Παρουσιάστηκε στη Βέροια από τον Ηλία Νικολακόπουλο το βιβλίο της Ευγενίας Καβαλάρη “Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία”
Δήμητρα Σμυρνή
Στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας παρουσιάστηκε χθες, 24/2/’16, το πρώτο βιβλίο της Ευγενίας Καβαλάρη με τίτλο «Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία», εκδόσεις Historical Quest, σε συνδιοργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου», της ΕΛΜΕ Ημαθίας, του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δ/θμιας Εκ/σης Νομού Ημαθίας.
Το βιβλίο παρουσίασε ο γνωστός εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος. Συντονίστρια η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Βούλα Κοτσάλου.
Σε σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος διατύπωσε τη χαρά του, που μια συνάδελφος, όπως η Ευγενία Καβαλάρη, με έντονη πολιτιστική δράση, κάνει ένα ακόμη βήμα με την έκδοση ενός βιβλίου, πράγμα δύσκολο και ταυτόχρονα σημαντικό, ευχόμενος να έχει το βιβλίο τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση.
Η κ. Κοτσάλου, μετά από ένα σύντομο βιογραφικό του Ηλία Νικολακόπουλου (Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και της Ευγενίας Καβαλάρη (Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας), αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον παρουσιαστή.
«Το βιβλίο αναφέρεται σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή. Δεν πρέπει, λοιπόν, να το δούμε ξεκομμένο από το πριν και το μετά.
Η συγγραφέας θέλησε μέσα από το παράδειγμα της Ημαθίας να φωτίσει το γεγονός των εκλογών του ’58, που προκάλεσαν με το αποτέλεσμά τους σεισμό για τις πολιτικές συνθήκες της εποχής» είπε η κ. Κοτσάλου.
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος δήλωσε από την αρχή ότι θα αναφερθεί στο πώς φτάνει η Αριστερά σ’ αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, μέσα από ποιες πολιτικές συνθήκες και διεργασίες.
Ξεκινώντας από τα 9 μόλις χρόνια, που χωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα από τον Εμφύλιο, έδωσε τη ζοφερή ατμόσφαιρα που επικρατούσε, με εξορίες, φυλακίσεις, εκτελέσεις, σε μια τύποις δημοκρατία που, όμως, μετά από τις επιταγές των ΗΠΑ, προχωρεί σε εκλογές, για να χωρίσει το λαό σε δυο στρατόπεδα, στο «ελεύθερο» και στο κομμουνιστικό.
Ξεκινώντας ο παρουσιαστής από τις εκλογές του ’50, στις οποίες η Αριστερά συμμετείχε σε ετερογενή συνασπισμό, πέρασε στη δημιουργία της ΕΔΑ, με άνοιγμα στις κεντροαριστερές δυνάμεις και επιτυχία στις δημοτικές εκλογές του ’54. Το ’56 η ΕΔΑ, προχωρώντας σε εκλογικό μέτωπο, εκλέγει όλους τους υποψηφίους της, πετυχαίνοντας μια σημαντική εκλογική νίκη.
Με όλη αυτήν την αναφορά στα πριν, ο ομιλητής θέλησε να δείξει πως αν οι εκλογές του ’56 είχαν φτάσει την ΕΔΑ σ’ ένα αποτέλεσμα του 17 – 18%, το 24,42% του ’58 που ακολούθησε ,δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Άρα, κατέληξε ο παρουσιαστής, το αποτέλεσμα των εκλογών του ’58 ήταν η επανασυσπείρωση των εαμικών δυνάμεων, που προκάλεσε φοβερή αντιπαράθεση με τη Δεξιά. Εκτοπίσεις, φυλακίσεις, παρακρατικές οργανώσεις, δημιούργησαν μια έκρυθμη κατάσταση, που οδήγησε στις εκλογές του ’61, όπου είχαμε τόσο εκτεταμένη βία, ώστε 100. 000 εκλογείς της ΕΔΑ να αναγκαστούν να ψηφίσουν ΕΡΕ.
Κλείνοντας ο Ηλίας Νικολακόπουλος, χαρακτήρισε το βιβλίο της Καβαλάρη ως μία πολύ καλά τεκμηριωμένη ιστορική μονογραφία.
Η συγγραφέας, παίρνοντας το λόγο, τόνισε από τη μια πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες παρουσιάζουν ομοιότητες με τις τότε και από την άλλη τη σημασία της μελέτης της Τοπικής Ιστορίας, που γι αυτήν παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που είχε στα χέρια της ένα πολύτιμο υλικό από τον Τύπο της εποχής, που τη βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου της.
Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική και τραγούδια της εποχής εκείνης, που έδωσε μια άλλη νότα στην εκδήλωση.