Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την αναοριοθέτηση της Βέροιας, στο Επιμελητήριο Ημαθίας
Δήμητρα Σμυρνή
Με παρόντες όλους τους επαγγελματικούς φορείς, που ήρθαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αρχαιολογική αναοριοθέτηση της πόλης, με παρόντες το Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, όλους τους βουλευτές του Νομού, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργο Ουρσουζίδη, Χρήστος Αντωνίου και Απόστολο Βεσυρόπουλο, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και πλήθος κόσμου, που γέμισε την αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, που σκοπό είχε να καταδείξει την άρνησή των φορέων της πόλης στο σχέδιο της αναοριοθέτησης.
Η ημερίδα, που είχε διάρκεια ενός συνεχούς τετραώρου, διακρινόταν για τη σφοδρότητα με την οποία εξέφρασαν τα επιχειρήματά τους οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και για την ένταση, που επικράτησε κατά την αντιπαράθεσή τους με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Με συντονιστή τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Νίκο Ουσουλτζόγλου, ο λόγος δόθηκε πρώτα στην Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία επισήμανε ξεκινώντας πως η διάσταση που πήρε το θέμα της αναοριοθέτησης οφείλεται κυρίως στην άγνοια.
«Η αναοριοθέτηση δεν είναι προσωπική ιστορία και άδικα διάφορα δημοσιεύματα τη συνέδεσαν με το πρόσωπό μου. Η αναοριοθέτηση είναι μια τεράστια δουλειά που επωμίστηκαν οι συνεργάτες μου και την οποία απαιτεί ο νέος νόμος. Δεν είχαμε καμιά πρόθεση να… βασανίσουμε μ’ αυτήν τους Βεροιώτες!
Η Βέροια είναι μια ευαίσθητη περιοχή με πολλές αρχαιολογικές πληγές, μια περιοχή, όπου έγινε σφαγή μνημείων. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τα μνημεία στο έλεος της μπουλντόζας. Είναι τιμή για μια πόλη να σώζει τα μνημεία της» είπε συγκεκριμένα η κ. Κοτταρίδη.
Επιμένοντας ότι με την αναοριοθέτηση οι πολίτες θα διευκολυνθούν παρά θα αντιμετωπίσουν εμπόδια στις οποιεσδήποτε εργασίες τους –η δουλειά τους θα γίνεται πιο γρήγορα και υπεύθυνα- κατέθεσε την άποψή της ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία τηρεί πιστά το νόμο. «Δεν είναι προσωπική αντιδικία, είναι ψυχρή και τυπική στάση, ώστε να προστατεύουμε τα αρχαία, σύμφωνα με το νόμο. Οι βουλευτές ας αλλάξουν το νόμο στη Βουλή, αν δε συμφωνούν» κατέληξε.
Ο Δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ξεκίνησε από την έμπρακτη αγάπη του Δήμου για τον πολιτισμό, αναφερόμενος στην αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων από την πλευρά του Δήμου. «Γιατί είστε μόνο εσείς, κ. Κοτταρίδη, θεματοφύλακας των αρχαιοτήτων;» ρώτησε.
Η αναοριοθέτηση τόνισε πως θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα των πολιτών και θα δυσκολέψει την καθημερινότητά τους, εφόσον μεγαλώνει η έκταση του χώρου, που τίθεται κάτω από τον έλεγχο της Αρχαιολογίας, αποτελώντας τροχοπέδη στην οποιαδήποτε επιχειρηματικότητα.
«Το θέμα είναι πολιτικό και όχι υπηρεσιακό. Θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Η Κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει θέση» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολο Τζιτζικώστας, χωρίς να παραλείψει να συγχαρεί πρώτα την κ. Κοτταρίδη για την προσφορά της στον πολιτισμό, ονόμασε τον πολιτισμό πυλώνα της εθνικής μας ύπαρξης, αλλά εστίασε παράλληλα στις οικονομικές συγκυρίες που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας και την περιοχή μας.
«Έχουμε ή δεν έχουμε Δημοκρατία; Γιατί έρχεται ένα υπουργείο να αποφασίζει ερήμην όλων μας; Δε μπορεί να λειτουργήσει το σχέδιο της Αρχαιολογίας, χωρίς τη στήριξη των φορέων. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να έρθουν στη Βέροια και να συζητήσουν» κατέληξε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης συμπλήρωσε πως ήδη η Αντιπεριφέρεια έστειλε επιστολή στον Υπουργό διαμαρτυρόμενη.
Οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο στη συνέχεια ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος.
«Κατορθώσατε να ενώσετε όλους τους φορείς απέναντί σας. Βάζετε φρένο στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.» (Τσιλογιάννης)
«Ναι στον πολιτισμό, όχι στις απολυταρχικές απόψεις.» (Μιχαλιάς)
«Για κάθε εργασία των αγροτών μας θα πρέπει να υπάρχει έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Πρωτοφανές! Είναι αδύνατον!» (Γιαννακάκης)
«Όπου εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, έχουμε χρονοβόρες διαδικασίες, που βάζουν φρένο στον εμπορικό κόσμο.» ( Τσιπουρίδου)
«Επιθυμούμε την ανάδειξη των μνημείων, αλλά σε συμπόρευση με την ανάπτυξη. Να γίνουμε πραγματιστές.» (Βλαχογιάννη)
«Η Βέροια με την αναοριοθέτηση θα παγιδευτεί. Όχι σ’ αυτό το έγκλημα.» (Παππάς)
«Με αφορισμούς και απαγορεύσεις δεν προχωρούμε. Χρειαζόμαστε αγαστή συνεργασία.» (Λαζαρίδου)
«Αξίζει αυτή η πόλη να της συμπεριφέρονται έτσι; Θα πρέπει να την εγκαταλείψει ο επαγγελματίας. Το μέλλον μας χαράζεται με μονομερείς ενέργειες.» (Παυλίδης)
«Θίγεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και δε θα το αφήσουμε απροστάτευτο.» (Χαϊδούλης)
«Ο Δήμος μετατρέπεται σε υπάλληλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και δε θα το δεχτούμε. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δε θα το δεχτεί.» (Χασιώτης)
«Η ίδια μας η πόλη δε θα μας ανήκει. Οι νόμοι πρέπει να εκφράζουν τη λαϊκή βούληση.» (Γιάγκογλου)
Στη συνέχεια, μετά τους εκπροσώπους των φορέων, το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και οι βουλευτές του Νομού.
«Δυστυχώς σ’ ένα τέτοιο θέμα δεν υπήρξε συνεργασία. Οι υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες. Κάποιο λάθος γίνεται, όταν όλοι οι φορείς είναι απέναντι. Η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη.» (Θεοχαρόπουλος)
«Το Υπουργείο επιθυμεί το διάλογο. Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί ένα εχθρικό κλίμα που εμποδίζει τις δύο πλευρές να έρθουν κοντά. Χρειάζεται συνεργασία. Όλοι θέλουμε το καλό του τόπου.» (Καρασαρλίδου)
«Δεν έχουμε αντίρρηση για διάλογο. Ο Μπαλτάς είναι διατεθειμένος να έρθει στη Βέροια για διάλογο.» (Αντωνίου)
«Η εμπειρία μου ως επαγγελματία λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις, αλλά τελικά πρέπει να ομονοήσουμε.» (Ουρσουζίδης)
«Μείζον το θέμα. Η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τις τετελεσμένες αποφάσεις. Πρέπει να ξεκινήσει διάλογος.» (Βεσυρόπουλος)
Η ημερίδα συνεχίστηκε με πολλές ακόμη τοποθετήσεις συμβούλων και πολιτών, οι οποίες οδήγησαν στο ίδιο συμπέρασμα, πως η αναοριοθέτηση είναι ένα μείζον θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς διάλογο, αλλά και με την επιμονή φορέων και πολιτών πως η αναοριοθέτηση αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης για την πόλη.