Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Σκούπρα για τη Βέροια της δεκαετίας του ‘40 στην ΣΤ’ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας της ΕΜΙΠΗ
Δήμητρα Σμυρνή
Η δεκαετία του ’40 εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για το κοινό που ενδιαφέρεται για την Ιστορία, πολύ περισσότερο όταν η Ιστορία είναι Τοπική και αναφέρεται στο δικό σου τόπο.
Έτσι, το ακροατήριο, στο 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών, ήταν ιδιαίτερα πυκνό στην εναρκτήρια πρώτη συνεδρία της ΣΤ’ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας στη Βέροια, που οργανώνει όπως κάθε χρόνο η ΕΜΙΠΗ, με θέμα «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα-Από την Κατοχή έως τη Μεταπολίτευση» με την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σκούπρα, φιλολόγου, Δρ Παιδαγωγικών και συγγραφέα, «Κατοχή, Εαμική Εξουσία, Εμφύλιος στην Ημαθία-Εφημερίδες, Απελευθέρωση, Κοινωνική ζωή».
Ο Πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ, Δρ Μανώλης Ξυνάδας, προλογίζοντας, μίλησε για την πρόθεση των διοργανωτών να προχωρήσουν στην ανασκόπηση του 20ου αιώνα της Βέροιας, με επίκεντρο αυτήν τη φορά τις δεκαετίες ’40-’70, δεκαετίες καθοριστικές, που όμως δεν ερευνήθηκαν μέχρι τώρα, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, που δεν υπάρχουν πια.
Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, χαιρετίζοντας δήλωσε πως ο Δήμος είναι αρωγός των δραστηριοτήτων της ΕΜΙΠΗ, γιατί αντιλαμβάνεται το μέγεθος της προσφοράς της. «Ένα μεγάλο ‘μπράβο’ και ένα ‘ευχαριστώ’ σε όσους βοήθησαν να στηθεί κι αυτή η Εβδομάδα» κατέληξε.
Στη συνέχεια το βιβλίο παρουσίασε ο Πυθαγόρας Ιερόπουλος, Νομικός, ο οποίος ξεκίνησε από την εντύπωση που του προκάλεσε το πρώτο βιβλίο του Χρήστου Σκούπρα.
Τη θετική αυτή εντύπωση ενίσχυσε είπε το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα, το οποίο εξέδωσε η ΕΜΙΠΗ, βιβλίο γραμμένο με μεγάλη σοβαρότητα.
«Ο Σκούπρας σε κερδίζει με τον αποφασιστικό του λόγο και τον τίμιο αγώνα του για την αλήθεια, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. Συγγραφείς με ενάργεια και δροσιά πνεύματος δε βρίσκονται εύκολα. Φαίνεται ο επιστήμονας με τη γερή συγκρότηση, ο έτοιμος να αφουγκραστεί τα μηνύματα της Ιστορίας, που ανατέμνει το ιστορικό πρόβλημα αναζητώντας τις ρίζες του» είπε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας στις επί μέρους ενότητες του βιβλίου τις φώτισε με τη δική του οπτική, προσθέτοντας και προσωπικές μνήμες από αφηγήσεις προσώπων ή συμπεράσματα από μελέτη γεγονότων.
«Το βιβλίο να αποτελέσει κορυφαίο παραμυθητικό κεφάλαιο για τις επόμενες γενιές» κατέληξε ο ομιλητής.
Ο Μανώλης Ξυνάδας, αναφερόμενος κι αυτός στο βιβλίο, επικεντρώθηκε στο κεφάλαιο της απελευθέρωσης, επισημαίνοντας πως η απελευθέρωση από τους Γερμανούς δεν τιμήθηκε ως γεγονός, όπως του άξιζε.
«Στο βιβλίο η γιορτή της απελευθέρωσης της πόλης από τον ΕΛΑΣ δίνεται για πρώτη φορά στις σωστές της διαστάσεις» τόνισε.
Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Χρήστος Σκούπρας, μιλώντας για το βιβλίο του είπε:
«Προσπάθησα να στηριχτώ σε δημοσιευμένες μαρτυρίες, βλέποντας τα πράγματα κάτω από άλλη γωνία. Πιστεύω πως έκανα κάτι καινούργιο, φωτίζοντας ακόμη και τα μικρά και μάλιστα την κοινωνική ζωή της εποχής εκείνης.
Η πόλη έχει ανάγκη να συζητάει για κείνη την εποχή και συγκεκριμένα για τη δεκαετία του ’40 στη Βέροια. Πιστεύω πως είναι καιρός να δούμε νηφάλια το παρελθόν, για να έχουμε ένα κοινό μέλλον.»
Η συζήτηση που ακολούθησε είχε διάρκεια, συμμετείχαν αρκετοί σ’ αυτήν, και πρόσθεσε κάποιες ενδιαφέρουσες προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.