Το χρέος των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Οργανώσεων
επισήμανε ο Αναστάσιος Βασιάδης
Με συμμετοχή εκπροσώπων των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Συλλόγων (CEOM) στην Coimbra της Πορτογαλίας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπήθηκε στην Συνδιάσκεψη από τους Αναστάσιο Βασιάδη, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη, Γρηγόριο Ροκαδάκη και Μαρίλυ Πασακιώτου.
Στην Σύνοδο πλην άλλων εξετάστηκαν σε κύκλους εργασιών, η εξέλιξη των εργασιών για την Ευρωπαϊκή Ιατρική Δεοντολογία, η Ιατρική Δημογραφία, οι Δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιατρικών Συμβουλίων και τα πορίσματα από τις συναντήσεις των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Οργανώσεων.
Το θέμα ωστόσο που κύρια χαρακτήρισε την Σύνοδο ήταν το προσφυγικό, όπως εξακολουθεί να κλιμακώνεται και να διογκώνεται.
Εκ μέρους της συντονίστριας της ομάδας εργασίας για το προσφυγικό κ. Μ. Πασακιώτου, έγινε λεπτομερής παρουσίαση της κατάστασης, όπως διαγράφεται στην Ελλάδα και ζητήθηκε να ενεργοποιηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ως ευρωπαϊκού και διεθνούς.
Από τον κ. Α. Βασιάδη κατετέθησαν οι επισημάνσεις ότι, η Ελλάδα σε συνθήκες παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης επιδεικνύει μοναδική ευαισθησία, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών του δικαίου και των κανόνων ταυτοποίησης , ασφάλειας και αξιοπρεπούς φροντίδας των προσφύγων.
Η διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης στην Ευρώπη και η προώθηση μιας πολιτικής κατά των πολέμων, της εξαθλίωσης και της αποσταθεροποίησης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής αποτελεί μονόδρομο για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Ο κ. Α. Βασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην Συνδιάσκεψη του Π.Ο.Υ. που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Νοέμβριο του 2015 για το προσφυγικό ζήτημα και η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας όσο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Π.Ο.Υ.
Ο Αντιπρόσωπος του ΠΙΣ τόνισε ότι, η ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης, η επιτακτικότητα διαμόρφωσης πρωτοκόλλων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών , η εύρεση προσφορότερων τρόπων για ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις χώρες εισόδου διέλευσης και παραμονής των προσφύγων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες υπήρξαν βασικά συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης.
Ο κ. Α. Βασιάδης καταλήγοντας τόνισε το χρέος των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Οργανώσεων, με την επισήμανση ότι η δραστηριοποίηση και οι παρεμβάσεις προς τους Πολιτικούς Ηγέτες της Ευρώπης και του Κόσμου να ταυτίσουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους στο ζήτημα των προσφύγων με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες, αποτελεί καθήκον όλων.