Βέροια Πολιτισμός

“114ο festival των ρόδων στο Καζανλάκ, στην κοιλάδα του Αίμου” γράφει ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης

Από το Νίκο Μαυροκεφαλίδη: περιγραφή, εντυπώσεις και αποτελέσματα της επίσκεψης της τριμελούς  αντιπροσωπείας του Δήμου Βέροιας

H δήμαρχος του Καζανλάκ κ Γκαλίνα Στογιάνοβα απεύθυνε πρόσκληση στους δώδεκα αδελφοποιημένους δήμους προκειμένου να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν στο 114ο  τριήμερο “FESTIVAL των ρόδων”  του Καζανλάκ στις 2,3 και 4 Ιουνίου 2017.

Ανταποκρίθηκαν εννιά από τους δώδεκα δήμους από τις παρακάτω χώρες: Ελλάδα (Βέροια), Ρωσία (Τολιάτι), Βέλγιο (Στεενοκερζεελ), Ιαπωνία (Φουκογιάμα), Νότια Κορέα (Ζουνγνανγκ-Γκου), Βιετνάμ(Ντογκ-Χολ), Ουγγαρία (Ναγκικανιζα), Σκόπια (Κότσανη), Αίγυπτος (Λούξορ).

Η αποστολή του δήμου Βέροιας αποτελούνταν από τρεις δημοτικούς συμβούλους: Μαυροκεφαλίδη Νίκο,(ως επικεφαλής), Παπαϊωάννου Μαρία και Σιακαβάρα Σάκη καθώς και από ομάδα χoρού.

To απόγευμα (6.00μ.μ.)  της πρώτης μέρας (Παρασκευή 2 Ιουνίου) στην κεντρική πλατεία «Σευθέπολις», έγινε  η στέψη της Βασίλισσας των ρόδων

και η έναρξη  του φολκλορικού φεστιβάλ δεκατεσσάρων χορευτικών ομάδων  από διάφορες χώρες. Ο Δήμος μας συμμετείχε με το δεκαπενταμελές  χορευτικό του Λαογραφικού Τμήματος της Κ.Ε.Π.Α με χοροδιδάσκαλο και επικεφαλής  το δημοτικό σύμβουλο κ. Σιακαβάρα Σάκη αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις!

Η βραδιά έκλεισε με καύση πολλών πυροτεχνημάτων που έδωσαν περαιτέρω  λαμπρότητα στις εκδηλώσεις….

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η δήμαρχος κ Γκαλίνα Στογιάνοβα παρέθεσε επίσημο δείπνο στους εκπροσώπους δύο δήμων: Βέροιας και του Γιουνγκανανγκ-Γκιου που έχει πληθυσμό 404.000 δημότες και είναι από τους μεγαλύτερους δήμους   του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας Σεούλ των 10.000.000 κατοίκων της  νότιας Κορέας.

Να σημειωθεί ότι οι αντιπροσωπείες των άλλων αδελφοποιημένων δήμων έφτασαν την στο Καζανλάκ την επομένη μέρα, Σάββατο 3 Ιουνίου.

Από μέρους του δήμου Βέροιας στο δείπνο εργασίας συμμετείχαν ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ως επικεφαλής της αποστολής και η κ. Παπαιωάννου.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου και κατά τις προπόσεις και στη συνέχεια, ο κ. Μαυροκεφαλίδης, όταν του δόθηκε ο λόγος, αναφέρθηκε στους σκοπούς και στους στόχους του Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας, που είναι βασισμένο στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων, της αλληλογνωριμίας και αλληλοκατανόησης των δημοτών, που ενισχύουν περαιτέρω  τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας μέσα στη ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Τόνισε εμφαντικά ότι οι σχέσεις των αδελφών πόλεων  δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο  σε ανταλλαγές επισκέψεων εθιμοτυπίας αλλά οφείλουν και τα δύο μέρη να καταβάλουν  προσπάθειες ουσιαστικοποίησης των σκοπών και των στόχων του Πρωτοκόλλου.

«…οφείλουμε να οργανώσουμε και να διευκολύνουμε ανταλλαγές ομάδων και οργανωμένων συλλόγων θεάτρου, χορωδιών, μουσικών συνόλων και χορευτικών  συγκροτημάτων, που αποτελούν τη γέφυρα γνωριμίας και αλληλοκατανόησης. Να επεξεργαστούμε  συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας  στο εμπόριο, στη βιομηχανία, την αγροτική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στον τουρισμό, στην τεχνολογία, στον πολιτισμό.

Να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με επαφές μεταξύ των δευτεροβάθμιων σχολείων των δύο δήμων…»

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης είχε ακόμη μια εποικοδομητική και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με το δήμαρχο της  Γιουνγκανανγκ-Γκιου της Σεούλ.

Του πρότεινε στο τέλος της ωριαίας συζήτησης να διερευνηθεί αμοιβαία η  δυνατότητα προσέγγισης των δήμων Βέροιας και Ζουνγνανγκ-Γκου (τηςΣεούλ) και αν υπάρχει βούληση εκατέρωθεν να οδηγηθούμε σε υπογραφή Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας. Η ανταπόκριση από το δήμαρχο ήταν απρόσμενα ενθουσιώδης  … «και αύριο θα μπορούσαμε να έρθουμε στη Βέροια…τόνισε».  Σε κάθε συζήτηση  έδειχνε το ίδιο και μεγαλύτερο ενθουσιασμό και ο ίδιος και η πολυμελής  συνοδεία του! Ο κ. Μαυροκεφαλίδης υποσχέθηκε να επικοινωνήσει στο Δήμαρχο Βέροιας και στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή την δυνατότητα, που ανοίχτηκε για την προσέγγιση  των δύο δήμων. Σε θετική περίπτωση θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκατέρωθεν.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 3 Ιουνίου, στις 10π.μ., η Δήμαρχος κ. Στογιάνοβα δέχτηκε στο Δημαρχείο  τις εννιά  αντιπροσωπείες των δήμων από διαφορετικές χώρες για αλληλογνωριμία και συζήτηση.

Έθεσε το πλαίσιο της περαιτέρω διεύρυνσης και ανάπτυξης σχέσεων των αδελφοποιημένων δήμων ενθαρρύνοντας και τις αδελφοποιήσεις μεταξύ τους, κάτι που εμείς κάναμε την προηγούμενη μέρα με τη Γιουνγκανανγκ-Γκιου της Σεούλ.

Έλαβαν το λόγο, με τη σειρά, που καθόρισε η οικοδέσποινα δήμαρχος, όλοι οι επικεφαλείς των αντιπροσωπειών και τοποθετήθηκαν επί των αναφορών της. Όταν δόθηκε ο λόγος στον κ. Μαυροκεφαλίδη επανέλαβε συνοπτικά ό,τι και στο δείπνο της Παρασκευής. Η Βέροια κινούμενη στο πνεύμα της εισήγησης της κ. Στογιάνοβα ήταν έτοιμη εκ των προτέρων. Ο κ. Μαυροκεφαλίδης φρόντισε να ενημερώσει πριν το ταξίδι τη Δ/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Μαυρίδου Αναστασία για τις δυνατότητες που ανοίγονται για τα σχολεία του Δήμου Βέροιας  στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας. Παρέδωσε στην κ. Δήμαρχο Καζανλάκ φάκελο της κ. Μαυρίδου με περιεχόμενο την πρόταση συνεργασίας δευτεροβάθμιων σχολείων Βέροιας και Καζανλάκ.

Οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίστηκαν και στο γεύμα της ημέρας πάντα σε θετικό κλίμα ανταλλάσοντας πληροφορίες, που αφορούν τους δήμους, που  ο καθένας εκπροσωπούσε και τις  δυνατότητες ανάπτυξης παράλληλων σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονταν και ξεναγήσεις σε μουσεία και σε εκθέσεις .

Το πρωί της Κυριακής, 4ης Ιουνίου δεξιώθηκε η Δήμαρχος στο Δημαρχείο τις αντιπροσωπείες των δήμων και ακολούθως όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι οδηγήθηκαν στην κοιλάδα των ρόδων εποχούμενοι σε τρία ανοιχτά, στολισμένα με τριαντάφυλλα, τρενάκια για να έχουν άμεση εικόνα των ροδώνων και του τρόπου συλλογής  και απόσταξης της εκλεκτής ποικιλίας τριαντάφυλλου. Στο ολάνθιστο τοπίο των ρόδων υπήρχαν τα δεκάδες συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές, χόρευαν χορούς παραδοσιακούς, τελετουργικούς, συμβολικούς, παίζοντας  παραδοσιακή μουσική με παραδοσιακά όργανα, μια μουσική και χορευτική πανδαισία μέσα στην καρδιά της κοιλάδας του Αίμου.

Σε ένα τοπίο ακόμα ανοιξιάτικο με γυναίκες των γύρω χωριών να τραγουδούν,  άνδρες με ακορντεόν να σκορπούν ήχους γιορτινούς, νεαρά ολόδροσα κορίτσια με καλάθια γεμάτα ροδοπέταλα και νέους που χόρευαν και φωτογραφίζονταν  με τους επισκέπτες. Δεκάδες πάγκοι με προϊόντα της  περιοχής. Τοπικό τσίπουρο και δεκάδες αναμνηστικά και διακοσμητικά κεντημένα χειροποίητα μαντηλάκια, μια ποικιλομορφία χρωμάτων, εικόνων και υπαίθριων δραστηριοτήτων, που παρέπεμπαν στην κουλτούρα και στο λαϊκό πολιτισμό της γειτονικής μας χώρας. Χιλιάδες επισκέπτες στους ροδώνες να συμμετέχουν σε ένα μοναδικό λαϊκό πανηγύρι του πιο αγαπημένου, προβεβλημένου και κερδοφόρου προϊόντος του Καζανλάκ, του τριαντάφυλλου.

Στις 12 η ώρα της Κυριακής 4ης Ιουνίου, ημέρα της κορύφωσης των εκδηλώσεων, όλοι βρίσκονταν στην  κεντρική λεωφόρο των Ρόδων. Την παρέλαση άνοιξε, επί ιππήλατου άρματος  η  βασίλισσα των ρόδων, ακολουθουμένη από τη δήμαρχο της πόλης, υπουργούς, βουλευτές εκπροσώπους των τοπικών  αρχών, διπλωμάτες και βέβαια από τις αντιπροσωπείες των εννέα αδελφοποιημένων δήμων.

Τα πεζοδρόμια και οι κοντινές πλατείες ασφυκτιούσαν  κυριολεκτικά από επισκέπτες με προέλευση από όλον τον κόσμο και  ιδιαίτερα από χώρες της Άπω Ανατολής!

Στην παρέλαση συμμετείχαν εκατοντάδες  νεανικά  σχήματα, σωματεία και σύλλογοι  χορευτικών και θεατρικών ομάδων, πανεπιστημιακών σχολών, γυμναστικών ακαδημιών, σχολών γυμναστικής, χορού και πολεμικών τεχνών, παραδοσιακά χορευτικά σχήματα όλων των ηλικιών, αντιπροσωπείες παραδοσιακών χορών από τους αδελφοποιημένους δήμους, ιππήλατα άρματα, πολεμιστές μιας άλλης εποχής, εκατοντάδες τραγόμορφοι  κουδουνοφόροι και  μηχανοκίνητα άρματα,  που έραναν τους θεατές  με ροδοπέταλα και ροδόνερο!

Πρωτοτυπία, συγχρονισμός, ένα πανηγύρι χαράς, μια γιορτή χρωμάτων, αρωμάτων  μια γιορτή της ζωής. Στολές, χρώματα, λαϊκά δρώμενα με μεταμφιεσμένους τραγόμορφους  κουδουνοφόρους χορευτές, τους επονομαζόμενους «κούκερι»   ένωναν το παρελθόν με το παρόν του τόπου με τρόπο μοναδικά εντυπωσιακό.

Μετά τη λήξη της παρέλασης η κ. Δήμαρχος δεξιώθηκε όλους τους προσκεκλημένους της μέσα σε πολύ ευχάριστο κλίμα χαράς και ικανοποίησης ευχαριστώντας τους  για την παρουσία τους και ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί τους στο επόμενο 115ο FESTIVALτων ρόδων.

Συμπερασματικά:

Η δήμαρχος κ. Γκαλίνα Στογιάνοβα ήταν η καρδιά και το μυαλό αυτού του μοναδικού από κάθε άποψη FESTIVAL !

Οι αρχές της πόλης, η δύναμη των δημοτικών υπαλλήλων, τα σωματεία, οι  σύλλογοι, οι  εθελοντές, όλοι ανεξαιρέτως, κινήθηκαν με ακρίβεια αξιοθαύμαστη πάνω σε ένα σχέδιο, που προέβλεπε και την τελευταία λεπτομέρεια με σαφείς και ακριβείς τους ρόλους για τον καθένα.

Η δήμαρχος συνδύαζε με μαεστρία το τερπνό με το ωφέλιμο, αξιοποιώντας σε πολλά επίπεδα τις προγραμματισμένες  συναντήσεις της με τις αντιπροσωπείες των εννέα δήμων. Το επιτελείο της: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όλοι οι Δημοτικοί Υπάλληλοι ταγμένοι πρόθυμα και ομόθυμα στο καθήκον τους με καλή διάθεση και αποτελεσματικότητα.

Ο Δήμος Καζανλάκ των 50.000 κατοίκων κατόρθωσε να προσελκύσει, κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων, 50.000 επισκέπτες, από όλον τον κόσμο, με την πλειονότητά τους να προέρχονται από την Ιαπωνία, Κορέα, Βιετνάμ, την Κίνα!

Το FESTIVAL και κυριολεκτικά και μεταφορικά ανέδυε το άρωμα των ρόδων!

Εκ μέρους όλων των μελών της αποστολής ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το Δήμο Καζανλάκ για την καθόλα άψογη φιλοξενία και ένα πολύ μεγαλύτερο ΕΥΓΕ!!!

Νίκος Μαυροκεφαλίδης,

πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

 

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ