“Ποτάμι”: Έμφαση στην ανάπτυξη, με ισορροπίες εντός Ευρωζώνης για την έξοδο από το αδιέξοδο
Συνέντευξη Τύπου Θ. Σκόκου και Σπ. Καχριμάνη, στη Βέροια, στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος για την ανάπτυξη σε σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα
Σε μια σφριγηλή ανπατυξη, ως προοπτική μοναδικής διεξόδου από την κρίση, εστίασε ο Υπεύθυνος Τομέων Πολιτικής του “Ποταμιού”, Θανάσης Σκόκος, έξω από το μπαράζ επεισοδίων του θρίλερ των τελευταίων μηνών που διανύουμε, στη βάση της ατέρμονης διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους εταίρους, μιλώντας απόψε (23-5-15)στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος στην Εληά της Βέροιας, για την ανάπτυξη σε σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σκόκος, στη σύντομη εισήγησή του, υποστήριξε ότι η έξοδος από την σημερινή κατάσταση δεν βρίσκεται ούτε στην υπερφορολόγηση, ούτε στο μπαράζ των υφεσιακών μέτρων που ζητούνται από την Ελλάδα, με απαιτήσεις τύπου μειώσεων μισθών και συντάξεων, όπως και αυξημένων πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αντίθετα στην ορθολογική επανεκκίνηση της οικονομίας με γνώμονα τη σωφρονα διάσωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη στήριξη ενός μοντέλου ανάπτυξης δια της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, σε σύνδεση με το δευτερογενή, μακριά από σενάρια εξόδου από την ΕΕ που ισοδυναμούν με την καταστροφή. Σε αυτό το πλασίο μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: “…η προσδοκώμενη συμφωνία θα πρέπει να έρθει και θα την ψηφίσουμε χωρίς δισταγμό, όχι γιατί την πιστεύουμε αλλα γιατί πρέπει, για να μην έρθει η καταστροφή…”. Επίσης χαρακτήρισε δυσδιάκριτες τις όποιες κόκκινες γραμμές σε αυτή τη διαπραγμάτευση. “…Το διακύβευμα είναι η κατάρρευση, που με ένα εθνικό νόμισμα, μισθοί και συντάξεις θα πέσουν στο ένα τρίτο. Για εμάς κόκκινες γραμμές είναι η παραμονή στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έξω από την Ε.Ε…”, υπογράμμισε. Αντίθετα πρόταξε μια δέσμη αλλαγών σε κάθε τομέα της οικονομίας, με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσα από την αναβάθμιση και τη βελτίωση εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Καχριμάνης, υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του κόμματος, μίλησε για μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος της ανάπτυξης, έξω από την προσέγγιση της δημοσιονομικής εμμονής που ασκεί η κυβέρνηση αλλά με παράλληλη στροφή στον πρωτογενή τομέα, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της ΚΑΠ, σε σχέση με τη συνέπεια των υποχρεώσεων του ΕΣΠΑ και τα προβλήματα μη αξιοποίησης των πόρων, που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος, στις χρηματοδοτήσεις του, παρά τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, και σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόνισε ότι η κυβέρνηση που προέκυψε υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη, όμως δεν το έκανε στις πρώτες 100 μέρες. “…Η διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο δεν είναι δική μας ευθύνη, ενώ το αίτημα της λαϊκής ετυμυγορίας για μια αξιοπρεπή διαπραγμάτευση παραμένει…”, σημείωσε.
ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ
Ερωτώμενος για τις απόψεις Λαπαβίτσα, περί της στήριξης της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, και για το γεγονός ότι το Ποτάμι δεν άσκησε αντίλογο σε τοπικό επίπεδο, είπε ότι δεν τον κατηγορεί προσωπικά, αλλά δεν ασπάζεται αυτό το οικονομικό μοντέλο της κατάρρευσης στην οποία θα οδηγούσε ένα τέτοιο σενάριο. Σε παρένθετη απάντηση ο Δημήτρης Βακάμης (Τοπικός Εθελοντής του κόμματος) τόνισε ότι ο Κώστας Λαπαβίτσας δεν τεκμηρίωσε μέσα από άσκηση τοπικής πολιτικής το οικονομικό μοντέλο που υποστηρίζει, ενώ ο Βασίλης Πετρομελίδης (Τοπικός Εθελοντής του κόμματος) υποστήριξε ότι η κουβέντα του αντιλόγου μεταξύ ευρώ ή δραχμής γίνεται καταρχήν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέχεια της απάντησης ο κ. Σκόκος, μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου, μακριά από μονοδρόμους της μιζέριας φοροεισπρακτικής αποκλειστικότητας. “…Σήμερα δουλεύει ένας πολίτης για άλλους τρεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το χρέος μπορεί να ρυθμιστεί και να ξημερώσει μια νέα μέρα…”, είπε και παρατήρησε συμπληρωματικά ότι δε γνωρίζουμε ακριβώς τι συζητάει η Κυβέρνηση με τους εταίρους και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης και καθαρή ενημέρωση. Υποστήριξε τέλος ότι η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων είναι στοιχείο ανάπτυξης αλλά πρέπει να προχωρήσει με άλλες αποδοτικές μεθόδους και όχι με μονοπωλειακά κριτήρια, όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ.
Ακολούθησε η ειδική εκδήλωση με θέμα: «Για μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα», με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Δημήτρη Βακάμη, Θωμά Λιόλιο, Χρήστο Γιαννακάκη, Ελένη Φλώρου, Αναστάσιο Τόλιο, και Θανάση Σκόκο, ενώ στο τέλος της διαδικασίας έγινε διάλογος με πολίτες που παραβρέθηκαν. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης κ.α.