Ο Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος “Η Καλλιθέα” τίμησε τη μνήμη της Ποντιακής Γενοκτονίας στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας
“Ν ’αλλάξουμε τον τρόπο διεκδίκησης της αναγνώρισης – Η Γενοκτονία είναι θέμα του Έθνους μας”
Δήμητρα Σμυρνή
Με λόγο, τραγούδι και χορό τίμησε χθες, 19/ 5/ ’16, ο Μ.Α.Σ «Η Καλλιθέα» τη μνήμη των νεκρών της Γενοκτονίας αλλά και τη συνεχή παρουσία του Ποντιακού Ελληνισμού στην πορεία του Έθνους.
Με παρούσες τις Αρχές και πλήθος κόσμου, η « Καλλιθέα» έδωσε το « παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται απ’ όλους τους φορείς με περισσότερο πάθος, μετά την πολυσυζητημένη αμφισβήτηση του όρου «Γενοκτονία».
Χαιρετίζοντας ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, είπε για την ημερομηνία, που επιλέχθηκε ως ημερομηνία αναφοράς στη Γενοκτονία, πως δεν είναι τυχαία, αφού ο Κεμάλ έφτασε στη Σαμψούντα, με στόχο την αγριότερη φάση της σφαγής των Ποντίων.
«Υποχρέωσή μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τη μέρα αυτή ως ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας, κρατώντας την ζωντανή στη μνήμη μας. Είναι ιστορικό και εθνικό χρέος. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Μόνο τότε θα δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας» κατέληξε.
Στο μακρύ κατάλογο των κληρικών, που συμπεριλαμβάνονται στα θύματα, αναφέρθηκε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης καθηγητής Δημήτρης Χατζηνικολάου, δείχνοντας το ρόλο που έπαιξαν ως ποιμένες για το ποίμνιό τους, σ’ εκείνες τις δύσκολες ώρες του χαμού.
Τιμώντας στο πρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα όλους αυτούς τους ευλαβείς κληρικούς, η «Καλλιθέα» βράβευσε τον Μητροπολίτη όχι μόνο ως ανώτατο εκπρόσωπο του Κλήρου στην περιοχή μας, αλλά και για το μεγάλο έργο και την προσφορά του σε πάμπολλους τομείς, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Μητροπολίτης, βοηθώντας με την παρουσία του και στο πολιτιστικό έργο της «Καλλιθέας, με τα παρακάτω λόγια του Προέδρου της κ. Κώστα Τοπαλίδη:
«Δεχθείτε σας παρακαλώ, Σεβασμιότατε, το Μετάλλιο της Αγίας Παρασκευής, Προστάτριας του Συνοικισμού Καλλιθέας και του Συλλόγου μας. Προσδοκία μας είναι να συνεχίσετε πάντοτε έτσι, εις πολλά έτη Δέσποτα.»
Το Μετάλλιο επέδωσε ως πρώτος πολίτης της πόλης, αλλά και Πόντιος, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.
Ο Μητροπολίτης είπε για τη Γενοκτονία:
«Είναι αδύνατον να ξεχάσει κανείς αυτήν την τραγωδία κι ας υποστηρίζουν κάποιοι ότι δεν ήταν Γενοκτονία αυτό που συνέβη. Ημέρα μνήμης λοιπόν σήμερα, που δίκαια γιορτάζει ο Μορφωτικός Σύλλογος « Η Καλλιθέα», μέσα από την οποία μέρα πρέπει να μαθαίνουν και οι νέοι μας.
Άξια και δίκαια τιμάται, λοιπόν, σήμερα και η προσφορά των κληρικών, που στήριξαν τον Ποντιακό Ελληνισμό για αιώνες, αλλά ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές, θυσιαζόμενοι πολλοί απ’ αυτούς στο ιερό τους καθήκον, αποτελώντας για μας πυξίδα και φάρο.
Χρέος μας να στηρίζουμε και τώρα τον Ποντιακό Ελληνισμό, που εξακολουθεί να δημιουργεί, και ο οποίος αγωνίζεται και σήμερα να διατηρήσει την Ιστορία και τον Πολιτισμό.»
Τη δυσπιστία που δείχνει η Διεθνής Κοινότητα απέναντι στο αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας τόνισε ο Σύλλογος, δείχνοντας πως από εδώ και πέρα ίσως χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος διεκδίκησης, με περισσότερο επιθετική πολιτική, αφού, το έγκλημα που συντελέσθηκε, συντελέσθηκε εναντίον της Ανθρωπότητας και όχι μόνο εναντίον των Ποντίων.
«Η Γενοκτονία δεν είναι υπόθεση μόνο των Ποντιακών Συλλόγων, αλλά ολόκληρου του Έθνους» τονίστηκε.
Ο κύριος ομιλητής της φετινής εκδήλωσης του Συλλόγου ήταν ο συγγραφέας κ. Χάρης Τσιρκινίδης, ο οποίος στήριξε τα βιβλία του σ’ ένα πολύτιμο υλικό, βασισμένο στα γαλλικά αρχεία.
Ανώτατος στρατιωτικός, νομικός και διπλωμάτης ο συγγραφέας, Καθηγητής στη Σχολή Πολέμου, υπηρετώντας στις Πρεσβείες Παρισίων, Βρυξελλών και Μαδρίτης, ως ιστορικός ερευνητής είχε έναν ιδιαίτερο λόγο πάνω στα πράγματα, αφού τα βιβλία του στηρίζονται σε μακροχρόνιες έρευνες, μέσα από απόρρητα διπλωματικά έγγραφα.
Λέγοντας ο κ. Τσιρκινίδης πως γι αυτόν η έρευνα πάνω στη Γενοκτονία ήταν στόχος ζωής από τα νεανικά του χρόνια και χρέος απέναντι στους γονείς του, προχώρησε με λόγο τολμηρό στην αναθεώρηση της μέχρι τώρα στάσης μας στο θέμα της αναγνώρισής της στο διπλωματικό επίπεδο.
Το θέμα της διεκδίκησης της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας πρέπει να τεθεί συνολικά τόνισε ο ομιλητής, και όχι ξεκομμένα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των πληθυσμών του Μικρασιατικού Ελληνισμού, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, γιατί έτσι θα επιτευχθεί ευκολότερα στο διεθνές επίπεδο ο στόχος μας.
Τονίζοντας, ως νομικός και διπλωμάτης, την κορυφαία σημασία που έχουν οι λέξεις σε μια τέτοια διεκδίκηση, κατέδειξε το σημασιολογικό και πολιτικό βάρος της λέξης «Γενοκτονία», από την οποία δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στο ελάχιστο.
Το λόγο διαδέχτηκε στη συνέχεια το τραγούδι και η μουσική, με τραγούδια που τραγούδησε η χορωδία «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Βασίλη Φωτιάδη, ο οποίος τραγούδησε και κάποια μόνος με τη συνοδεία λύρας, κιθάρας και ακορντεόν, που συνόδευαν και τη χορωδία.
Το πάθος και η δύναμη του βασανισμένου Ποντιακού Ελληνισμού αναδείχτηκε μέσα από τον πυρρίχιο που χόρεψαν οι χορευτές της Καλλιθέας, έναν πυρρίχιο που οι ρίζες του φτάνουν πολύ μακριά στον Αλέξανδρο και ακόμη παραπέρα στον ομηρικό Αχιλλέα…
Ένας πολεμικός χορός που καθρεφτίζει όχι μόνο την περηφάνια της ποντιακής φυλής για τις ρίζες της, αλλά και τη μαχητικότητά της στις διεκδικήσεις της.
Φωτογραφίες: faretra.info