Πολίτες της Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο με προτάσεις για τις πλατείες Ωρολογίου και Πλατάνων
Δήμητρα Σμυρνή
Με συγκεκριμένες προτάσεις και άποψη κάθε άλλο παρά κολακευτική για δύο σημαντικές πλατείες της Βέροιας, την ιστορική και μεγάλη Πλατεία Ωρολογίου, αλλά και την πλατεία Πλατάνων που στερείται μεγέθους αλλά οδηγεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, την Παλαιά Μητρόπολη, παρέστη ομάδα πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας 150 άτομα.
Οι συμπολίτες μας, μ’ ένα προσεγμένο κείμενο που διάβασε η Ερμιόνη Καλαρά, κατέθεσαν τη διαφωνία τους σχετικά όχι μόνο με την αποτυχημένη ανάπλαση της Πλατείας Ωρολογίου και την απώθηση που προκαλεί στους κατοίκους της πόλης ιδιαίτερα μετά την εγκατάλειψή της και την έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας σε βασικές ελλείψεις της, αλλά προχώρησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των αρνητικών, μέχρι να δοθούν μονιμότερες λύσεις.
Όσο για την Πλατεία Πλατάνων δήλωσαν πως άμεση ανάγκη είναι να πάψει το συντομότερο να αποτελεί χώρο στάθμευσης.
Η άποψη και οι προτάσεις της ομάδας πολιτών έδωσε την ευκαιρία στους Συμβούλους της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης να διατυπώσουν και τις δικές τους θέσεις γύρω από το θέμα, αφήνοντας τη γενικότερη εντύπωση πως σίγουρα η Πλατεία Ωρολογίου με την τωρινή της μορφή δεν ικανοποιεί κανέναν και πως, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να διορθωθεί ό,τι επιδέχεται διόρθωση.
Ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος εξήγησε πως ζητήθηκε το ποσό των εφτά εκατομμυρίων για αναδιαμόρφωση της Πλατείας, αλλά δεν δόθηκε, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εξακολουθεί να υπάρχει, υποσχόμενος βελτιώσεις το ταχύτερο.
Βελτιώσεις υποσχέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης, συμφωνώντας ότι η Πλατεία δεν είναι καθόλου λειτουργική με την τωρινή της μορφή και δηλώνοντας πως μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις μετά από σοβαρή μελέτη, υπάρχει ελπίδα για ουσιαστική αναδιαμόρφωση.
Την πλήρη αποτυχία του ρόλου της ως πλατείας έδειξε με γλαφυρό τρόπο ο Νίκος Μπέκης, συγκρίνοντάς την με την παλιά ανθρώπινη μορφή της, πριν από τις αναπλάσεις, και προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις, με κάθετη άρνηση στην εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων.
Ουσιαστική διαβούλευση για το επίμαχο θέμα ζήτησε ο Αντώνης Μαρκούλης, επισημαίνοντας πως το θέμα της Πλατείας Ωρολογίου θα λυθεί μόνο σε συνάρτηση με το κυκλοφοριακό, που προκάλεσαν οι αναπλάσεις. «Η Βέροια άξιζε καλύτερη τύχη απ’ αυτήν που της επιφύλαξαν οι διοικήσεις της» πρόσθεσε.
Μετά από τοποθετήσεις πολλών συμβούλων (Γουλτίδης, Κορωνάς, Αποστολόπουλος, Χατζηαθανασίου, Πατσίκας, Παπαϊωάννου, Ορφανίδης, Τσαπαρόπουλος), ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τοποθετήθηκε τελευταίος λέγοντας:
«Από τη στιγμή που δε μας δόθηκαν τα χρήματα που ζητήσαμε, ριζική αναμόρφωση της Πλατείας είναι αδύνατη. Μπορούμε όμως να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις ειδικών, επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Χρειάζεται σοβαρή διαβούλευση.»
Το κείμενο που κατέθεσε η Ομάδα Πολιτών είναι το παρακάτω:
ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ
Η Πλατεία Ωρολογίου, η κεντρική πλατεία της πόλης μας, σήμερα, περισσότερο από οκτώ χρόνια μετά από την ανάπλαση της, είναι ένας «έρημος τόπος», ένας τόπος που «διώχνει» αντί να προσελκύει τους ανθρώπους. Και οι λίγοι που τη διασχίζουν σπεύδουν να διαβούν τάχιστα την πλατεία γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να σε κρατάει σε αυτήν.
Τα προβλήματα:
1) Οι υπερήλικες δεν έχουν μια γωνιά να ξαποστάσουν/ οι γονείς με μικρά παιδιά τρέμουν να τα αφήσουν να τρέξουν, καθώς παντού υπάρχουν μαρμάρινες «παγίδες», με αποκορύφωμα το ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ μνημείο των πεσόντων, με τα αιχμηρά γυαλιά που προεξέχουν (έχουν ήδη προκληθεί πολλά ατυχήματα με θύματα παιδιά).
2) Απαράδεκτη είναι η κατάσταση με το σιντριβάνι (που για άγνωστους λόγους δεν λειτουργεί) και «χάσκει» εδώ και χρόνια, ένα ξερόκουτο με πέτρες και καλώδια.
3) Αδικαιολόγητα εκτεταμένη είναι η πλακόστρωση, που τους θερινούς μήνες αντί να είναι για τους μη προνομιούχους δημότες ένα καταφύγιο δροσιάς και ανάπαυλας, κατέληξε να είναι ένας εφιαλτικός ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ, ένας ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ ΑΝΘΡΟΠΟΔΙΩΚΤΗΣ, για ντόπιους και περαστικούς.
4) Το ελάχιστο περιφερειακό πράσινο δεν αρκεί για να εκτονώσει την συσσωρευμένη λάβα της πλατείας.
5) Ο φωτισμός το βράδυ είναι εντελώς ανεπαρκής. Η πλατεία είναι βυθισμένη στο σκοτάδι
6) Την ίδια εικόνα «παρατημένου» χώρου δίνουν και τα συνθήματα και γκράφιτι που «κοσμούν» τους επενδεδυμένους τοίχους.
Τα προβλήματα αυτά, μαζί με την ερήμωση του δημόσιου κτιρίου (πρώην Δικαστήρια) συνιστούν μια εικόνα αφημένης πόλης, ενώ η πλατεία, στην καρδιά της πόλης/ να είναι ο πιο φροντισμένος χώρος της. Πόλεις πολύ λιγότερο προικισμένες με φυσικά πλεονεκτήματα ό/η η π.χ. η Λάρισα, «άλλαξαν» το πρόσωπο τους μέσα από την φροντίδα που δείχνουν για τους δημόσιους χώρους τους.
Οι προτάσεις:
1) Ζητούμε την άμεση επιδιόρθωση και συνεχή λειτουργία (και σωστή συντήρηση) του σιντριβανιού, που θα βελτιώσει και αισθητικά και περιβαλλοντικά την πλατεία. Επίσης να λειτουργήσουν ξανά οι παράπλευρες κρήνες προς τη μεριά του δρόμου. Μόνο αν αυτό είναι εντελώς αδύνατο, τότε οι χώροι αυτοί να φυτευτούν και να γίνουν παρτέρια.
2) Ζητούμε να φυτευτούν δέντρα στο άδειο πλακοστρωμένο τμήμα της πλατείας, δημιουργώντας σκιασμένες διαδρομές, και καθιστικά – σημεία στάσης κάτω από τα δέντρα.
3) Ζητούμε να λυθεί το πρόβλημα των διελεύσεων των πεζών. Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι να μην μπορούν να περάσουν στην πλευρά της Πλατείας προς την οδό 16ης Οκτωβρίου, από το σύμπλεγμα Μνημείο – σιντριβάνι – τείχος, που είναι κολλητά το ένα στο άλλο. Επίσης να επιδιορθωθεί, στα σημεία που έχει χαλάσει, το ξύλινο πάτωμα – διάδρομος, και γενικά να επιδιορθωθούν οι φθορές στα δάπεδα και τις κατασκευές που και επικίνδυνες και αντιαισθητικές είναι.
4) Ζητούμε να καθαριστούν άμεσα τα συνθήματα και τα γκράφιτι από τους τοίχους και να βελτιωθεί το επίπεδο φωτισμού στην πλατεία.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΩΝ
Η Πλατεία Πλατάνων, που βρίσκεται στην οδό Κεντρικής, γειτονεύει με ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας, την Παλιά Μητρόπολη, που είναι πλέον, μετά από την αποκατάσταση της, το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Η Πλατεία Πλατάνων απέχει από την Παλιά Μητρόπολη μόλις 40 μέτρα, αλλά αντί να λειτουργεί ως πλατεία, είναι χώρος δωρεάν στάθμευσης οχημάτων. Τα τρία της πλατάνια δεν σκιάζουν τους δημότες παρά τα σταθμευμένα αυτοκίνητα που πολλά εξ αυτών δεν μετακινούνται ποτέ.
Το ΑΙΤΗΜΑ:
Άμεσα η Πλατεία να πάψει να είναι πάρκινγκ. Να φροντιστεί ο χώρος και να δοθεί στο κοινό ως χώρος ανάπαυλας και δροσιάς.