθέτης.

Οι κινήσεις του Δημάρχου κ. Κουτσογιάννη, υποδηλώνουν ότι αντιμετωπίζει σαν υποχρέωσή του να εφαρμόσει τις Αρχές μιας ευνομούμενης πολιτείας, και είναι μονόδρομος η προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος. Οι διοικούντες, δεν είναι στο απυρόβλητο του Νόμου, ως εκ τούτου όποιος θεωρεί ότι μπορεί να ασχοληθεί με τα Κοινά και να μη λογοδοτεί ή ότι μπορεί να ασχοληθεί με τα Κοινά και να μάθει “στου Κασίδη το κεφάλι” χωρίς νόμιμες και νομικές συνέπειες, χίλιες φορές να μην ασχοληθεί.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι». Από κάθε  δικαίωμα όμως απορρέει τουλάχιστον μία υποχρέωση. Με το δικαίωμα του «εκλέγειν», είναι συνδεδεμένη η υποχρέωσή μας είναι να έχουμε το νου μας στους διοικούντες, και στο δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» φωλιάζει η υποχρέωση της αυξημένης ευθύνης έναντι των πολιτών μα και έναντι του Δημοσίου Συμφέροντος.

Είμαι υπερήφανη Ελληνίδα πολίτης και χαίρω όλων των πολιτικών μου δικαιωμάτων. Δεν είμαι δικηγόρος, γνωρίζω όμως πώς ψάχνουμε σε βιβλιοθήκες και σε βιβλία. Πάντα μου άρεσε γιατί εκεί κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Στα βιβλία όμως, δεν βρίσκω μόνο απαντήσεις. Ανακαλύπτω και εφαλτήρια για νέες ερωτήσεις:

Αφού η προηγούμενη διοίκηση, παρέλαβε κατά δήλωσή της, σειρά οφειλών από τις προηγούμενες από εκείνην διοικήσεις, δεν θα έπρεπε να προφυλάξει και εκείνη, τότε, το Δημόσιο Συμφέρον και συγκεκριμένα το συμφέρον του Δήμου;

Από ποια λογική διεργασία προκύπτει πως μια Δημοτική Αρχή δεν κρίνεται για το «μη έργο της» αλλά μόνο από το έργο της; Σου αναθέτω αυτό που μου ζητάς να σου αναθέσω, αδρανείς, δεν το κάνεις, και δεν κρίνεσαι γι αυτό;

Και από πότε η εξέταση θέματος από τη Δικαιοσύνη διχάζει την κοινωνία;

Περίεργη αντίληψη.

Αντιθέτως, η Δικαιοσύνη επιβάλει κοινωνική ειρήνη με τις Αποφάσεις της.

Αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Αρχή της Χρηστής Διοίκησης. Αρχή της Νομιμότητας. Αρχή της Διαφάνειας. Διαφύλαξη του Κύρους του Νόμου.  Κράτος Δικαίου. Δημόσιο Συμφέρον.

Αρχές που πολλοί γνωρίζουν, αλλά λίγοι έχουν το σθένος να εφαρμόζουν.

 Δημοσιεύτηκε στις 25/11 στα  “Μακεδονικά Νέα”

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ