H δράση της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου τη Δευτέρα στις 13 Φεβρουαρίου στις 6 – 8 το απόγευμα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή της Αρετής Μπίτα θα παρουσιαστεί μέρος της δράσης της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την οποία συντονίζει εδώ και πέντε χρόνια η φιλόλογος, Χαρά Σκουμποπούλου στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων αλλά και της δράσης του etwinning.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα παρουσιαστούν, επίσης, για πρώτη φορά στα fm τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού έργου etwinning με τίτλο: Μια θεατρική παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου στο δικό μας ραδιόφωνο – European School Radio” (υπό την αιγίδα της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου 2015. Το έργο ήταν μια συνεργασία δώδεκα δημοτικών, γυμνάσιων & λύκειων από όλη την Ελλάδα και του ελληνικού δημοτικού σχολείου του Βούπερταλ στο οποίο παρουσιαζόταν η ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου από το 1928 έως το 2009 μέσα από ένα ραδιοφωνικό θεατρικό έργο με τίτλο “Ραδιοφωνικές Πτήσεις στο Χρόνο”.
Τα τραγούδια αφηγούνται συνοπτικά και με ιδιαίτερο τρόπο σημαντικές ραδιοφωνικές περιόδους όπως είναι η περίοδος που γίνονταν τα πρώτα βήματα της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, η Χρυσή Εποχή της Ραδιοφωνίας, η περίοδος της Ραδιοπειρατείας. Συνθέτης των τραγουδιών είναι ο καθηγητής κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Βασίλης Βαλαβάνης, ο οποίος μελοποίησε τους στίχους του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, του Ελληνικού Σχολείου Βούπερταλ, του Δ.Σ. Τσοτυλίου Κοζάνης και του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών. Η ηχογράφηση, η επεξεργασία και η μίξη έγινε στο Εργαστήρι Πολυμέσων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Ιδρυτές του έργου ήταν το Μουσικό Σχολείο Βέροιας με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Χαρά Σκουμποπούλου και το Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη δασκάλα την Ευτυχία Τούλιου.
http://www.mousikoveroias.gr/index.php/programmata/eurwpaika-programmata/e-twinning
Συχνότητα πρώτου προγράμματος: 91,6 – 105,8
Συχνότητα πρώτου προγράμματος: 91,6 – 105,8
Αναμετάδοση ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 88.0 Fm
Διαδικτυακά μπορείτε να ακούσετε εδώ: http://webradio.ert.gr/proto/
Δείτε το απόσπασμα από το επίσημο δελτίο τύπου της ΕΡΤ
Από τις 18:00 έως τις 20:00, «Προχωράμε στο μέλλον!». Με την Αρετή Μπίτα. Προσεγγίζουμε το Ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας στην εκπαιδευτική φιλοσοφία και δίνουμε το λόγο σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς σε δράση, από 5 έως 13 ετών, που βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα του European School Radio – Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο. Μια πανελλήνια σχολική δράση, όπου τα παιδιά πρωταγωνιστούν και οι εκπαιδευτικοί εμψυχώνουν! Τρία, δύο, ένα… πάμε!!! Και, το «μικρόβιο» δεν θέλει πολύ για να εξαπλωθεί. Η επόμενη γενιά προετοιμάζεται από νωρίς!
Μετά τις 7 το απόγευμα, ανοίγουμε το διάλογο για το μέλλον του Ραδιοφώνου, ως μέσο επικοινωνίας. Η νέα προοπτική είναι ήδη εδώ και συνδιαμορφώνει το χώρο με τις προεκτάσεις της. Η ψηφιακή εποχή αποτελεί για τα καλά πραγματικότητα στα Μέσα παγκοσμίως και οι πειραματισμοί που αφορούν στο μέλλον του Ραδιοφώνου, έχουν ξεκινήσει.
13 Φεβρουαρίου γιορτάζει το ραδιόφωνο ανά τον κόσμο.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου καθιερώθηκε από την UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.
Η Unesco έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς ήταν 13 Φεβρουαρίου το 1946 όταν πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Ουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος των Κόσμων.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.
Το μήνυμα της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2017 – Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια της UNESCO
Ζούμε μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε και αποκτούμε πρόσβαση σε πληροφορίες – και, ακόμη, εν μέσω μιας βαθιάς αλλαγής, το ραδιόφωνο δεν ήταν ποτέ τόσο δυναμικό, τόσο σχετικό και τόσο σημαντικό. Σε μια περίοδο αναταραχής, ραδιόφωνο παρέχει μια σταθερή πλατφόρμα για να φέρει για να συσπειρώνει τις κοινότητες των ανθρώπων. Στο δρόμο για να εργαστούν, σε σπίτια, γραφεία και χωράφια, σε καιρούς ειρήνης, συγκρούσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το ραδιόφωνο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών και γνώσεων, που εκτείνονται σε γενιές και πολιτισμούς, μας εμπνέει με τον πλούτο της πολυμορφίας της ανθρωπότητας και μας συνδέει με τον κόσμο. Το ραδιόφωνο δίνει φωνή στις γυναίκες και τους άνδρες παντού. Ακούει στο κοινό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Είναι μια δύναμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και ένας ισχυρός καταλύτης για τις λύσεις στις προκλήσεις που όλες οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν.
Αυτός είναι ο λόγος που το ραδιόφωνο είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στην Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Προωθώντας τις θεμελειώδεις ελευθερίες και την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου, στην εμβάθυνση της ενσωμάτωσης και του διαλόγου. Για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, το ραδιόφωνο μπορεί να προσφέρει ένα προσιτό και σε πραγματικό χρόνο μέσο για να γεφυρώσει τα χάσματα και να ενισχύσει το διάλογο.
Αυτό απαιτεί μια νέα δέσμευση εκ μέρους όλων προς το ραδιόφωνο. Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, οι ρυθμιστικές αρχές και το κοινό θα πρέπει να γαλουχηθούν και να συγκροτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του. Οι σύλλογοι και τα φόρουμ των ακροατών συσπειρώνουν κοινότητες γύρω από κοινά θέματα, δίνοντάς τους τη δύναμη να ακούσουν τους εαυτούς τους από τα ερτζιανά και να τους ακούσουμε και οι υπόλοιποι. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού τοποθετούν τους ακροατές και τις ακροάτριες στην καρδιά των εκπομπών. Τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης δεν ήταν ποτέ τόσο ζωτικής σημασίας, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς την ενημέρωση και τη γνώση, σε μια εποχή που έχουν προσβληθεί οι έννοιες της «αλήθειας». Έτσι το ραδιόφωνο μπορεί να προσφέρει ένα φάρο για καινοτόμες λύσεις στα τοπικά προβλήματα, και να συνεχίσει να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, του διαλόγου και της ειρήνης.
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, η UNESCO καλεί όλους να γαλουχήσουν τη δύναμη του ραδιοφώνου ώστε να προωθήσει το διάλογο και την ακρόαση που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.