Υγεία

Η… “μέθοδος” Κουρουμπλή για τον καρκίνο και η απάντηση γιατρών και ασθενών

Αν νοσήσεις και δεν είχες κάνει τσεκ απ, θα πληρώσεις ακριβά τη θεραπεία. Αυστηρές ποινές εξετάζει το Υπουργείο Υγείας για όσους δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους.Υποχρεωτικές σκοπεύει να καταστήσει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το σχέδιο που περιγράφεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αναφέρει πως οι αμελείς πολίτες, οι οποίοι θα παραλείπουν να κάνουν τα επιβεβλημένα τσεκ-απ θα έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ποινές σε περίπτωση που στο μέλλον νοσήσουν.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

Με τις εξετάσεις αυτές το Υπουργείο σκοπεύει να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τεσσάρων τουλάχιστον εξαιρετικά διαδεδομένων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τους Έλληνες: καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Για τους παραπάνω καρκίνους, οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής αναφέρει το δημοσίευμα.

pisti

Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής. Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».Η ποινή για την οποία μιλά ο υπουργός είναι δυσβάσταχτη, καθώς υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο αμελής πολίτης το 50% του κόστους της νόσου. Σημειώνεται πως η θεραπεία του καρκίνου ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και κανένας ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιου είδους εξωφρενικά ποσά από τη τσέπη του-ειδικά στην μνημονιακή Ελλάδα.   www.lifo.gr

Και η απάντηση του ΙΣΑ καθώς και άλλων φορέων

262977-e1413586331488
Αντίθετος εμφανίζεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) σε ενδεχόμενη επιβολή «τιμωρίας» σε όσους ασφαλισμένους ασθενήσουν με καρκίνο και δεν έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες, προληπτικές εξετάσεις σύμφωνα με τα σχέδια του υπ. Υγείας.«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική εξέταση για συγκεκριμένες παθήσεις και τιμωρία όσων δεν κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση με το να μην τους καλύπτει τα νοσήλια σε περίπτωση νοσήσεως, από την μια πλευρά είναι αποσπασματική αφού δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη, από την άλλη τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.,

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος b_4014_or_alma κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, η οποία απορρίπτει την “τιμωρητική διάθεση” της πολιτείας και αντιθέτως ζητεί από το κράτος “να διδάξει στις γυναίκες πόσο απαραίτητο είναι μετά τα 40 να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις και μετά να τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν όπως πρέπει”.

Τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας που αφορούν την εφαρμογή προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό ανάρτησε στο facebook και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, δίνοντας τη δική του τεκμηριωμένη (αντίθετη) απάντηση με αυτόν τον τρόπο στις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας.

Αναφέρεται ο ειδικός στη διαφορά ανάμεσα στον προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) των υγιών ατόμων και την παρακολούθηση (monitoring) των ασθενών. “Με βάση αυτή τη διάκριση και με τη συνδρομή της ανάλυσης κόστους και επιπτώσεων δύναται να υποστηριχθεί η εισαγωγή εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου δια του οποίου εξειδικεύεται η διαχείριση και ο έλεγχος των μειζόνων παραγόντων κινδύνου κατά φύλο και ηλικία” επισημαίνει.

Αντιθέτως, η άγνοια αυτών, όπως λέει, υποκρύπτει έλλειψη εκπαίδευσης και κουλτούρας ενώ και η αγνόηση τους υποδηλώνει δόλο και ανεπίτρεπτη κερδοσκοπία, αμφότερα διαβρωτικά της αναγκαιότητας για μια τεκμηριωμένη εθνική πολιτική υγείας. “Υπό το πρίσμα αυτό, ένα εθνικό πρόγραμμα συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ισχυρώς συστηνόμενο και να ενθαρρύνεται με τη προσφορά κινήτρων τύπου behavioral economics (bonus-malus) στους γιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες” καταλήγει ο κ. Κυριόπουλος.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας