Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η Ιστορία μέσα από την προσωπική αλληλογραφία – Βραδιά Ιστορίας από το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Την Ιστορία μπορεί να τη γράφουν οι πολιτικοί και παλιότερα οι βασιλιάδες και οι στρατηγοί, τα γεγονότα της όμως τα βιώνουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και τις περισσότερες φορές τα βιώνουν οδυνηρά.
Την πλευρά της ιστορικής μνήμης μέσα από την αλληλογραφία μιας Βεροιώτισσας, που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και επικοινωνούσε με συγγενείς της εκεί, μετά τα γεγονότα του διωγμού του ‘55, που ονομάστηκαν Σεπτεμβριανά, αποφάσισε να αναδείξει το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ Βέροιας, χθες 23/9/15, στη Κέντρο Τοπικής Ιστορίαςτης Βέροιας.

Septembriana_1955Ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ι., Μανώλης Ξυνάδας, που προλόγισε, έδωσε ένα σύντομο περίγραμμα των ιστορικών γεγονότων, παραχωρώντας το λόγο στην εισηγήτρια, Φιλόλογο Ολυμπία Μπέτσα.

Η κ. Μπέτσα, ξεκινώντας από το πώς βρέθηκαν οι επιστολές στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Ημαθίας -Σώθηκαν από την εκπαιδευτικό κ. Μαίρη Αδαμοπούλου, στο  υπόγειο   παλιού σπιτιού που  νοίκιαζε- και συνεχίζοντας με το σε ποιαν ανήκαν, την Μαγδαληνή Ιωακειμίδου, έδωσε την ατμόσφαιρα των γεγονότων και της εποχής μέσα από τις επιστολές συγγενών της Ιωακειμίδου, που καθώς παρέμειναν στην Πόλη μετά το διωγμό, εξέφραζαν την αγωνία για το αύριο αλλά και τον καθημερινό τους φόβο και βέβαια πάντα με ιδιαίτερη προσοχή.

Πότε διαβάζοντας τις επιστολές και πότε συσχετίζοντάς τες με την ιστορική ροή των γεγονότων, με παράλληλη προβολή στην οθόνη των ίδιων των επιστολών και μουσική υπόκρουση από την “Πολίτικη Κουζίνα” της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η κ. Μπέτσα προσέγγισε το θέμα της προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού.kal4

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του Γερμανού Ντίτερ Ζάουτερ που, παρ’ όλο που είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Με καταπληκτική φωτογραφία και ατμοσφαιρική μουσική, ο σκηνοθέτης, πίσω από τις αφηγήσεις ανθρώπων που έμειναν στην Πόλη και βίωσαν τα γεγονότα του διωγμού και κατόπιν το περιθώριο ή εκείνων που έφυγαν στην Ελλάδα και βίωσαν τη συνεχή νοσταλγία αλλά και πολλές φορές τη μειωτική αντιμετώπιση από τους ντόπιους, έδωσε ένα φιλμ συνταρακτικό, όπου το συναίσθημα συμπορεύτηκε με τη λογική και η πολιτική ματιά με την καλλιτεχνική διάσταση.

Η χθεσινή βραδιά του Κ.Τ.Ι. είναι η πρώτη για φέτος και εντάσσεται σ’ ένα προγραμματισμένο σύνολο με τον τίτλο “Βραδιές Ιστορίας”.

012

banner-article

Ροη ειδήσεων