Ο σχεδιασμός του Δήμου Νάουσας για τα αδέσποτα
Ο συνολικός σχεδιασμός του Δήμου Νάουσας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων αναλύθηκε και συζητήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (αίθουσα Βέτλανς), με αφορμή την εκδήλωση με τίτλο «Κατοικίδια Ζώα: Διαχείριση και Νομοθεσία».
Παρότι στην εκδήλωση, εκτός από τους εμπλεκόμενους, βρέθηκε ελάχιστος κόσμος, η ενημέρωση και η συζήτηση ήταν αρκούντως σημαντικές.
Καταρχήν, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αφροδίτη Καλαϊτζή αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει και στα όσα προγραμματίζονται από την πλευρά της Διοίκησης, με επίκεντρο την πρόσληψη του Κτηνιάτρου. Τόνισε ότι το σχέδιο δράσης είναι μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από το μηδέν και προβλέπει σύντομα την κατασκευή ενός μικρού καθόλα νόμιμου χώρου προσωρινής φύλαξης των ζώων με όλες τις προδιαγραφές και ενός μικρού ιατρείου, τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών σε κεντρικά σημεία, καθώς και ενός μικρού πάρκου ζώων. Κυρίως όμως το σχέδιο δράσης προβλέπει στοχευμένες πολιτικές ενημέρωσης του κόσμου για την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας και τη συλλογική δράση, ως τις μόνες διασφαλίσεις αντιμετώπισης του ζητήματος υπέρ των πολιτών και υπέρ των αδέσποτων.
Στο δύσκολο έργο της περισυλλογής και στείρωσης 25 μέχρι στιγμής θηλυκών ζώων (από τις 9/11/2015) αναφέρθηκε ο Κτηνίατρος Στέλλιος Γουτιάνος, εστιάζοντας στο ότι η στείρωση -στην οποία όλοι αναφέρονται με ευκολία- είναι μια χειρουργική επέμβαση και πρέπει να γίνεται με την πρέπουσα προσοχή. Ο κ. Γουτιάνος σημείωσε επίσης ότι η νομοθεσία της υποχρεωτικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς με μικροτσίπ πιθανόν να οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης.
Από την πλευρά του ο Κτηνίατρος του Δήμου Κυριάκος Σπανούδης εστίασε στα θετικά αποτελέσματα που δύναται να φέρει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων μέσω της σήμανσης όλων των ζώων συντροφιάς, που θα κάνουν γνωστά τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη τους, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των παράνομων πωλήσεων και της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, σε συνδυασμό με τους ελέγχους από την πλευρά των αρχών (αστυνομία, δασική υπηρεσία κ.ά.) και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Για τον χώρο προσωρινής φιλοξενίας ο κ. Σπανούδης υπογράμμισε ότι θα γίνονται εμβολιασμοί των ζώων που θα περισυλλέγονται και στείρωση, καθώς και εβδομαδιαία παρακολούθηση.
Αναφερόμενος στη λύσσα ο Κτηνίατρος του Δήμου κ. Σπανούδης σημείωσε ότι με βάση το ότι έχει να παρατηρηθεί κρούσμα στην Ελλάδα από το 2014, θεωρείται επιτυχημένη η εφαρμογή του προγράμματος εναέριων εμβολιασμών.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Καθηγητή Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μενέλαο Λευκαδίτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε σπάνια παρασιτικά νοσήματα των ζώων συντροφιάς (εχινόκοκκος, λεϊσμανίαση, τοξοπλάσμωση), με καλύτερη αντιμετώπιση της προληπτική ετήσια αποπαρασίτωση (ειδικά για κυνηγετικά και τσοπανόσκυλα) και την αποφυγή κατανάλωσης από τα ζώα μολυσμένου ωμού κρέατος.
Ακολούθησε συζήτηση με τις εθελοντικές φιλοζωικές ομάδες, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνδράμουν ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση του φαινόμενου προς όφελος πολιτών και ζώων.