Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας: Να τηρείται η νομιμότητα για την ανακούφιση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων
Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Δελτίο Τύπου
Η λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Βέροιας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4039/12, έχει ως σκοπό την εφαρμογή του Νόμου και τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας κα Αιμιλία Καλπάκη, όχι απλώς δικαιούνται, αλλά υποχρεούνται να καταγγείλουν στην Επιτροπή αλλά και στον Εισαγγελέα οποιαδήποτε παραβίαση της Νομοθεσίας αντιληφθούν, ο οποίος μάλιστα στην τελευταία καταγγελία μας προχώρησε την ποινική διαδικασία αυτεπαγγέλτως.
Οι συκοφαντικές και δυσφημιστικές αναφορές του αρμόδιου Αντιδημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής, κ. Σιδηρόπουλου Αθανάσιου που αναφερόμενος στο Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας κατέγραψε στα πρακτικά της Επιτροπής ότι «καμία συνεισφορά προς τα αδέσποτα δεν έχει κάνει ως σήμερα παρά αρκείται μόνο να αναλώνεται σε καταγγελίες κατά της διοίκησης του Δήμου Βέροιας. (Αρχοντάκη – Κορωνάς – Σιδηρόπουλος).» απλά οριοθετούν χρονικά τις κακές πρακτικές που ακολούθησαν οι ανωτέρω Αντιδήμαρχοι, σε αντίθεση με τους προκατόχους τους κ. κ. Μηλιόπουλο Στέλιο, Σουμελίδη Μιχάλη και Δάσκαλο Δημήτριο, όπως και με την πρώην υπεύθυνη υπάλληλο του Δήμου, κα Φούφα, με τους οποίους υπήρξε στο παρελθόν συνεργασία σε θετική κατεύθυνση για τη λειτουργία του Κυνοκομείου και της Επιτροπής.
Το έργο του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας και της προέδρου του κας Αιμιλίας Καλπάκη υλοποιείται πολλά χρόνια προ της θητείας του κ. Σιδηρόπουλου και θα εξακολουθήσει να υλοποιείται και μετά από αυτήν, προκειμένου να δίνονται άμεσες λύσεις με αναρίθμητους εμβολιασμούς, με στειρώσεις, με εγχειρίσεις, με περιθάλψεις και με συνεχή σίτιση, με έξοδα από το πορτοφόλι της ιδίας και των εθελοντών, χωρίς την επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού. Επισημαίνουμε ότι ενώ για την ανέγερση και λειτουργία του Κυνοκομείου δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους, σε μισθούς, παροχές κλπ, το Σωματείο μας και οι εθελοντές φιλόζωοι δεν έχουν επιχορήγηση ούτε ένα ευρώ, αντίθετα δίνουν καθημερινά χρήματα για να καλύψουν ανάγκες που έχει υποχρέωση ο Δήμος να καλύψει.
Αποτέλεσμα; Η παράνομη απαγόρευση προσέλευσης της κας Αιμιλίας Καλπάκη, στους χώρους του Κυνοκομείου, παρά την αντίθετη εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να ασκήσει και να επιτελέσει ορθά τα καθήκοντά της και ως μέλος της ανωτέρω Επιτροπής του Δήμου Βέροιας, για την επίβλεψη και την τήρηση διαφάνειας που απαιτεί ο Νόμος, αλλά δεν επιθυμεί ο Αντιδήμαρχος κ. Σιδηρόπουλος.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε οι μισθοδοτούμενοι από το Δήμο υπεύθυνοι του Κυνοκομείου να τηρούν καρτέλλες -όπως π.χ. ο Δήμος Αγρινίου- όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία κάθε σκύλου που εισέρχεται στο Κυνοκομείο (φωτο, περιγραφή, ράτσα, χώρος περισυλλογής κλπ), ο εμβολιασμός, η στείρωση σε περίπτωση θηλυκού, ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης του και ο χώρος επανένταξης του, ώστε να μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή ταυτοποίηση και παρακολούθηση του ζώου, προς όφελος της δημόσιας υγείας;
Επισημαίνουμε ότι η παράνομη εγκατάλειψη σκύλων σε απομακρυσμένα μέρη του Δήμου Βέροιας εκτός κατοικημένων περιοχών (βοσκοτόπια, δασώδεις εκτάσεις, ποτάμια, κλπ) συνιστά εγκατάλειψη και κακοποίηση των σκύλων και οδηγεί τα ζώα λόγω της πείνας και εξαθλίωσης τους σε επιθετικές συμπεριφορές, οι οποίες δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στους δημότες.
Σε τέτοιου είδους “επανεντάξεις” -εγκαταλείψεις δεν πρόκειται να συμπράξουμε όσο κι αν δυσανασχετεί ο Αντιδήμαρχος κ. Σιδηρόπουλος, ούτε σε επανεντάξεις σε …πτέρυγες του ίδιου του Κυνοκομείου, αλλά αντίθετα θα συνεχίζουμε να τις καταγγέλουμε ως παράνομες.
Ως δημότες όλοι μας πληρώνουμε γενναία κάθε χρόνο για τη λειτουργία του Κυνοκομείου και αξιώνουμε τα χρήματα μας να πιάνουν τόπο. Καθήκον του κάθε αρμόδιου αντιδήμαρχου δεν είναι η αντιπαράθεση με τους φιλόζωους που δίνουν λύσεις και ανακούφιση στο πρόβλημα, αλλά η πλήρης εφαρμογή του Νόμου και μόνο αυτή.
Με τιμή,
Η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας
Αιμιλία Καλπάκη