Κοινωνία Κόσμος

Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί – Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα

Την οργή της Άγκυρας έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Πρόκειται για αμετάκλητη απόφαση που δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.

Και τα τρία συμβούλια, υιοθετώντας τις εισαγγελικές προτάσεις, έκριναν ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία οι στρατιωτικοί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και ότι εκεί κινδυνεύει η ζωή τους. Κατά τους δικαστές, ανεξάρτητα από τον βαθμό ενοχής τους, προέχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Η απόφαση και των τριών συμβουλίων ήταν ομόφωνη.

Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί  δεν θα αφεθούν ελεύθεροι, καθώς προβλέπεται κράτηση έως 18 μήνες, σύμφωνα με τον νόμο περί ασύλου. Η σχετική απόφαση  μπορεί να ληφθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή.

Στην προκειμένη περίπτωση η εισαγγελέας εκδόσεων κ. Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της- η οποία θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης- θα ζητήσει, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης- την άρση της κράτησης τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Όμως οι οκτώ δεν θα αφεθούν ελεύθεροι, καθώς κρατούνται διοικητικά, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου, η οποία παραμένει εκκρεμής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είχε ζητήσει να τους επιβληθεί 6μηνη κράτηση, από την οποία έχουν ήδη εκτίσει τους τρεις μήνες.  Ο ίδιος νόμος προβλέπει οτι η κράτηση μπορεί να παραταθεί έως και 18 μήνες για λόγους εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο.

Οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά το «όχι» του Άρειου Πάγου στην έκδοση των 8 στρατιωτικών. Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για «παράνομη απόφαση» και τονίζουν ότι «θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα».

«Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από τον Έλληνα δικαστή», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών. «Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες να γίνονται μάρτυρες από τις δυνάμεις ασφαλείας μας και τους πολίτες μας, συμμετέχοντας ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε 2.193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, «η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων». «Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Χρίστος Μυλωνόπουλος

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Όμηρος Ζέλιος

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σκάνδαλο χαρακτηρίζει στο ρεπορτάζ της η Sabah την απόφαση του Άρειου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί. «Στις 15 Ιουλίου οκτώ πραξικοπηματίες της FETO πέταξαν με ελικόπτερο που ανήκει στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελλάδα. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πήραν πίσω το ελικόπτερο, η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να εκδοθούν οι «προδότες», όμως σήμερα ελληνικό δικαστήριο απέρριψε αυτό το αίτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα Haberturk κάνει λόγο για «απόφαση-σοκ». «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους 8 πραξικοπηματίες», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και υπογραμμίζεται ότι «ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μη στείλει πίσω στην Τουρκία τους 8 στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα θα συζητηθεί τον προσεχή Μάρτιο.

enikos.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ