Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης που ξεκίνησε το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι της Κωνσταντίας Αμπατζόγλου
Δήμητρα Σμυρνή
Με μια έκθεση που θα έχει συνεχή διάρκεια, και που δείχνει τη δουλειά των μαθητών της, η Κωνσταντία Αμπατζόγλου ξεκίνησε χθες την καινούργια διδακτική χρονιά, δίνοντας γιορταστικό χαρακτήρα στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης.
Πολύς κόσμος τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια, βλέποντας τις επιδόσεις των 43 μαθητών που εξέθεσαν, ακολουθώντας ο καθένας την ποικιλία των διδακτικών αντικειμένων και κάνοντας τις επιλογές του ανάλογα με όσα τον εκφράζουν.
Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, στο οποίο διδάσκονται βιτρό, ψηφιδωτό, ζωγραφική, αγιογραφία, μαριονέτα, φελτ, κόσμημα με χάντρες και διάφορα άλλα υλικά, αργυροχρυσοχοΐα, ζωγραφική στο μετάξι, φιούζινγκ, όπως και πολλές άλλες κατασκευές, είναι ένας μικρός συμπαθητικός χώρος, όπου στα τμήματα παιδιών, εφήβων και μεγάλων, που δεν είναι πάνω από 6μελή, κατακτώνται, πέρα από τις τεχνικές στο κάθε είδος, και οι διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στο δάσκαλο και στο μαθητή.
Στα χθεσινά εγκαίνια οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν όλη αυτήν την ποικιλία των διδασκόμενων καλλιτεχνικών αντικειμένων, που προκάλεσε μια γενικότερη ευφορία με την πληθώρα χρωμάτων, υλικών και σχημάτων.
Ανάμεσα στα έργα, δύο της ίδιας της Αμπατζόγλου με θέμα το Προσφυγικό, μεταφέροντας από την πραγματικότητα της φωτογραφίας στο χώρο της Τέχνης τα πρόσωπα, της έδωσαν την αφορμή να μιλήσει γι αυτόν τον καινούργιο θεματικό ορίζοντα στην Τέχνη της, που την ενδιαφέρει και ως καλλιτέχνιδα και ως άνθρωπο.
«Είναι ένας καινούργιος προσανατολισμός, που μ’ ενδιαφέρει προσωπικά, γιατί είμαι κι εγώ παιδί προσφύγων, που κατανοεί βαθιά το δράμα των ανθρώπων αυτών.
Πέρα από τα διδακτικά αντικείμενα, λειτουργώ με το ορμέφυτο, που επηρεάζεται από τα κοινωνικά γεγονότα, που δεν μπορούν βέβαια να μας αφήνουν αδιάφορους. Μοιραία, αυτό επηρεάζει και τους μαθητές, οι οποίοι έχουν φυσικά την ελευθερία της οποιασδήποτε επιλογής, συγκινούνται όμως από θέματα που αγγίζουν τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία τους.
Ασχολούμενη μ’ ένα τέτοιο θέμα, όπως το προσφυγικό, αισθάνομαι πως ρίχνω ένα πετραδάκι μέσα σε μια λίμνη, ευαισθητοποιώντας και ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά.»
Η Κωνσταντία φωτογραφήθηκε με την κόρη της και συνεργάτιδα Δέσποινα Τσαβδαρίδου-Αμπατζόγλου μπροστά στους συγκεκριμένους πίνακες, αλλά και με μαθητές μπροστά σε άλλα έργα, συνεχίζοντας μέχρι αργά να δέχεται την αγάπη και τα θετικά σχόλια των επισκεπτών.
Φωτογραφίες: faretra.info