“Ούτε γάτα ούτε ζημιά”. Μια ακόμη συνεπής κατάθεση στην αθωότητα της παλιάς Ελληνικής Κωμωδίας από τον “Προμηθέα”
Δήμητρα Σμυρνή
Ο Π.Γ.Σ. «Προμηθέας» της Βέροιας συμπληρώνει με την Κεντρική Θεατρική Σκηνή του 34 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της πόλης, κινητοποιώντας δυνάμεις απλών καθημερινών ανθρώπων, που βρίσκουν μέσα απ’ αυτόν διέξοδο στην καλλιτεχνική δημιουργία. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο σ’ αυτήν την αδιάλειπτη προσπάθεια.
Αυτήν τη φορά ο «Προμηθέας» διάλεξε ν’ ανεβάσει με την ερασιτεχνική σκηνή του μια από τις παλιότερες ελληνικές κωμωδίες, το έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», γνωστό και αγαπημένο κυρίως από την κινηματογραφική του εκδοχή.
Και βέβαια, παρόλο που τα χρόνια έχουν περάσει και η οπτική όλων πάνω στην κωμωδία έχει αλλάξει, οι παλιές ελληνικές κωμωδίες εξακολουθούν να κρατούν τη θέση τους στην καρδιά μας, αποπνέοντας κάτι που έχει χαθεί για πάντα, την αθωότητα.
Μ’ ένα κείμενο σπιρτόζο, με μια σειρά παρεξηγήσεων και κορυφώσεων που οδηγούν στο αβίαστο γέλιο, ο θίασος του “Προμηθέα” είχε την ευκαιρία να δουλέψει σκληρά αλλά και να πετύχει το ζητούμενο, να ικανοποιήσει το κοινό του, που αποζητά, στο ζοφερό κλίμα των συνεχών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τη χαλάρωση μέσα από την ψυχαγωγία.
Ο θίασος, μέσα από δύο παραστάσεις στο Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ της Βέροιας, κατάφερε να δημιουργήσει χθες την ανάλογη ατμόσφαιρα στο κοινό του, ώστε να το οδηγήσει στην αποδοχή του έργου με την καλύτερη δυνατή διάθεση.
Ο κόσμος διασκέδασε και το έδειξε, εκτιμώντας τον πολύ κόπο που έκρυβε η παράσταση και το αποτέλεσμα του κόπου αυτού.
Με σκηνοθεσία του Διονύση Καρολίδη, που κινήθηκε στην κλασική γραμμή της θεώρησης του κειμένου, οι ηθοποιοί του δημιούργησαν ο καθένας το ρόλο του, κάτω από τις οδηγίες του, προσεγγίζοντάς τον με σοβαρότητα και ξέροντας ότι μοιραία γίνονται πάντα συγκρίσεις με τους ηθοποιούς της κινηματογραφικής εκδοχής του.
Ο κίνδυνος βέβαια αυτός ήταν πολύ μεγαλύτερος για τον πρωταγωνιστή, τον Διονύση τον Καρολίδη, ο οποίος βρισκόταν αναπόφευκτα κάτω από τη σκιά του τεράστιου Βασίλη Λογοθετίδη, με τον οποίο ταυτίστηκε ο ρόλος. Αυτό δεν εμπόδισε όμως καθόλου τον ανήσυχο αυτόν υπηρέτη του Θεάτρου να υποβληθεί στη σύγκριση, ερμηνεύοντας τον ίδιο ρόλο με αφάνταστο κέφι και τη γνωστή του εκφραστική πληθωρικότητα.
Πλάι του η Κάτια Κουπίδου έδωσε το δικό της ρόλο επιμένοντας στη λεπτομέρεια, και χτίζοντας την απατημένη και εκδικητική σύζυγο με μεγάλη εκφραστικότητα.
Ο επίδοξος εραστής αποδόθηκε από τον Στέφανο Γαϊτάνο με ποικιλία εκφραστικών μέσων πείθοντας από την αρχή της παράστασης, και ο ακατέργαστος σταθμάρχης των τρένων χτίστηκε από τον Νίκο Μπουζίνη το ίδιο πειστικά.
Τους πρωταγωνιστές πλαισίωσαν οι: Όλγα Απαζίδου, Ελένη Καραιωσήφ, Δώρα Ευστρατιάδου, Αντώνης Καρολίδης, Ευμορφία Μπαλτζή, Σοφία Γκότση και Γιώργος Γεωργίου, προσθέτοντας ο καθένας τον προσωπικό του κόπο και το μεράκι του στην επιτυχία της παράστασης.
Μια ερασιτεχνική παράσταση, που φέρνει στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής της πόλης και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τον «Προμηθέα», θυμίζοντας τη συνεχή του προσφορά και στη θεατρική δράση.
Φωτογραφίες: faretra.info