Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ελισάβετ Τάρη “Όταν η γοργόνα συνάντησε τον Αλέξανδρο”. Μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση με λόγο, εικόνα και μουσική

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε το καινούργιο βιβλίο της Ελισάβετ Τάρη «Όταν η γοργόνα συνάντησε τον Αλέξανδρο», εκδόσεις Διάπλους, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού που την κατέκλυσε με το θέμα του, αλλά και με την παρουσίαση του μέσα από το λόγο, την εικόνα και τη μουσική.

Μετά τη «Σουσουρέλα», ένα βιβλίο που πέτυχε όχι μόνο ως βιβλίο αλλά και ως θεατρικό δρώμενο, αποσπώντας διασκευασμένο το πρώτο βραβείο σε θεατρικούς μαθητικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη, η συγγραφέας του Ελισάβετ Τάρη έρχεται να δώσει τώρα το δεύτερο βιβλίο της, που αποτελεί ένα γοητευτικό κράμα Ιστορίας, μύθου και παραμυθιού, σε τέτοιες αναλογίες, ώστε να προσελκύει το παιδικό αναγνωστικό κοινό και να προκαλεί ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των μεγάλων.

Η βιβλιοπαρουσίαση  της «Γοργόνας» ευτύχησε να έχει το λόγο του Γιώργη Μελίκη, του Δημοσιογράφου και Προέδρου του Εθνογραφικού Μουσείου Μελίκης, ως όχημα λογικό και συναισθηματικό στη μεταφορά του βιβλίου στο κοινό.

Ο Γιώργης Μελίκης, με το γνωστό χάρισμα της επικοινωνιακότητας που τον διακρίνει, έδωσε το περιεχόμενο του βιβλίου, πολλαπλασιάζοντας την αξία του, όχι με το γνωστό «ακαδημαϊκό» ύφος των παρουσιάσεων, αλλά με χιούμορ, ζωντάνια, και ταυτόχρονα διεισδυτική και κριτική ματιά.

Ξεκινώντας ο παρουσιαστής  από τον κόσμο των εκδόσεων και την άστοχη πολλές φορές υπερπαραγωγή από τη μεριά των συγγραφέων, πέρασε στο συγκεκριμένο βιβλίο, βλέποντας βαθύτερα μέσα από το θέμα του.

«Μια ξέμπαρκη γοργόνα γυρίζει μέσα στην Αλεξάνδρεια, αποκτώντας πόδια! Μια ανθρωποκεντρική φιγούρα…  Καθώς η συγγραφέας σκαλίζει το μύθο και την Ιστορία διαχρονικά, ξέρει πού χτυπά η καρδιά της πόλης…

Η γοργόνα αναζητά την αλήθεια και της την δίνει ο μικρός Καρίμ, σύμβολο της ετερότητας και της συμπόρευσης των δύο κόσμων…» είπε ο Γιώργης Μελίκης, τονίζοντας από την αρχή της παρουσίασης κιόλας του βιβλίου τη σημασία του μύθου στη ζωή των λαών.

Η ίδια η συγγραφέας, η Ελισάβετ Τάρη, με λόγο απλό, εξομολογητικό και εύστοχο, έδωσε πρώτα την πηγή της έμπνευσής της, που ήταν η ίδια η Αλεξάνδρεια, η πόλη που έζησε κάποια χρόνια σ’ αυτήν, συνταιριάζοντας τη γοητεία του μύθου με τη γοητεία  που ασκούσε πάνω της η πόλη.

«Θέλησα να παντρέψω το παραμύθι με την Ιστορία, κάνοντας μια περιπλάνηση στη σημερινή Αλεξάνδρεια.

Στόχος μου ν’ ανατρέψω το γνωστό μύθο, φέρνοντας τη γοργόνα στη στεριά, με συνοδό της τον Καρίμ, που μου θύμιζε τους μαθητές μου. Θέλησα όχι τόσο να διδάξω, όσο να ψυχαγωγήσω τα παιδιά. Αν το κατάφερα, τότε έχω πετύχει» είπε η συγγραφέας, η οποία γνωρίζει την ψυχολογία των παιδιών, καθώς τη χαρακτηρίζει ο ρόλος της εκπαιδευτικού αλλά και της σχολικής συμβούλου της Α’/θμιας.

Η παιδική χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας έκανε με τις φωνές των μικρών μαθητών της τα μουσικά ιντερμέδια στην παρουσίαση, για να δώσει τη θέση της στην πιανίστρια Ειρήνη Κουρκούλη, που τη διηύθυνε, ερμηνεύοντας αισθαντικά τον «αλεξανδρινό ουρανό» της Ρεμπούτσικα.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως ούτε το βιβλίο θα είχε τη γοητεία που τώρα διαθέτει, ούτε η παρουσίαση τη δυναμική που έδειξε, αν δε ντυνόταν και τα δύο με τα έργα της εκπαιδευτικού και συνάμα εικαστικού Δέσποινας Περηφανοπούλου, που αιχμαλωτίζουν το μάτι με τα χρώματα, τη σύλληψη και την κίνησή τους.

Μια τελευταία πινελιά στην εκδήλωση αποτέλεσε η παρουσία του γνωστού ηθοποιού και τραγουδιστή Γιώργου Μπαγιώκη, που έκλεισε την παρουσίαση τραγουδώντας  acapela, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, ευχάριστη έκπληξη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ