Η Ε. Μ Ι.Π. Η στη στέγη της, αντάξια της προσφοράς της – Εγκαίνια στο Αρχοντικό Μπέκα
Δήμητρα Σμυρνή
Με ένα κοινό πληροφορημένο, που γνωρίζει το έργο της Ε.Μ.Ι.Π.Η και το εκτιμά , έγιναν σήμερα 26/5/’16, τα εγκαίνια της στέγης της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας, στο Αρχοντικό Μπέκα, στη Συνοικία της Μπαρμπούτας.
Με παρόντες το Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Σοφιανίδη, το Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Κάκκαρη, το Διευθυντή της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Γιάννη Καμπούρη, τον ποιμένα της Ευαγγελικής Εκκλησίας και τον ιστορικό και δικηγόρο Γιώργο Χιονίδη, η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον αγιασμό, ο οποίος τελέστηκε από τον π. Παύλο Σταματά.
Ο π. Σταματάς, εκπροσωπώντας το Μητροπολίτη, μίλησε για την προσφορά της Εταιρείας καταλήγοντας: «Η επίσημη αναγνώριση του έργου αυτής της τόσο αξιόλογης Εταιρείας γίνεται σήμερα από τον πιο επίσημο φορέα που εκφράζει το λαό, το Δήμο. Επομένως η αναγνώριση γίνεται μέσα από το λαό.»
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η Δρ. Μανώλης Ξυνάδας μίλησε για την Εταιρεία, το ξεκίνημα, τους στόχους της, τις συνεργασίες της και την προσφορά της μέσα στα οχτώ χρόνια από την ίδρυσή της. Συγκεκριμένα είπε :
«Η εταιρεία ξεκίνησε το 2008, με σκοπό τη μελέτη, τη διάσωση και τη διάδοση της Τοπικής Ιστορίας της Ημαθίας. Μέσα στα οχτώ χρόνια που ακολούθησαν η δράση της κάθε άλλο παρά μικρή μπορεί να χαρακτηριστεί.»
Αφού αναφέρθηκε στην πολυποίκιλη δράση της Εταιρείας και στο μεγάλο χώρο που αγκαλιάζει η μελέτη της Ιστορίας του , έδειξε πόσο σημαντική υπήρξε η συνεργασία της με πρόσωπα που συνέβαλαν στο έργο της αλλά και με φορείς και Πανεπιστήμια, που έδειξαν ενδιαφέρον γι αυτό το έργο.
Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εταιρεία στην πορεία της, κυρίως ως προς τη στέγασή της, μίλησε για την απόφαση της παραχώρησης του Αρχοντικού από το Δημοτικό Συμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΠΑ, ευχαριστώντας για την παραχώρηση αυτή.
Συνδέοντας το χώρο στέγασης, την εβραϊκή συνοικία ,τη «συνοικία των στεναγμών», όπως τη χαρακτήρισε, λόγω του διωγμού των Εβραίων της πόλης, με τους σκοπούς της Εταιρείας, που κυριότερος είναι η συλλογική μνήμη, μίλησε για την ιστορία του κτηρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων που δουλεύουν ακούραστα και εθελοντικά για την Εταιρεία.
Αφού η Εταιρεία δεν επιδοτείται, οι μοναδικοί της πόροι είναι οι πολίτες που τη στηρίζουν ως συνδρομητές η αγοραστές των εκδόσεών της, τους οποίους και ευχαρίστησε ο Πρόεδρός της.
«Σε μια εποχή που αμφισβητούνται τα πάντα, το έργο της διάσωση της τοπικής ιστορικής μνήμης παίρνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση» κατέληξε ο Μανώλης Ξυνάδας.
Η Ε.Μ.Ι.Π.Η επέδωσε τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο, ο οποίος ευχαρίστησε λέγοντας:
«Γνώρισα την Ε.Μ.Ι.Π.Η και τους ανθρώπους της πριν λίγα χρόνια και ομολογώ πως μου έκανε εντύπωση το ότι μία χούφτα άνθρωποι προσπαθούν ν’ αναδείξουν πτυχές της Τοπικής μας Ιστορίας. Επίσης εντυπωσιάστηκα από το ότι ενώ το κοινό που τους παρακολουθούσε δεν ήταν μεγάλο, συνέχιζαν με τον ίδιο ζήλο. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να μην παραχωρήσουμε το χώρο σε ανθρώπους που καταβάλλουν μια τέτοια προσπάθεια.»
Το λόγο πήρε κλείνοντας ο ιστορικός της πόλης Γιώργος Χιονίδης, τον οποίο ο Μανώλης Ξυνάδας χαρακτήρισε με ιδιαίτερο σεβασμό «Δάσκαλο» όλων, για να προσθέσει πως το έργο της Εταιρείας είναι δυσανάλογο και ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς τα μέλη που το παράγουν, σε σύγκριση με αντίστοιχους φορείς και έργα, και γι αυτό άξιο θαυμασμού.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση σε γιορταστικό κλίμα.