Πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και τροπολογία για τον ΦΠΑ κατέθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

 

Ερώτηση Θανάση Θεοχαρόπουλου και βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενδεχόμενη αύξηση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος

Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με τους Μιχάλη Τζελέπη και Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, με θέμα την ενδεχόμενη αύξηση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ενώ υπάρχει η γενική παραδοχή ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δεδομένης της πρόθεσής της να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Η πρόταση αυτή έρχεται την στιγμή που έχει τεθεί ως κύριος στόχος η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και η μετατροπή του από ελλειμματικό σε πλεονασματικό. Στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί πολιτική στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας με στροφή προς την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όπου η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική.

Δεδομένου ότι:
• Θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.
• Η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα οδηγήσει σε μείωση της εγχώριας παραγωγής που είναι ήδη ελλειμματική, σε μείωση των απασχολούμενων σε αυτόν τον κλάδο με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, αλλά και σε αύξηση των εισαγωγών με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείματος και συνεπώς την χειροτέρευση των οικονομικών μεγεθών.
• Είναι απαραίτητη η περιφερειακή ανάπτυξη που βασίζεται και στην κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα, η οποία πλήττεται με ενδεχόμενη απόφαση αύξησης διάρκειας ζωής του γάλακτος.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος; Κι αν ναι, πόση θα είναι αυτή η αύξηση;

 

Τροπολογία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την οποία ζητάει την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την επαναφορά του ΦΠΑ στα γηροκομεία στον μειωμένο συντελεστή

Τροπολογία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο πολυνομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις και μέτρα, με την οποία ζητάει την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την επαναφορά του ΦΠΑ στα γηροκομεία στον μειωμένο συντελεστή.
Τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και ιδίως της παιδείας πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της χώρας, γιατί αλλιώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι επώδυνες. Η πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιβάλλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο. Επίσης κρίνεται αναγκαία η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας, καθώς και των οικογενειών τους που τους στηρίζουν οικονομικά, από την απότομη επιβάρυνση τους κόστους διαβίωσης τους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που επήλθε με την μεταφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας υπηρεσιών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

Αναλυτικά η τροπολογία-προσθήκη:
Στο νομοσχέδιο με θέμα «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λοιπές διατάξεις» προστίθεται άρθρο ως εξής:

«1. Καταργούνται, αφότου ίσχυσαν, η περίπτωση β της υποπαραγράφου Δ2 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και η παράγραφος β του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (Α΄ 80).
2. Στο κεφάλαιο Β υπό τον τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος III του N. 2859/2000 (Α΄ 248) προστίθεται περίπτωση 4, ως εξής:
«4.Η παροχή υπηρεσιών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν καλύπτονται με το άρθρο 22».
Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος των διατάξεων της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015».
04/11/2015

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ