Για το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας.
Οι συνδικαλιστικές εκλογές της 26/11 ήταν η πρώτη εκλογική διαδικασία μετά τα πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε από την κάλπη του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό περιβάλλον να εξάγουμε τα όποια συμπεράσματα.
Αρχικά πρέπει να σταθούμε με προβληματισμό στον μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων. Πρόκειται για μια ιδιότυπη ψήφο διαμαρτυρίας από ένα κομμάτι του κλάδου, φαινόμενο που το είδαμε να εμφανίζεται και να γιγαντώνεται με τη μορφή της αποχής και στις βουλευτικές εκλογές. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο και σχετίζεται άμεσα με την προδοσία των ελπίδων και προσδοκιών του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, σε μεγαλύτερη μάλιστα ένταση. Με ορατό τον κίνδυνο αποστράτευσης, ιδιώτευσης και απογοήτευσης ο Σύλλογός μας και το συνδικαλιστικό κίνημα κατ’ επέκταση θα πρέπει να επαναπροσανατολίσει τους στόχους, τις παρεμβάσεις και τις πρακτικές του. Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων. Η συμμετοχή στην απεργία της 3ης Δεκέμβρη πρέπει και μπορεί να είναι μαζική. Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται να συγκροτηθεί άμεσα κοινό μέτωπο με γονείς, μαθητές και ΕΛΜΕ με στόχο την ανατροπή όχι μόνο των μνημονιακών πολιτικών αλλά και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν.
Σε ό,τι αφορά τη δύναμη των συνδικαλιστικών παρατάξεων, επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και οι εξελίξεις ραγδαίες, αυτή θα πρέπει να συγκριθεί κατά την εκτίμησή μου με τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών για αντιπροσώπους της ΔΟΕ του Ιουνίου του 2015.
Με βάση την πιο πάνω παραδοχή η ΔΑΚΕ παρουσιάζει μια σημαντική μείωση των δυνάμεών της (238 από 296) αν και διατηρεί τις 3 έδρες στο Δ.Σ. Η μείωση της εκλογικής επιρροής της ΔΑΚΕ είναι αναμενόμενη, αν συνυπολογίσουμε τις πολιτικές που εφάρμοσε ή αποπειράθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με κορωνίδα αυτών την αξιολόγηση-χειραγώγηση, εντούτοις είναι αρνητικό το γεγονός πως παρά τα ανωτέρω ένα σημαντικό κομμάτι των συναδέλφων μας εξακολουθεί να τη στηρίζει.
Εξίσου αρνητικό είναι το γεγονός πως η ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ αυξάνει τη δύναμή της (138 από 100) παρά το γεγονός πως η αύξηση αυτή δεν επηρεάζει τον αριθμό εδρών που κατείχε (2). Παρά την αγωνιώδη προσπάθειά της να ενδυθεί τον μανδύα του ανεξάρτητου, η ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ είναι η παράταξη που έχει άμεση αναφορά στο ΠΑΣΟΚ κι εκείνη που σε τοπικό επίπεδο μαζί με τη ΔΑΚΕ φέρουν ακέραια την ευθύνη για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο σύλλογός μας.
Στους νικητές, αναμφίβολα, η παράταξη της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που αύξησε τις δυνάμεις της (143 από 121) χωρίς αυτή η αύξηση να επηρεάζει τον αριθμό εδρών που κατείχε (2) αλλά και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΑΜΕ) (115 από 82) που κέρδισε 1 έδρα στο Δ.Σ. Η ενίσχυση των δύο αυτών παρατάξεων της αριστεράς είναι το μόνο θετικό μήνυμα της κάλπης.
Η παράταξη της ΕΡΑ απώλεσε ένα σημαντικό μέρος της δύναμής της (109 από 187) χάνοντας τη 1 εκ των 2 εδρών που κατείχε. Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και σχετίζεται άμεσα με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Άποψή μου είναι πως η ΕΡΑ σε αυτή την εκλογική μάχη πλήρωσε εκλογικά την πολιτική πρόσδεση του ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές πολιτικές και τη διάψευση της ελπίδας του λαού πως ο πολιτικός αυτός χώρος θα έβαζε ένα τέρμα στον μνημονιακό κατήφορο.
Παρά το γεγονός πως η ΕΡΑ στα κείμενά της με σαφήνεια δηλώνει πως καθορίζει τη στάση της με βάση τις ασκούμενες πολιτικές και όχι ποιος τις εφαρμόζει, το συνδικαλιστικό μήνυμα της παράταξης ήταν θολό. Η συνύπαρξη στα ψηφοδέλτια της ΕΡΑ συνδικαλιστών της αντιμνημονιακής Λαϊκής Ενότητας αλλά και του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμπε την εικόνα μιας ερμαφρόδιτης παράταξης, όπου συνυπήρχαν δύο διαφορετικές παρατάξεις στη συσκευασία του ενός. Με αυτή την συλλογική απόφαση συνύπαρξης εξ αρχής εξέφρασα τη διαφωνία μου και θέλω να επαναλάβω τη δημόσια δέσμευση που απεύθυνα και από το βήμα της Γ.Σ. πως το επόμενο διάστημα θα παρθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί αυτή η αντίφαση.
Παναγιώτης Χατζησάββας
Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ευχαριστώ θερμά όσους συναδέλφους με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν για 3η συνεχόμενη θητεία στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας. Υπόσχομαι με τη σειρά μου πως θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου με την ίδια συνέπεια κι αγωνιστικότητα, υπερασπίζοντας αταλάντευτα τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων ενάντια σε όλους αυτούς που με τις μνημονιακές πολιτικές τους θέλουν να ισοπεδώσουν τον κόσμο της εργασίας.
Παναγιώτης Χατζησάββας
Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας